Tjocktarmens syfte...

Jag har funderat på en sak sedan jag opererat bort 4 dm av min tjocktarm.....en tarm som egentligen skall vara ca 1,5 m. Vad händer nu med den mat som skall tas upp där + 4 dm är ju trots allt 4 dm kortare väg för skiten att vandra (så att säga). Jag vet redan nu att jag får gå på toaletten oftare nu än när jag var helt frisk i tarmen. Det är ingen som sagt mig något alls vad som kan hända nu när min tarm är kortare än vanligt.
 
Enligt Wikipedia så är: "Tjocktarm, grovtarm eller intestinum crassum är en av tarmkanalens huvuddelar. Den är cirka 1,5 meter lång på en människa.[1] En av tjocktarmens huvudsakliga uppgifter är att absorbera natriumjoner och vatten. Tjocktarmen innehåller även ett stort antal bakterier som är viktig för människokroppen. Dessa bakterier är bland annat delaktiga i kroppens immunförsvar, och en del syntetiserar vitamin K eller vissa B-vitaminer. Bakterierna bryter även ned en del kolhydrater som resten av matspjälkningssystemet inte kunnat ta hand om, såsom cellulosa. Det mesta av energin som urvinns ur dessa används dock av tarmbakterierna själva".
 
På denna sida så står det att: "Kaliumjoner och natrium fungera som kraftgeneratorer inuti cellerna i kroppen. Nervceller är celler finns i hela nervsystemet. Kaliumjoner och natrium är två av de viktigaste av ditt nervsystem".
 (Bilden kommer från denna sida)
 
Webbdoktorn skriver. "Man kan förkorta en lång tjocktarm och gör det också ibland, om patienten har svår och kronisk förstoppning. I tjocktarmen upptas vätska ur avföringen. En kortare tjocktarm hinner inte suga upp så mycket vätska och avföringen hålls då lösare.En del av tjocktarmen kan också opereras bort vid olika sjukdomar, som cancer eller divertikulit (infekterade divertiklar)".
 
Precis vad som nu har hänt mig.....min tjocktarm hinner inte att suga upp vätskan av avföringen....så avföringen blir alltså lösare än vanligt. Men, inte så att det är diarée...inte hos mig i allafall.
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Enligt sidan Doktorn så: "Efter att födan har varit i tunntarmen förs den vidare till tjocktarmen. Eller snarare det som är kvar förs vidare, den största delen av näringsämnena och det vatten som födan innehåller har då redan absorberats av kroppen. Tjocktarmen tar hand om många av de ämnen som är osmältbara, lagrar ”avfallsprodukter” och reglerar kroppens vätskebalans. Innehållet i tarmen får en fastare konsistens innan det förs vidare till ändtarmen".
 
Det känns sköt att höra...att den största delen näringsämnen redan tagits upp av tunntarmen innan "maten" hamnar i tjocktarmen.
 
Trots allt elände så har jag trots allt haft en himla tur.....jag inser det när jag läser vad Netdoktorn skriver: "Divertiklar är tarmfickor som är vanliga hos människor i Sverige, Västeuropa och USA. Dessa tarmfickor kan bli inflammerade och detta tillstånd kallas divertikulit. Akut divertikuliter kan oftast behandlas med fasta och eventuellt tillägg av antibiotika. Ibland gör dock en divertikulit så att det blir ett hål på tarmen. Avföring läcker då ut i bukhålan och personen får en bukhinneinflammation. Detta är ett mycket allvarligt tillstånd och vid dessa måste man göra en akut operation och oftast lägger man då upp en sigmoideostomi. Denna försöker man oftast operera bort efter 6-12 månader men i fall då personen har många andra sjukdomar (hjärt och/eller lungsjuk) bedömer man ibland att riskerna med att operera bort stomin är för stora och man rekommenderar personen att ha kvar sin stomi. I vissa fall upptäcker man när man skall operera bort stomin att det i bukhålan är för mycket ärrbildningar efter den tidigare operationen och bukhinneinflammationen så att man inte kan operarera bort stomin. I dessa fall blir då sigmoideostomin permanent.Divertikuliter kan också ge lindrigare inflammationer vid många tillfällen, ge upphov till förträngningar i tarmen som är besvärligare eller till gångar (fistlar) mellan tarm och urinblåsa eller hud. I dessa fall kan man tänka sig att i ett lugnt skede operera bort tarmavsnittet med fickor. Vid dessa operationer måste man ibland anlägga en sigmoideostomi som man oftast kan operera bort efter 6-12 månader".
 
Antibiotikan fungerade inte alls på mina tarmproblem....än fast jag fick denna kur två gånger. När jag läser texten ovan så tackar jag mina skyddsänglar att det inte blev ett hål i tarmen....så jag slapp bukhinneinfalmmation och detta är ett riktigt allvarligt tillstånd. Det var sigmoideumresektion som operationen heter som de skulle göra på mig. Jag fick min stomi på tunntarmen (ileostomi) Jag hade även tur att det inte hunnit bildas allt för många ärrbildningar vid stomin så att de inte kunde genomföra operationen - nedläggning av min stomi. Jag hade en del sammanväxtningar som gjorde att operationen blev 2 1/2 timma längre än planerat. Är överlycklig att jag nu slipper stomipåsen. Jag fick vänta i 10 månader innan de la ner min stomi....än fast de sa att jag bara skulle ha stomin i 3-6 månader.
 
Tarmen kallas för den andra hjärnan skriver Perfekt Hälsa: "Matsmältningssystemet arbetar 24 timmar om dygnet hela livet. Fungerar det väl ägnar man det lite tid och energi. Om man däremot besväras av matsmältningsproblem kan det uppta inte bara tid, energi och tankemöda utan även påverka det sociala livet negativt.
 
Mag-tarmkanalens ”egna” nervsystem är kopplat till det centrala nervsystemet genom den tvåvägskommunikation som kallas hjärn-tarmaxeln. Kommunikationen sker både via sympatiska och parasympatiska nervsystemet. ENS skickar signaler till CNS om mag-tarmkanalens status. Informationen kan både omfatta kännbara tillstånd som smärta eller obehag, men även icke-kännbar information som magens pH-värde, näringsstatus i tunntarmen eller låggradiga inflammationer.
 
Mag-tarmkanalens ”egna” nervsystem är kopplat till det centrala nervsystemet genom den tvåvägskommunikation som kallas hjärn-tarmaxeln. Kommunikationen sker både via sympatiska och parasympatiska nervsystemet. ENS skickar signaler till CNS om mag-tarmkanalens status. Informationen kan både omfatta kännbara tillstånd som smärta eller obehag, men även icke-kännbar information som magens pH-värde, näringsstatus i tunntarmen eller låggradiga inflammationer".
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Nu börjar det bli riktigt intressant.....eller hur? I Elisabeths Blogg står det mer om detta.....riktigt intressant.
 
Detta ska jag skriva mer om i ett senare inlägg....
 
Vad tror ni om detta då?
 
(Bilden kommer från denna sida)