Köttfärsgratäng med blomkål

Nytt recept igen.....alltid lika spännande! Denna gång ska det bli en gratäng med köttfärs och blomkål + lite annat smått och gott.
 
Ingredienser - 6 portioner
1/2 blomkålshuvud
4-500 gr nötfärs (jag använde älgfärs)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl vin (rött eller torrt vitt) - jag använde mig utav vitt vin
2 msk kalvfond
1 tsk sambal oelek
3 dl krossade tomater
1 msk basilika
3 dl riven ost
2 dl philadelphia ost (jag använde light)
 
 
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela blomkålen i mindre buketter och lägg dem råa i en ugnsfast form.
 
 
Stek köttfärsen och blanda i de övriga ingredienserna...allt utom osten. Smaka av med salt och peppar och låt sedan den stå och puttra en liten stund på spisen.
 
 
Blanda ihop ostcremen: Blanda philadelphia osten med 2 dl av den rivna osten i en bunke. Bred seda ut ostcremen ovanpå blomkålen. Jag tyckte det var svårt att breda ut den så jag klickade ut ostcremen istället....det blir säkert lika bra.
 
 
Häll sedan över köttfärsen och lägg över aluminiumfolie och in i ugnen i ca 45 minuter eller tills blomkålen mjuknat.
 
 
När det är ca 10 minuter kvar på tiden tillsätter du ca 1 dl riven ost och tar bort folien. Låt den vara inne i ugnen tills osten börjat få lite färg.
Serveras tillsammans med en god sallad (hade bara tomater).
 
 
Det var som att äta en lasange utan pastaplattor.....det var riktigt gott. Det gick relativt snabbt att göra också.....det gillar jag.
 
Visa fler inlägg