Olika sätt att motionera din hund

Det finns många olika sätt att motionera din hund på.....allt från promenader till att låta dem simma. Men, den vanligaste motionen hunden får är med stor sannolikhet just den vanliga hederliga promenaden. Det bästa med att du motionerar din hund....det är att du själv också får motion på köpet....win, win, med andra ord. Det är lätt att glömma bort att din hund även behöver metal aktivitet...inte bara fysisk. Vissa raser behöver mer mentalstimulering än andra....tex brukshundar kräver mycket och sällskapshundar kräver lite mindre. Men, trots allt så behöver ALLA hundar både fysisk och mental aktivering....det är viktigt att komma ihåg!
 
För att börja motionera din hund så kan du inte börja med stenhård träning om din hund inte har någon grundkondition eller om den är överviktig (eller gammal/ung). Du får helt enkelt lägga upp hundens träning efter hundens kapacitet.....med andra ord - börja försiktigt. Om man börjar alldels får hårt så kan hunden skada sig. Tänk också på att INTE motionera valpar och unghundar....när hunden är 1 år kan man öka på tränníngen (då den oftast vuxit klart).
 
Skogspromenader
Att gå på skogspromenader är något som passar alla hundar och dessa promenader kan varieras i det oändliga. Du kan välja att gå utanför stigen och på olika underlag i skogen, men har du en otränad eller överviktig hund så är det enklast att promenera på själva skogsstigen.
 
 
När hunden fått upp sin kondition så kan du variera promenaden i skogen så att hunden får gå på ojämt underlag, tex rötter och stenar. När man låter hunden gå på olika underlag så får hunden arbeta med fler muskelgrupper...
 
 
När hunden fått ännu bättre kondition så kan ni gå utanför stigen...över stock och sten. Det är också bra om hunden kan får variera sitt tempo. Om du inte kan ha hunden lös så kan du införskaffa en spårlina, så att hunden får större röresefrihet.
 
 
När du är i skogen med din hund så kan du även låta den hoppa över nedfallna träd, balansera på stockar, balansera på stenar m.m. Just balansövningar ger din hund större trygghet i sig själv.
 
 
Jogga
Detta är något jag aldrig gjort tillsammans med en hund....jag tycker nämligen inte alls om att jogga. Men, det ser helt underbart ut när människor och hundar tillsammans springer fram efter stigar och joggingspår. Många tipsar om att det blir enklare att jogga tillsammans med sin hund om man har på sig ett såkallat midjebälte eller hundförarbälte. När du har detta bälte på dig så har du dina armar fria.
 
Men, som all annan motionsform så är det viktigt att värma upp först med en promenad innan man beger sig ut i joggingspåret.....både för hunden och din egen skull.
 
Cykla med hunden
När du tänker börja cykla med din hund är det viktigt att du har rätt utrustning....som tex en "springer" och en sele (helst y-sele) till hunden. Även här är det viktigt att du tar en promenad med hunden först i 10-15 minuter innan ni beger er av på cykeln + att hunden på samma gång kan rastas. Är det första gången så är det även viktigt att gå varsamt fram....så att hunden inte blir rädd. Det är också bättre att cykla efter grusvägar än efter asfaltsvägar....för att minimera slitage på hundens leder. Jag brukar cykla så att hunden får springa utanför asfalten....där är det betydligt mjukare och skönare för både leder och tassar.
 
 
Tänk också på att INTE cykla med hunden under varma sommardagar...vänta då hellre till kvällen då det blivit svalare eller ta cykelturen tidigt på morgonen. Det är också viktigt att hålla koll på din hunds tassar, för asfalten kan bli rikigt varm under sommaren.
 
Simma
Tyvärr så har ingen av mina hundar jag haft tyckt om att simma....trots att det är en av de skonsamma motionsformer som finns för just din hund. I just simning så är det stora muskelgrupper som får arbeta, utan att utsätta lederna för en allt för hårt belastning. Simmning är ofta förknippat med rehabilitering och det finns runt om i landet olika rehabcenter för just detta. 
 
Om du låter din hund simma i en sjö....se då till att den har flytväst på sig! Tänk, också på att inte låta hundar med artros eller med dåliga leder simma i kallt vatten....det är inte alls bra för hunden. Håll såklart även koll på algblommningen.....som är giftig för hunden.
 
Åka skidor
Tyvärr så åker jag inte heller skidor.....men det finns många som gör det med sina hundar. Om du vill låta din hund följa med på skidturen så behövs det lite utrustning....som tex, midjebälte, dragsele och en lina med resår. 
 
Kör korta pass i början och tänk på att värma upp rejält innan ni startar.
 
Springa i snö
Detta är en nyttig träning för hunden....att få springa i lössnö. Börja med korta pass och se till att snön inte är alltför djup....iallafall inte från början.
 
 
Åka spark
Spark är också en motionsform som låter hunden springa. Även här ska man tänka på utrustning, om man vill låta hunden dra sparken. Jag har små hundar, så de får mest springa bredvid. Även här är uppvärmning viktigt + att de fått rastas innan an sätter fart.
 
 
Klövjeväska
Att låta hunden bära en klövjeväska är ett sätt att belasta den redan vältranade hunden. Det gäller dock att ha en klövjeväska som sitter bra på hunden. Börja med att låta hunden bära den tom och allt eftersom fyll på med tex tidningspapper så att hunden får lära sig att den behöver ta ut svängarna mer än vanligt. Sedan kan du öka vikten succesivt och även förlänga promenaderna. En vuxen hund brukar klara av att bära 30% av sin egen kroppsvikt.
 
 
Har du en väldigt livlig hund så kan även en klövjeväska...det brukar lugna ner hunden. Hunden känner då att den har ett uppdrag....ett arbete att utföra. Alla hundar gillar att få arbeta.....mer eller mindre.
 
Agility
Agility är en motionsform som de flesta hundar upskattar....den ger hunden både fysisk och mental stimulans. Hunden får träna både smidighet, balans och kondition. Innan du beger dig med din hund ut på agilitybanan så är det viktigt att hunden är rejält uppvärm + att man inte ska träna hundar under 1 år.
 
 
Det finns många olika hinder att köpa hem till sin trädgård, men bäst är det att låta en instruktör visa hur alla moment skall genomföras....innan man testar hemma.
 
Gå/löpband
Detta hör kanske inte till den vanligaste motionsformen när det gäller hundar, men ett väldigt bra kompliment. Att gå/lunka/springa på löpbandet är både mentalt och konditionsmässigt jobbigt för hunden. 10 minuter på gåbandet och hunden är lika trött som om den sprungit 1 timma i skogen. Detta är ett väldigt bra kompliment till den vardagliga motionen, om du själv är sjuk eller om det är riktigt dåligt väder ute.
 
 
 
Ja, där har vi några olika motionsformer för dig och din hund....och det allra bästa är ju om man kan rotera mellan dessa så att hunden (och du själv) får en sådan allsidig träning som möjligt.
 
Jag själv föredrar promenader i skog och mark, sparken och cykeln. Vad föredrar ni för motionsform till er hund?
 
Visa fler inlägg