Skottdagen

Idag är februari en dag längre än vanligt......alltså det är skottdagen. Varför har vi en extra dag vart fjärde år? Jo, det ska ni få reda på här.....
 
 
Hade vi inte haft denna extra dag vart fjärde år så skulle skulle årstiderna rubbas. För jordens omloppsbana runt solen går inte helt i takt, så på ca 120 år så skulle årstiderna ha förflyttats med en hel månad. Hemska tanke om man skulle få fira midsommar på vintern och julen på sommaren....hua. Nä, då är det bra att de har kommit på att en extra dag vart fjärde år, då håller månaderna där de ska vara.
 
Skottår heter det helt enkelt för att man har har skjutit in en extra dag i kalendern var fjärde år......skjuta = skott.
 
Detta är en ganska rolig historia om just skottdagen......för just på denna dag får även kvinnor fria till sina män. Det var i och för sig en tradition som uppkom i England på 1800-talet, som även spreds sig till vårt land. Skottdagen har även ansetts som en otursdag....pga att allt är bakvänt....som att kvinnorna fick fria. Skulle det verkligen anses som otur...hahhaha?
 
Lidingö Nyheter skriver detta: "Anledningen till att skottdagen ligger i slutet av februari snarare än vid slutet av året är att den gamla romerska kalendern, som användes av romarna innan Julius Caesar introducerade den julianska kalendern år 46 f.Kr., började med månaden mars. Skottdagen placerades alltså i anslutning till romarnas nyår. Spår av detta ser man ännu i namnen på månaderna september, oktober, november och december (som betyder sjunde, åttonde, nionde och tionde månaden".
 
Jag och hundarna här även varit ute på en kortare promenad idag. Idag är det gråmulet och de har visst lovat snö under kvällen. Solen finns där bakom molnen och det är -1 grad ute (klockan 09:30).
 
 
Idag har Kira fått ta på sig en riktig skyddsko i plast och helt obehindrat så springer hon upp på de enormt höga plogvallarna. Själva plastskon ger mer skydd åt hennes tass än en liten strumpa + att den håller vätan borta. Det är otroligt egentligen hur snabbt en hund accepterar att ha något på sina tassar, men hon inser väl att hon inte har något val just nu. Undra hur länge vi måste ha skydd på hennes tass?  Jag har även beställt nya skyddskor till henne från FirstVet....som jag ska hämta ut idag innan jag åker på jobbet.
 
 
 
Visa fler inlägg