Svenska mirakelbäret...Aronia

Vi har 10 buskar av detta miraklebär på vår gård - Aronia!
 
 
Det många inte vet är att detta bär har en lång medicinial bakgrund i Europa, men i Sverige är detta fantastiska bär inte riktigt lika känt. Bären skall vara fulla antioxidanter, vitaminer och olika mineraler och skall ha en positiv inverkan på hälsan hos människor.
 
 
Hittade just en sida om detta bär - som heter Newsner och där beskriver de detta bär Aronia på följande sätt: 11 skäl till varför alla borde upptäcka denna hälsobomb. Jag har bara tagit ut fragment av texten, så vill ni läsa mer så klicka på Newsner länken.
 
"De är fullproppade med antioxidanter - den högsta halten antioxidanter som uppmätts i någon frukt".
 
"Kan skydda mot cancer - eftersom bären innehåller mycket av de ämnen som tros förebygga svåra sjukdommar".
 
"Balanserar blodtrycket - som är bra för de med dålig blodcirkulation. Det är även bra för att balansera blodsockret".
 
"Återhämtar musklerna - genom att bäret innehåller höga halter av järn".
 
"Bra för magen - genom att bäret innehåller mycket fibrer som hjälper magen och tarmarna att fungera bättre".
 
"Förbränner fett - bäret innehåller polyfenoler som anses öka frisättningen av fett från fettcellerna".
 
"Förebygger stroke - genom att aronia kan reducera inflammationer i kärlväggarna".
 
"Skyddar ögonen - bäret innehåller rikliga mängder av karotener som skyddar ögonen och kan även förhindra att gråstarr uppstår".
 
"Mot diabetes - saften av aroniabären har en blodsänkande effekt och kan därför vara bra för olika sorters diabetes".
 
"Håller förkylningar borta - genom att detta bär är en riktig vitaminbomb. Bäret har även en antiinfmallatorisk effekt som motverkar tillväxt av bakterier, virus och boostar hela immunförsvaret".
 
"Inre solskyddsfaktor - det minskar cellskadorna i huden som vi får av solens UV-strplar".
 
 
Aroniabären är mogna att plocka nu på hösten och det sägs att de blir godare om man fryser in dom först - de är väldigt syrliga att äta som de är just nu.
 
På denna sida hittade jag mer information om just detta mirakelbär - Aronia. Där står det bland annat att detta bär är bra för:
 
"Aronia har den högsta koncentrationen av antioxidanter som uppmätts i någon frukt. Den har ett mycket högt ORAC värde, 16062 (micro-mol of Trolox Evivalenter per 100 gr).
Den mörka färgen kommer sig av höga halter av fenola flavonoider, en grupp fytoämnen som kallas antocyaniner. Aronia innehåller 1480 mgr antocyanin och 664 mg proantocyanidin per 100 gr färsk frukt. Lab-analyser har isolerat cyanidin-3-galaktosid, quercetin, peonidin, delphinidin, petunidin, epicatechin, caffeic acid, pelargonidin och malvidin. Dessa har vetenskapligt bevisade antioxidativa effekter. Det finns hundratals flavonoider, och alla har inte ens namngivits än, men de finns naturligt i Aronian liksom i andra frukter och bär, särskilt de färgrika. Aronia innehåller också de mer välkända vitamin C, karotener, folsyra och naturligt vitamin E. Dessutom mineraler som kalium, järn och mangan. Oxidativ stress anses vara medbrottsling vid hjärt-kärlsjukdom, cancer, diabetes, demens, alzheimer, parkinson, rheumatit, makulär degeneration, grå starr och autoimmuna sjukdomar".
 
 
Sveriges Radio hittade jag en massa recept på gelé, sylt och saft. Orkar inte skriva in recepten här just nu, men är ni intresserade så gå in på länken ovan...
 
 
 
På sidan MItt Kök listar de upp 5 orsaker till varför du ska äta detta magiska bär - de kallar detta Aroniabär för bärens Rolls Royce. Här kommer deras lista:
 
Aroniabären håller dig frisk och kry
Motverkar uppkomst av cancer
Gör att du orkar hela dagen
Ett bär som tillför och förhöjer
Är naturens eget skönhetspiller
 
Läste också ett tips att om man plockar in bären efter första frosten så smakar de bättre, eller så stoppar man dem helt enkelt in i frysen ett tag. 
 
Detta innehåller Aroniabäret:
 
Vitamin B
Vitamin C
Vitamin
Aroniabär innehåller Järn.
Aroniabär innehåller Magnesium.
Aroniabär innehåller Zink.
Aroniabär innehåller Fosfor.
Aroniabär innehåller Jod.
Aroniabär innehåller Kalium.
Aroniabär stärker skelettet.
Aroniabär är ett perfekt komplement till frukostgröten, filen, kvargen el vad det än må vara för att tillsätta många viktiga mineraler och vitaminer.
Aroniabär är perfekt för dig som tycker om att träna.
Aroniabär hjälper dig att hålla dig frisk vid en stressad livssituation.
Aroniabär ökar ditt immunförsvar.
Aroniabär är ett bra tillskott under graviditeten.
 
 
Nu till helgen så ska det plockas Aroniabär....