Badning...

Det blir ingen badning och klippning för Kuro till helgen. Jag hinner inte! Suck! Det får bli nästa helg istället, då kanske jag har mer tid över.

Jag har börjat gå dagtid fram till semestern och samtidigt så hjälper jag Izabell (min dotter) med att städa på kvällarna. När ska man hinna ta ut tovorna då? Jag kommer hem vid 16.30 och då ska man fixa nåt att äta. Efter det, ca 17.30, ja då är det dags att gå ut med hundarna. Kommer hem vid 18.30 och sätter sig ner och kopplar av en stund med en kopp te.  Vid 20.15 bär det av att städa och man kommer inte hem förrän 21.30. Då är man totalt slut och inte alls sugen på att sätta sig och ta ut några tovor.....Så rullar det på måndag till fredag, pust!!!!

Men, nästa helg då................

Allmänt | | Kommentera |

Dessa .......tovor!


Hade tänkt bada och klippa Kuro på lördag. Har bara tovat ut 1/9 av pälsen, har sååååå mycket kvar. Men, det klart hela pälsen är ju inte tovig. Tovorna sitter mest runt halsen, skuldrorna, haserna, armhålorna (eller vad det heter) och längst ner på frambenen. Satt en stund igår och fick så fruktansvärt ont i ryggen, ska försöka mig på lite till ikväll. Jag sitter med karda, gles kam och fin kam - dessa tre om och om igen tills tovan är borta. Vilken slitgöra - VARFÖR har jag väntat så länge?????
Allmänt | | 2 kommentarer |

Renrasig v.s. Blandras


Jag har båda sorter i mina hundar, en är renrasig och den andra en blandras. Jag skulle inte vilja byta bort någon av dem, tycker om dom båda lika mycket. Men, med en renrasig hund så vet du var du får.....du vet deras karaktär och egenskaper och vad just den raser behöver för att må bra. Med blandras är det så mycket svårare. Om vi tar Royce som ett exempel, han är en blandning av pudel, lhasa apso och bichon frisé. Vilken av dessa rasers karaktärer och egenskaper är starkast i honom?


Pudel: 
Pudeln är känd för sin trofasthet, sin lätthet att lära och dresseras, vilket gör den till en särskilt trevlig sällskapshund.  Pudeln skall vara av normaltyp och ha en karakteristisk, krusig päls och förekommer som ullpudel eller snörpudel. Pudeln skall ge intryck av klokhet och ständigt vara alert och aktiv. Den skall vara harmoniskt byggd och ge intryck av elegans och stolthet.


Lhasa Apso: 
Lhasa apso är en välbalanserad, stabilt byggd hund med riklig päls. Lhasa apso är glad och självsäker med alert och stabilt temperament men något avvaktande mot främlingar.  Lhasa apso har under århundraden fötts upp som sällskaps- och vakthund i tibetanska hem och kloster.


Bichon Frisé:
Bichon frisé skall vara en glad och lekfull liten hund, med livliga rörelser, medellångt nosparti, lång päls bestående av mycket lösa korkskruvslockar, likt pälsen på en mongolisk get. Huvudet skall bäras högt och stolt, ögonen skall vara mörka, pigga och uttrycksfulla.


Om vi nu går tillbaka till Royce, vilken av dessa raser är han mest lik i sitt sätt att vara. Jag tror att Lhasa apson har de huvudsakliga egenskaperna i Royces karaktär. Tänk också på att alla dessa tre raser räknas in som sällskapshundar, enligt svenska kennelklubben. Jag ser inget fel i att ha en blandrashund, men vill höja ett varningens finger till de som tar en blandrasvalp som inte har samma menalitet (som tex. sällskapshundar). Om du har en valp som har jakt, bruks och vallhund i sig, hur ska denna valp bli? Tänk om den fått lite av alla egenskaper i sig....det kan bli jobbiggt både för hunden och ägaren. Men, igen om du väljer en renrasig hund - ja, då vet du också vad du får! Skaffar du en blandras så kan det vara som en lottodragning, du vet aldrig vilken av raserna som hunden är blandad med som är starkast. När man bestämmer sig för en renrasig hund då vet du också hur den hunden kommer att se ut som vuxen. Men, med en blandras kan du aldrig veta. Jag har sett så otroligt söta blandrasvalpar och när man träffar dom som vuxen så kan man inte fatta att det är samma hund.

Utseendet kan variera på blandras men samtidigt så har man hört många säga att just blandraser är friskare och sundare hundar - de lever längre. Om detta stämmer eller inte - det vet jag inte (Royce är inte så gammal än, men han har aldrig varit sjuk, det har i och för sig inte Kuro heller).

Visa renrasiga hundar har också olika karaktärer som slår igenom, vissa gillar tex att bada andra inte, vissa lugna andra inte.

Jag älskar båda mina hundar, dom är precis lika bra båda två!!!
Allt om hundar | | Kommentera |
Upp