Valborg

Ja, varför firar vi valborg egentligen? Hur många vet det?
 
Från denna sida kommer dessa textrader: "Även i Sverige har valborgsmässoafton firats som vinterns sista dag (varpå man sjunger ”Vintern rasat ut..”) och således en dag då man firar ut det gamla och in det nya halvåret".
 
 
 
" Att tända eldar på valborgsmässoafton är en sed som kan ha sitt ursprung hos tyska köpmän som importerade sedan till Sverige under 17- och 1800-talet. Swahn skriver dock:

Men troligt är dock att den här vackra seden ändå har ett äldre, inhemskt förflutet. Somliga folklorister har hävdat att det ytterst skulle röra sig om keltiskt, närmast irländskt ursprung, I det fordom keltiska Västeuropa var 1 maj sommarhalvårets första och firades inte minst med bål".

"Även Eskeröd är inne på samma linje då han menar att valborgseldarna har andra, rent praktiska, orsaker. Skiftet april/maj var det vanligt att djuren släpptes ut på bete och då användes eldarna för att skrämma bort rovdjur. Vidare röjde man slåttermarkerna på våren och var då tvungna att elda upp allt ris varvid stora bål blev nödvändiga".
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
På det korta hela så firar man att sommaren är på väg och att man eldar bort det gamla så att det nya kan växa upp och spira....en otroligt fin tanke! Jag undrar hur många undommar idag tänker så? De tänker nog bara på nästa fylla och vart de ska få tag på alkohol....synd att det ska vara så! Det enda dumma jag tycker med valborgsmässoafton eller sista spril är att de finns de som skjuter raketer och smäller smällare kors och tvärs. Jag tycker att fyrverkerier och smällare kan få hålla sig till tolvslaget på nyårsnatten....thats it! 
 
En annan sak som fler också borde tänka på är alla de små igelkottarna som bor i ris och lövhögar. Ett enkelt sätt är att peta omkring lite i bålet innan ni tänder....det är just valborg som är den farligaste tiden på året för dessa små rackare.
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Nä, hoppas ni ALLA får en underbar Valborg och en skön 1 maj och får höra någon kör som sjunger vackra sånger! Själv kommer vi vara hemma och ta det lugnt av olika anledningar (som ni kanske fattar om ni läst tidigare inlägg från mig). Kuro är heller inte så överförtjust i fyrverkerier, men som tur var så brukar det inte smälla så mycket där jag bor. Håller tummarna för det i år  också....
 
Spara
Visa fler inlägg