Britt-Marie var här

(11 tim 14 min)
 
Britt-Marie var här är en roman om att förlora sig, förälska sig och att sparka på det som rullar. Borg är ett samhälle om vilket det snällaste man kan säga är att det ligger vid en väg. Britt-Marie är en 63-årig kvinna som fått höra att hon är en passivt aggressiv ältande gnällkärring. Hon har lämnat storstan och sin otrogna man efter 40 års äktenskap, Borg har gått igenom en finanskris som inte lämnat något annat efter sig än "till salu"-skyltar och en ölstinkande pizzeria.
 
Britt-Marie hatar fotboll, Borg har inget annat än fotbollen kvar. Det är inte en början på en underbar vänskap, det är det synnerligen inte. Men när ungdomslaget i byn behöver en tränare så desperat att de till slut är redo att ge jobbet till vem som helst, då bryr de sig inte om petitesser som att hon absolut inte vill ha det. Först när det komemr till kritan finns bara en universell sanning om samhällen vid vägar: Pizzerior och fotboll är det sista som överger människorna. Britt-Marie var här är en roman om fördomar (inte för att Britt-Marie har fördomar, givetvis inte), korrekt organiserade besticklådor (gafflar-knivar-skedar, i den ordningen, men inte för att Britt-Marie ältar!) och en landsbygd vid en transportsträcka. Det är en berättelse om andra chanser, första sparkar och hur nästan allt går att rengöra med bikarbonat.
 
Författaren till En man som heter Ove och Min mormor hälsar och säger förlåt har skrivit en kärlekshistoria och en kärleksförklaring, om spelet fotboll och platserna där man spelar det, men mest av allt om en kvinna som väntar ett helt liv på att hennes  ska börja. FREDRIK BACKMAN (f. 1981) debuterade med dundersuccén En man som heter Ove 2012 som hittills har sålts i 600 000 exemplar. Året därpå kom Min mormor hälsar och säger förlåt, som också blev en storsäljare. Utöver sina somaner skriver Fredrik en mycket välbesökt blogg. Han bor utanför Stockholm med fru och två barn.
 
Boken får en 2:a av mig! Visst var det rolig stundtals, men jag tyckte den var så långradig och enformig. 
 
Boken handlar som sagt var om Britt-Marie som är 63 år gammal och vill ha ett jobb. Hon går till arbetsförmedlingen och förväntar sig ett jobb på en gång. Efter många påtryckningar från henne så får hon ett jobb (som inte ger någon lön) i ett liten ort som kallas för Borg. Där ska hon sköta om fritidsgården tills kommunen lägger ner den om ca tre veckor.  Britt-Marie är en väldigt jobbig kvinna som inte har någon humor, har städmani och är väldigt noga med sitt hår.
 
När Britt-Marie mot alla oddds verkligen lär sig känna de som bor i Borg - ja, då förändras hennes liv!
 
 
 
Visa fler inlägg