Kryddornas kraft

Kryddornas kraft - det är rätt häftigt att tänka på att förr i tiden så användes just olika kryddor för att bota sjuka människor. Idag är det piller hit och piller dit och ofta får man höra att man ska ta en alvedon....miraklemedicinen nummer ett verkar det som....för att inte tala om antibiotiken. Tänk på att vitlöken kallas för naturens egen antibiotika.....ganska häftigt om man tänker efter!
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
I Friskvårdsmagasinet så står det detta: "Genom erfarenhet och experiment upptäckte våra anmödrar och -fäder hur varje enskild växt kan lindra, bota och hela, och ur ett historiskt perspektiv var det inte länge sedan örtmedicin var den medicin som fanns att tillgå. Med den allopatiska medicinens framväxt gav de rena plantextrakten vika för kemiskt framställda preparat".
 
Några anvisningar inför nedanstående recept från just Friskvårdsmagasinet:
 
Varmt vatten är alltid kokt vatten och inte varmvatten från kranen. Avkok - lägg örten i vatten och låt koka under lock i ca 5 minuter. Te - häll kokande vatten över örten och låt dra under lock i minst 10 minuter - ska då inte kokas. Kokt mjölk - Lägg kryddorna i den kalla mjölken och koka upp tills mjölken reser sig. Låt kryddorna sjunka till botten. Honung - Bör aldrig hettas upp till mer än 40 grader, då förstörs de välgörande ämnena. Köp därför rå eller ouppvärmd honung om du kan.
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
ANISFRÖN
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Aninsfrön för frisk andedräkt och god matsmältning tugga en tesked anisfrön, fänkålsfrön eller lätt rostade kumminfrön, efter måltid eller innan sänggåendet.

Mot kolik och magkramper – drick avkok på anis, fänkålsfrön och/eller kummin.

Vid förkylning med slem – brygg té på 6 tsk krossade anisfrön per liter, sila och drick.

För att stimulera produktionen av bröstmjölk – drick avkok på anis, fänkålsfrön, dillfrön och bockhornsfrön, var för sig eller i kombination. Underlättar, enligt AyurVeda, även det ammande barnets matsmältningsfunktion. Ska medicinen ges direkt till ett spädbarn med kolik, är det tillräckligt med ett milt avkok enbart på dill eller fänkål, att ge droppvis.

 

BOCKHORNSFRÖN
 
(Bilden kommer från denna sida)
 

Bockhornsfrän löser upp många olika typer av stagnation i kroppens vätskor som t ex förstoppning, tilltäppthet i luftvägarna, hämning i produktionen av bröstmjölk (se Anis), och motverkar inflammationstillstånd överallt i kroppen.

Té på bockhornsfrön stimulerar även svettning, vilket kan vara till hjälp vid t ex influensa,  bihåleinflammation och andra tillstånd där utdrivning behövs.

Vid förstoppning, trög mage eller torr avföring – krossa 1 tsk bockhornsfrön och lägg i blöt över natten. Drick hela blandningen om morgonen på fastande mage, därpå ett glas varmt vatten.

Vid hosta, förkylning eller infektion i de övre luftvägarna – blanda 3 tsk krossade bockhornsfrön, 4 tsk kardemumma, 2 tsk ingefärspulver, 1 tsk kanel och 1 tsk svartpeppar, blanda med honung till en pasta och ät långsamt, en halv tesked åt gången.

Observera att fröna bör krossas strax före användandet för att inte bli dåliga.

Fröna kan även groddas och användas t ex i sallader.

 

CAYENNEPULVER

(Bilden kommer från denna sida)
 

Cayennepulver stimulerar cirkulation och matsmältning, kraftigt värmande.

För att stoppa akut diarré (t ex vid kolera eller salmonella) samt vid akuta inre blödningar,

i väntan på läkarhjälp – blanda en full tesked cayennepulver med varmt vatten och drick.

Observera att detta är akutbehandlingar – frekvent användande motverkar syftet!

Utvärtes är cayenne även en svidande men verkningsfull första hjälp vid djurbett.

 

GURKMEJA

(Bilden kommer från denna sida)
 

Gurkmeja är ett universalmedel och en mycket bra ört för kvinnor. Innehåller curcumin, en kraftig antioxidant som verkar avgiftande samt stärker cellmembranen och därmed cellernas motståndskraft.

Liksom vitlök är gurkmeja ett naturligt antibiotikum som beskyddar den sunda bakteriefloran i tarmen. Stärker immunförsvaret, förbättrar funktionen hos lever och galla och motverkar vissa svampinfektioner.

Om du har turen att hitta färsk rot, kan den mixas med citron och honung till en fantastisk, utrensande och vitaliserande vitaminshot! Även det i Sverige mer vanliga pulvret är verksamt.

För strålande hud, mot hudproblem – gnid gurkmejapulver på huden i några minuter som en torr scrub, alt. blanda med några droppar mandel-, oliv- eller aprikosolja till en scrubmask.

Gurkmeja stimulerar även läkning av sår, bett, stick och brännskador samt hämmar blödning.

Observera att gurkmeja färgar starkt, så passa på kläder och liknande.

Gurkmejapulver intas bäst som krydda på maten, utrört i juice eller varm mjölk.

Dagsdos vid kur ca 300 mg. Överdriven användning kan ge obehag i mage och tarm.

 

INGEFÄRA

(Bilden kommer från denna sida)
 

Ingefära är en universalmedicin, kraftigt värmande och i AyurVeda det främsta medlet för utrensning av alla slag, bland annat för att avlägsna stagnerade slaggprodukter i tarmen.

Förbättrar aptit och matsmältning, avhjälper illamående och åksjuka, slemdrivande, hämmar inflammationstillstånd i leder och bindväv.

Vid muskel- och ledvärk samt vid dålig cirkulation är ingefära verkningsfullt även utvärtes.

Prova t ex en matsked ingefärspulver och en matsked bikarbonat i en tygpåse, i ett varmt bad, eller en halv deciliter riven färsk ingefära i ett varmt fotbad.

Mot kronisk diarré – drick varmt vatten med ingefära, salt och kummin, efter måltider.

Utrensning och matsmältning – drick té på färsk ingefärsrot eller pulver, eller ät färsk rot i små bitar.

Vid slemhosta – ingefärspulver, svartpeppar & honung, blanda till en pasta och ät med sked.

Vid torr hosta, illamående eller kräkning – pressa juicen ur färsk ingefära eller hacka fint, blanda med citron och honung. Se även under Bockhornsfrö.

En dagsdos färsk ingefära vid kur är ca 50 g och pulver 0,75 – 3 g.

Observera att färsk ingefära bör undvikas vid ”heta” tillstånd som t ex inflammationer, feber och kraftig blödning. Torkad, pulveriserad ingefära kan alltid användas.

 

KAMOMILL

(Bilden kommer från denna sida)
 
Kamomill är rogivande för nervsystemet och kan lätta huvudvärk, speciellt om den är matsmältningsbetingad. Underlättar menstruationsflödet.

 

KANEL

(Bilden kommer från denna sida)
 

Kanel verkar antiseptisk, astringerande och stimulerande. Stärker matsmältningen, hjälper vid uppblåst mage. Cirkulationsfrämjande, värmande.

Utvärtes för skrubbsår och andra små hudskador – strö kanelpulver över området.

För invärtes bruk, strö pulvret på yoghurt eller koka bitar av kanelbark i té eller varm mjölk.

Även pulvret kan användas i varma drycker men bottensatsen blir slemmig i konsistensen.

Dagsdos vid kur 300-500 mg. Observera – vid graviditet endast små mängder till smaksättning.

 

KARDEMUMMA

(Bilden kommer från denna sida)
 

Kardemumma vitaliserar njurar och urinblåsa. Fröna kan enligt AyurVeda med fördel tuggas innan sänggåendet för bättre matsmältning, eller kokas i mjölk – se även Muskotnöt.

Kan blandas i kaffe för att neutralisera kaffets syrabildande egenskaper, verkar även generellt syraneutraliserande och verkar lindrande vid symptom som kräkningar, rapningar och sura uppstötningar.

 

KRYDDNEJLIKA

(Bilden kommer från denna sida)
 

Kryddnejlika är verksam vid förkylning, hosta, astma, illamående, tandvärk och dålig andedräkt.

En metod ar att suga på en hel nejlika, eller skölja munnen och gurgla sig med örtens eteriska olja blandad i lite vatten. Antibakteriell.

 

LAKRITSROT

(Bilden kommer från denna sida)
 

Lakritsrot är en effektiv slemlösare och har en milt laxerande verkan. Inflammationshämmande.

Har en behaglig, söt smak och kan därför med fördel kombineras med andra, bittrare örter.

Ger näring åt huden och håret. Används i form av avkok eller som pulver,

250-500 mg dagligen vid kur t ex mot förstoppning eller slemhosta.

 

MUSKOTNÖT

(Bilden kommer från denna sida)
 

Muskotnöt används i AyurVeda för att lugna nerverna i nedre delen av magen och underlivet.

För att somna gott – koka mjölk tills den skummar upp, tillsammans med en knivspets muskotnötpulver, en knivspets ingefärspulver, en knivspets krossad kardemumma, en knivspets gurkmeja och eventuellt en halv tesked råsocker för smakens skull (honung bör inte hettas upp över 40oC).

Muskot i kokt mjölk kan också hjälpa vid tendens till för snabb utlösning.

Muskotnöt är även verksam mot urininkontinens och diarré samt som ett afrodisiakum.

 

SVARTPEPPAR

(Bilden kommer från denna sida)
 

Svartpeppar stimulerar matsmältningen kraftigt, speciellt bra t ex i dressing, för att hjälpa matsmältningssystemet hantera råkost och annan mat som kan vara svårsmält.

Hjälper till att rensa ut vid förkylning, tilltäppta bihålor etc. Vid både slemmig och torr hosta – blanda med honung och ät med sked. Dagsdos vid kur 100-500 mg pulver.

 

VITLÖK

(Bilden kommer från denna sida)
 

Vitlök är ännu ett av naturens universalmedel och kallas ofta ”naturlig antibiotika”, då den dräper en mängd skadliga bakterier, virus och svampar, utan att förstöra den goda bakteriefloran.

Vitlök verkar antioxidant, blodtryckssänkande och immunstärkande, förbättrar blodcirkulation, aptit och matsmältning, reducerar kolesterol och hjälper till att avlägsna tungmetaller från organismen.

Vitlök kan avhjälpa bland annat influensa, parasiter, sjukdomstillstånd i lungorna, högt blodtryck och ledsmärtor, och kan hjälpa till att förebygga såväl infektioner som hjärt- och kärlsjukdomar.

Vid en begynnande svampinfektion i underlivet – trä ett stycke tandtråd genom en skalad vitlöksklyfta och ha denna ”vitlökstampong” inne t ex under natten.

Vid öroninflammation – slå in en klyfta i en tunn kompress och bär den i örat ett par timmar.

Dagsdos vid kur ca 2-5 klyftor om dagen. Observera att vitlök helst bör ätas rå vid medicinskt bruk – om du generas av vitlöksandedräkt kan du tugga persilja eller ta ett klorofyllpreparat.

(Bilden kommer från denna sida)
 
Visst är det häftigt när man tänker på hur dessa männsikro som använde dessa kurer förr i tiden överhuvudtaget kom på att visa kryddor kunde användas i medicinskt syfte....helt otroligt! Det som också är otroligt är att "dagens" moderna människor inte längre tror på kryddornas egna alldeles otroliga kraft...de förlitar sig på piller istället. Ska i och för sig inte dra alla över en kam nu, men visst ligger det något i det?
 
Men att äta 2-5 vitlöksklyftor råa om dagen är väl kanske inte så himla trevligt för omgivningen. Jag kommer ihåg när jag bodde i en lägenhet för många år sedan. I den trappuppgången bodde en man som åt vitlök så det bara sjöng om det....det gick knappt att gå i trappen när han varit där innan....så starkt luktade det!
 
Jag skulle så gärna vilja lära mig mer om kryddor och för den delen örternas kraft och kanske till och med koka ihop något eget smått och gott till nära och kära om de är fökylda eller har ett skavsår på hälen....det skulle vara något det! Kanske norde ta tag i detta...på ett eller annat sätt!