Fästingen

Varför finns det fästingar? Vad är en fästing? Hur påverkas fästingar av vädret vi har i Sverige? Ja, dessa är några av de frågor jag försöker hitta svar på.....nu kör vi! Jag måste redan nu på förhand innan ni börjar scrolla ner i i nlägget....det kommer att finnas superäckliga bilder på dessa supervidirga små spindeldjur/kvalster!
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Fästingen är väl ett fruktansvärt äckligt djur som inte verkar ha något syfte....förutom deras eget syfte då som det lyckats väldigt bra med....att suga blod!
 
Sveriges radios sida så säger man att: "Ska man vara ärlig så är fästingen en sådan art som inte skulle påverka naturen eller ekosystemen jättemycket om de försvann".
 
Nordstets så skiver man detta om just fästingen: "Fästingar är till för sin egen skull, liksom alla andra arter, och framgång i det här sammanhanget handlar mycket om förmågan att överleva och föröka sig. Och detta lyckas fästingarna mycket bra med. Ur människans perspektiv kanske lite för bra, men det bryr sig fästingarna inte om. De har hittat en egen ekologisk nisch, där de är ytterst framgångsrika". Det står också detta: "Fästingar är föda för många djur, exempelvis fåglar, grodor, paddor, ödlor, spindlar och jordlöpare". 
 
Vad är då en fästing för något....frutom ett grå äcklig sak som suger blod? Huvva, jag bara ryser jag tänker på dessa otroligt äckliga smådjur som finns ute i naturen....blääää!
 
Naturhistoriska riksmuseet säger detta om just fästningen: "Fästingar tillhör djurgruppen kvalster, som är ett slags spindeldjur, och ibland framställs de närmast som vår tids främsta pestkälla".  Den vanligaste fästingen enligt Naturhistoriska: "De flesta fästingar som angriper människor, men även hundar och katter, tillhör arten vanlig fästing, Ixodes ricinus. Det finns även andra fästingarter som kan angripa oss, men ca 95 % av alla angrepp sker av vanlig fästing".
 
Detta är en Lxodes ricinus:
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Fästingens levnadsförlopp - från ägg, larv, nymf till vuxen:
 
Fästing äggen ser ut så här:
 
Nedan är det bilder från larv till vuxen + storleksskillnaden på hane och hona.
(Bilden kommer från denna sida)
 
Naturhistoriska riksmuseet så står det att: "Värddjur kan vara däggdjur, fåglar eller kräldjur, och från dem suger de blod. När de biter sig fast sprutar de in ett bedövningsämne som finns i saliven, vilket medför att värddjuret inte märker bettet. Tiden de sitter fastsugna är avhängigt om de är larver eller inte. Larverna kan suga i 3-5 dagar, medan vuxna honor kan suga en till två veckor, om de tillåts sitta kvar. En vanlig fästinghona blir mellan två och sex år gammal, men vanligtvis tre år".
 
Detta hade jag absolut inte en aning om - att de kan sitta och suga så länge som två veckor + att de blir så gamla....som tex upp mot sex år. Fy alltså så äckligt!
 
Enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt.....så finns det: "Fästingar är spindeldjur som väcker många känslor. Hittills har 20 arter påträffats i Sverige. Nu har 24 fästingar fått svenska namn". Vill ni läsa vad dessa sorter heter får ni gå in på länken till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt).
 
Nu till det som jag inte riktigt får ihop nu i år.....
 
Fästingarna gynnas av en vit vinter skriver Sveriges Radio.....det står detta: "Snön gör att fästingarna klarar sig bra under den här kalla vintern. Fästingen kryper nämligen ner några centimeter i marken för att komma undan kylan. Nu ligger snön ovanpå, som ett isolerande täcke så det blir inte så kallt där nere". Så med andra ord så kommer vi få gott om fästingar i år.....genom att vi har snö så det räcker och blir över.
 
 
Men enligt Svt Nyheter så klarar de inte kylan: "Ja det borde bli mindre fästingar i år. Fästingar är kallblodiga djur som måste krypa långt ner i marken för att skydda sig mot kylan. Ju kallare desto fler som dör. Men det bör helst vara en snöfattig vinter".
 
Så summa summarum av dessa två artiklar så kommer vi i norr få mycket fästingar  och de i söder betydligt mindre än vanligt....hmmmm! Eller?
 
Vad finns det då för medel som vi kan skydda våra hundar med, detta hittade jag?
 
Frontline - pipetter, Bravecto tuggtablett, Fixodida ZX tabletter, Fästinghalsband/bärnsten, Atix Kylspray, Försvinn, Timjanspray, Shoo TAG - en liten bricka, Spot-On, Scalibor Vet - halsband, Exspot, Protect Line, Hopp-Off - fodertillägg, Cenatura - spray m.m. Ja, jisses vilka olika märken det finns där ute....
 
Vilket märke använder ni?
 
Nu hoppas vi på att våra kära fyrbeningar inte får en massa äckliga spindeldjur på sig i sommar.....
 
Jo, bränn fästingen när ni hittar någon.....de är fyllda med ägg som blir nya fästingar! Då minimeras risken för nya ägg att kläckas till larver som blir till nymfer som blir till vuxna fästingar som kan leva upp till sex år. Döda äcklena....med eld!
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Hua, hur ska jag nu kunna lägga mig ner för att vila en stund....det kryper precis överallt på mig nu! Huvva!!!!