Hundkurs med Maya

Nu drar vi på hundkurs igen.....med hundägarcoachen Rakel och Anna-Karin. Ser så fram emot detta!
 
 
 
Idag har vi varit på kurs nummer två av fyra - denna gång var vi ute på sommarhemmet i Domsjö. Det var inte alls det optimala stället nu på grund av all snö och is. Vi kunde knappt parkera bilarna där på grund av alla höga snövallar + att valpkursen deltagare fortfarande var kvar när vi andra kom.
 
 
 
Vi började precis som förra gången - att få hundarna att lugnt sitta intill oss....passivitet. Maya gillar inte alls detta, hon blir skitstressad av alla de andra hundarna som skäller. Men, det är bara att träna på och berömma när hon inte flåsar. Jocke var också med denna gång och jag tror det är supernyttigt för oss båda att vara med på kursen....det jag glömt kommer han ihåg osv.
 
 
Ja, vad fick vi då träna på denna gång: passivitet, lära sig ordet nej, lära sig ordet bra, belöningslplats (bakom) och gå fint i kopplet.
 
Belöningsplatsen visade hon bara, det fick vi inte träna på...men det går ut på detta: Att du lägger en godis på en tex papptallrik på golvet och låtsas att det ringer på dörren....du säger högt "- Men, hej kommmer du nu!", och går mot ytterdörren. Sedan säger du varsågod till hunden så att den får ta godiset på tallriken. Då får hunden helt plötsligt belöning utav att inte springa fram till ytterdörren när det kommer folk. Måste jag verkligen prova....genom att Maya vill gärna hälsa glatt och hoppandes på alla som kommer.
 
Vi gick sedan ut för att träna att gå fint i kopplet och samtidigt på ordet "nej". Vi började med ordet nej....om hunden gick framför i kopplet å petade man till den och sa nej och genast efteråt när den kom tillbaka till dig så sa du "bra" högt och glatt. Hunden lär sig då att gå nära matte/husse är något positivt och att dra i koppet är negativt. Maya fattade galoppen nästan på en gång.....duktig tjej! Den enda som var väldigt besvärligt var att hinna böja sig ner och peta till henne samtidigt som man sa nej om hon drog i kopplet....hon är ju så liten och själv är man stel som ett kylskåp i alla vinterkläder.
 
 
Denna övning gjorde vi tillsammans med alla andra hundarna....så det fanns gott om störningsmoment. När hunden fattade detta så skulle vi gå framåt och vända helt om och fortsätta gå med hunden vid sidan....det gick också superbra. Stolt matte!
 
Men, Maya behöver verkligen miljöträning. När hon tyckte det blev för struligt så la hon av....ville inte ta godis heller. Inomhus verkar vara mycket värre för henne än utomhus av någon anledning. Hon kanske känner sig mer trängd inomhus.....och hon tycker ju saom sagt var inte alls om nr andra hundar låter - morrar eller skäller.
 
Ja, nu har vi en massa konkreta tips att jobba på.....och det gäller att inte bry sig om vad andra människor i sin omgivning tänker om man tex ska gå på stan eller någon annanstans bland folk och fä.
 
Alla obehagliga eller jobbiga situationer (tex. en aggressiv hund, folk som vill hälsa på din hund m.m.) .....tänk inte åh, nej! Tänk istället....jippi...detta kommer att bli en bra träningssituation för både hunden och mig själv!.
 
Jag måste verkligen rannsaka mig själv.....ta ett djupt andetag och slappna av. Jag blir så stressad över Mayas flåsande och det gynnar ju varken Maya eller mig.....andas lugnt och fokusera på att bara vara närvarande i situationen som uppstår. Jocke han är mer lugn ser det ut som.....coola Jocke och hispiga Carina....suck!
 
Senare på kvällen fick jag ett sms från Rakel....det var meningen att vi skulle vara på sommarhemmet både på lördag och söndag. Men, genom den usla pakeringen och de isiga vägarna så ska vi byta ställe att vara på. På lördag blir det Reginas Zoohörna och på söndag blir det Iogt/nto i Åte.
 
 
Nu är Maya helt slut....och jag med! God natt på er alla.....vov vov!