Att cykla med hunden...

Nu är det snart dags att damma av cykeln efter den långa vintern....och denna vår/sommar har jag tänkt att träna hundarna (Maya och Kira), att springa bredvid cykeln. Men, hur ska man på smartast sätt introducera hunden till cykeln? Kan man cykla med två stycken samtidigt? (Bilderna nedan är när jag introducerade cykeln och "springern" till min änglahund Kuro).
 
OBS....Börja inte cykla med en hund som är yngre än 1 år gammal! Precis som med all annan motion...så bör man inte motionera hunden innan kroppen vuxit klart. Tänk, på att större raser utvecklas senare än de små raserna i kroppen. Du ska självklart inte heller cykla med en hund som har krämpor...som tex armbågar, höftleder eller artros. Ta också med en vattenflaska till både dig och hunden. Tänk också på att värma upp hunden innan ni ger er iväg på en cykeltur, så att inte din hund skadar sig. Självklart så ska du även se till att din hund är ordentligt rastad innan ni ger er iväg....för om hunden skulle stanna för att kissa eller bajsa....ja, ni förstår kanske själv - det kan sluta illa.
 
På en sida som heter Glanna finns det en artikeln som har väldigt mycket intressant information...allt från introduktion, motion, kommandon och cylekkorgar. Jag kommer nedan plocka ihop det jag tycker är mest intressant...men, vill du läsa hela artikeln - gå då in på Glanna.
 
Det absolut enklaste sättet att cykla med din hund är om du har en "Springer" (se bilden nedan). Det är också bra om du har en sele på hunden...så den skonar sin hals. Ser ju hur dumt ut som helst nu när jag visa en bild med halsband...jag brukar faktiskt använda sele annars. Med "Springern" så upplever du med alla säkerhet en bättre kontroll på cykeln och hunden....genom att du kan ha båda händerna på styret och det blir inte så tvära ryck genom att "Springern" har en bra fjädring.
 
 
Börja med att gå med cykeln och ha hunden på din högra sida...så att du befinner dig mellan hunden och trafiken. Du har hunden i vanligt koppel från början. När hunden vant sig med att gå bredvid cykeln kan du börja rulla med cykeln...du kan stå på den ena pedalen (alltså inte sitta på sadeln). Nu kan du koppla fast hunden i "Springern" och börja gå så att hunden lär sig att den inte kan komma längre bort från cykeln. Tycker hunden det är väldigt läskigt....ta det i myrsteg. Kom ihåg att hela tiden berömma....beröm och åter beröm.
 
 
Hunden skall trava...inte galoppera när du är ute med cykeln. Om hunden börjar galoppera...ja, då ska du genast sänka farten. Tänk också på vart du cyklar med din hund....ju mjukare underlag, desto bättre för hundens leder. Där jag bor finns bara asfaltsvägar och grusvägar att cykla efter, men jag brukar låta hunden springa på sidan av asfalten (se bilden ovan). Långa sträckor efter asfaltsvägar sliter ont på din hunds leder. När du börjar cykla med din hund...börja med korta sträckor - för hundens kondition måste gradvis tränas upp.
 
 
Om solen skiner och det är varmt ute....ja, då cyklar man helt enkelt inte med sin hund. Om ni ändå vill cykla med hunden på varma sommardagar....gör då detta tidigt på morgonen eller senare på kvällen. Hunden kan annars drabbas av värmeslag och uttorkoning...och det vill vi ju inte.
 
 
Att lära hunden åka i cykelkärra eller i cykelkorg....ja, då går till väga på exakt samma sätt som när du lär den springa bredvid cykeln. Först går man, sedan få de sitta kärran/korgen medan cykeln står stilla. När hunden verkar lugn kan du försiktigt styra cykeln en liten bit. Verkar även detta gå bra, ja, då är det bara att hoppa upp på cykeln och trampa på. Jag ska i sommar även introducera mina småtjejer till cykelkärran, för det kan vara superbra att ha under semestern med husbilen. För än hur bra motion hundarna har så kan långa sträckor bli alldeles för slitsamt för tassar och leder, då kan det vara skönt att hoppa in i en kärra och bara lägga sig ner en stund.
 
 
Nu längtar jag efter lite varmare dagar...så att vi kan komma igång med både det ena och det andra.
Framtiden får utvisa om det fungerar att cykla med båda två samtidigt med en "springer". Vad tror ni...kommer det att gå?