Valborg

Ja, varför firar vi valborg egentligen? Hur många vet det?
 
Från denna sida kommer dessa textrader: "Även i Sverige har valborgsmässoafton firats som vinterns sista dag (varpå man sjunger ”Vintern rasat ut..”) och således en dag då man firar ut det gamla och in det nya halvåret".
 
 
 
" Att tända eldar på valborgsmässoafton är en sed som kan ha sitt ursprung hos tyska köpmän som importerade sedan till Sverige under 17- och 1800-talet. Swahn skriver dock:

Men troligt är dock att den här vackra seden ändå har ett äldre, inhemskt förflutet. Somliga folklorister har hävdat att det ytterst skulle röra sig om keltiskt, närmast irländskt ursprung, I det fordom keltiska Västeuropa var 1 maj sommarhalvårets första och firades inte minst med bål".

"Även Eskeröd är inne på samma linje då han menar att valborgseldarna har andra, rent praktiska, orsaker. Skiftet april/maj var det vanligt att djuren släpptes ut på bete och då användes eldarna för att skrämma bort rovdjur. Vidare röjde man slåttermarkerna på våren och var då tvungna att elda upp allt ris varvid stora bål blev nödvändiga".
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
På det korta hela så firar man att sommaren är på väg och att man eldar bort det gamla så att det nya kan växa upp och spira....en otroligt fin tanke! Jag undrar hur många undommar idag tänker så? De tänker nog bara på nästa fylla och vart de ska få tag på alkohol....synd att det ska vara så! Det enda dumma jag tycker med valborgsmässoafton eller sista spril är att de finns de som skjuter raketer och smäller smällare kors och tvärs. Jag tycker att fyrverkerier och smällare kan få hålla sig till tolvslaget på nyårsnatten....thats it! 
 
En annan sak som fler också borde tänka på är alla de små igelkottarna som bor i ris och lövhögar. Ett enkelt sätt är att peta omkring lite i bålet innan ni tänder....det är just valborg som är den farligaste tiden på året för dessa små rackare.
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Nä, hoppas ni ALLA får en underbar Valborg och en skön 1 maj och får höra någon kör som sjunger vackra sånger! Själv kommer vi vara hemma och ta det lugnt av olika anledningar (som ni kanske fattar om ni läst tidigare inlägg från mig). Kuro är heller inte så överförtjust i fyrverkerier, men som tur var så brukar det inte smälla så mycket där jag bor. Håller tummarna för det i år  också....
 
Spara
Allmänt | | Kommentera |

Besiktat Husbilen!

Jag, Jocke och Kuro har varit och besiktat husbilen idag....allt gick bra förutom att parkeringsbromsens vajer måste fixas/spännas lite på. Gasolen var också helt ok. Men, jisses så dyrt det var att besikta lilla Sara - 1095 kronor och utav dessa så var 200 för gasolkollen. Det kostar att ligga på topp som dom säger! Jag tycker det är lite konstigt att det inte är obligatoriskt med koll på gasolläkage - jag tror vi kommer att välja den varje år. Man vill ju inte chansa heller!
 
Provade Kuros nya bältessele också och han verkar tycka den var helt ok....skönt!
 
Kuro var med inne på besiktningen och höll koll på att allt gick rätt til. Jag tror han tyckte att detta var väldigt spännande och verkade lite konfunderad när det var en annan "gubbe" som kom ut från förarsidan, men på det hela så tog han besiktingen med ro - mitt i allt pysande, skakande, bromsande och att de gick "gubbar" långt nedanför honom. Han är så cool....helt underbar!
 
 
Nu är det bara tuta och köra....
Spara
Spara
Hus & Husbil | | Kommentera |

Besök till läkaren och till mamma

Jahapp....då har min sjukskrivning blivit förlängd igen tills den 20 maj denna gång....suck! Läkaren sa att han inte kunde göra så mycket mer för mig genom att jag inet alls har svarat på antibiotikakurerna han gett mig - så nu ligger bollen hos kirurgen och röntgen som han har skickat remiss till (han skickade en remiss till medan jag var inne hos honom). Vet ni vad han sa till mig? Jo, du ser ju inte så sjuk ut....allvarligt...vilket stoplskott. Jag sa att du kan få känna svetten på min rygg över att ha gått 500 meter, det ville han inte - konstigt! Fick i allafall ta nya prover - blodvärde, vikt, crp, feber och urinprov. Blodvärdet har sjunkit och det var inte bra sa lab tanten + att mitt crp (som forfarande borde vara under 6) är nu på 110 igen, urinprovet vet jag inte vad det visade .....suck!
 
VILL HA HJÄLP NU!!!!!!
 
Jo, nu har jag sprungit till läkaren så många gånger att jag fått mig ett frikort - så nu är det gratis för mig nästa gång! Någonting positivt i allt elände....kommer spara 200 kronor nu vid varje läkarbesök fram till februari nästa år.
 
 
Var och lämnade Kuro innan läkarbesäket hos mina föräldrar - så efter jag varit in och lämnat sjukintyget på huvudkontoret (personalchefen skulle ringa mig i eftermiddag), så bar det av hem till mamma. Där fick jag lite fika, har inte ätit idag....det smakade bra! Izor och Kuro fick testa på den nya klurighetsleksaken de köpt till Izor - båda klarade av det galant. Vi gick även på en kort promenad....
 
 
Hade glömt mobilen hemma....så typiskt! Helst när läkaren sa att han skulle ringa upp mig och det var några konstigheter på proverna jag lämnat + att personalchefen ska ringa. Men, ingen hade ring när jag kom hem, men några sms hade jag. Jo, ringde och talade om detta för min chef....och han blev inte glad (det kan jag förstå), men han förstod att jag har ont och tyckte att jag borde kunna gå till tidningen eller nåt och berätta min historia. Inte dumt tänkt!
 
Känner mig skakis....ska nu ner och dricka ett stort glas vatten och lägga mig i soffan och vänta på att telefonen skall ringa....
 
Spara
Hälsa & Välmående | | Kommentera |
Upp