(Bilden kommer från denna
sida)
Dessa två kvinnor talar om en ny modern asatro - och den handlar om (enligt
Wikipedia) att
"Asatron är en modern religion som växt fram i nutid, men med historiska rötter. De flesta Asatroende ser det alltså inte som ett försök att återskapa en vikingatida religion, utan som om de återupptäcker ett andligt arv som förändrat sig under århundradens lopp. Asatron är en naturreligion eftersom de högtider man firar hänger samman med årstidernas växlingar och gudar och makter kan ses som manifestationer av naturkrafter".
Dessa två kvinnor är även med i något som kallas för
Nordiska Asa-samfundet och
Forn-Sed, och dessa är bara några av de samfund som finns i Sverige idag.
Vad firar det för högtider, de som tror på asatron och dess gudar? Jag gillar verkligen meningarna bakom naturens och årstidens skiftningar. Hur firar de och hur firar vi andra...icke troende? Jag kanke är mer troende än vad jag tidigare insett.....spännande!
Idag så blotas inga djur eller människor till gudarna inom asatron (bra tycker jag), de blotar/offrar istället mat i olika former. Nedan är ett typiskt blot i nutid.....ser riktigt trevligt ut måste jag erkänna.
(Bilden kommer från denna
sida)
(Bilden kommer från denna
sida)
Midsommar/Midsommarblot - den 21 juni:
(
Jag tar denna information från Nordiska Asa-samfundets sida). Det som de skriver är med
fet stil....och mina funderingar i vanlig text.
"Midsommarblot var fruktbarhetensdag. Man blotade till Frej och Freja. Man kan anta att detta gjordes för att få friska och starka barn under det kommande året. Midsommarstången fanns även på den tiden, dock har den modifierats något under årens gång. Då tillverkades en stång och en ring, stången bars av mannen och ringen av kvinnorna. En mer uppenbar fallosymbol är svår att hitta. Att kalla denna högtid för Midsommar känns på sätt och vis fel då sommaren just börjat, men det är sommarsolståndet som firas. Då dagen är som längst och natten som kortast, vilket infaller runt den 21 juni".
Vet alla om att vi hoppar, skuttar och dansar runt en fallosymbol varje midsommar tillsammans med våra barn? Men, det klart....den kristna versionen är midsommarstången en symbol för ett kors helt enkelt. Men jag tycker att fallosymbolen var så mycket roligare...hahahah!
(Bilden kommer från denna
sida)
Skördefest - 20 augusti:
"Som titeln säger firade man att den första skörden mand odlat inför vintern slagits och plockats in. Folket hade inga större möjlighet att odla under vinterhalvåret och det fanns även mycket lite att äta av i naturen under den tiden. Säkert jagades det en del under den tiden men för att få en allsidig kost var det viktigt att få i sig grönsaker och frukt. Man slaktade djuren på gården och saltade in köttet så att det skulle hålla länge. Man kan lätt föreställa sig hur Jarlen kallar till sig folket efter dagars av slit och stället till med en stor fest av mat och dryck antingen utomhus eller i ett långhus. Man blotade till gudarna som tack för en bra skörd, även vid sämre skördar blotade man för att glädja skörde-gudinnorna som i grupp kallades Vanir att de skulle ge en bättre skörd till nästa år. Det var även en tid att minnas sina förfäder".
Än idag har vi skördefester, men de har en annan betydlese. Idag så kan vi handlar vi billiga grönsaker på torget som bönderna bönderna och odlarna i närheten säljer. Men för länge sedan så handlade det om detta.....precis som asatron....om en regelrätt skördefest. Om detta står det enligt
wikipedia att:
"En skördefest är en fest som hålls när skörden är bärgad. I det gamla bondesamhället var skördefesterna den tidpunkt då förråden var som mest välfyllda med mat, vilket inträffade i augusti och september. Skördefesterna kunde alltså vara mycket vilda fester med ett överflöd av mat och dryck. I dokument från medeltiden räknas skördefesten som en av årets stora högtider vid sidan av jul och midsommar. I många europeiska länder är traditionen levande. Dagen firas med att skördesymboler som frukter, grönsaker och spannmål läggs i kyrkan framför altaret".
(Bilden kommer från denna
sida)
Höstdagjämningen - 20-23 september:
"Höstdagjämningen är dagen då sommaren tar slut och hösten/vintern tar vid. Det är även då dagen och natten är lika långa. Man firade även att mans slagit den sista skörden inför vintern". Ännu en dag som infaller på olika dagar varje år".
(Bilden kommer från denna
sida)
Alvablotet - 1 november
"Denna dag, den 1 november, firar vi våra fallna förfäder, släktingar ,familj och vänner. Dessa kallades för Einherjer vilket betyder ”fallen krigare".
Detta påminner mycket om båran egen kristna Allhelgona eller hur? Rund detta datum i november så går även våra tankar till våra nära ock kära som dött. Vi åker ut till gravarna och tänder ljus i natten....en riktig mäktig känsla måste jag säga att det är.
Jul (Vintersolståndet) - 21-23 december
"Den isländska benämningen för jul är "Ylir", vilket betyder julmånad. Det tvistas om utifall ordet ska tolkas som hjuk, efter kalendern som formats likt ett hjul som rör sig mot ljusare dagar. Vintersolstådndet är i motsats till sommatsolståndet, den kortaste dagen på året.
Denna högtid firades någonstans mellan 21-23 december. Från år 900 i en skald-dikt han man funnit den tidigaste texten om julen, där Harald Hårfager ute till havs ska ha druckit jul. Man kunde inte på den tiden konsten att tillverka stark-sprit. Man bryggde öl och vin samt mjöd. Honungen i mjödet ansågs vara gudomlig, bland det finaste man kunde förtära. Norrmannen Snorre beskriver Hedningarnas drickande på följande vis:
En skål bärs runt elden, och den som ordnade gästabudet skulle välsigna den. Först skulle man dricka Odens skål, för seger och konungens makt, och sedan Njord och Frejs skålar för goda skördar och fred. Därefter hade många män för vana att dricka den förnämsta skålen. Man drack även en skål till minnet av höglagda släktingar.
Det är den största offerdagen på året, kanske för att tacka gudarna för året som gått och för att uppmärksamma att det går mot varmare och längre dagar.
Vid långborden dukades det upp med kött från gris, oxe och får, man vet inte med säkerhet vad som serverades till detta. Man borde ha haft ett överskott av äpplen och det kan vara därifrån som tratitionen kommer att äta juläpplen. Speciellt grisen togs om hand och man rökte eller stkete huvudet. Grisen var speciell i Hedningarnas tro då man i Valhalla åt av Särimner som varje morgon återuppstod för att åter förtäras under kvällens fest".
Här skiljer vi oss ganska rejält åt - den kristna och den fornnordiska asatron. De trodde absolut inte på en tjock gubbe i röd dräkt och vitt skägg eller Jesus Krisus heller för den delen. Men, vi har fortfarande kvar vårt tradiotionella julbord allt möjligt gott....precis som i forntiden. Kristendommen hedrar Jesus födelse och Asatron hedrar året som gått och att vi nu går mot ljudare tider igen - men äta de göra man.
(Bilden kommer från denna
sida)
Disablot - 14 februari
"Denna dag blotar vi till Disarna, de kvinnliga gudomars, ära. Detta blot hölls på den gamla tiden under Tingdiset i Gamla Uppsala".
I
Wikipedia säger det detta om Disabloten:
"Disablot var som namnet säger ett blot, en offerhögtid, till disernas, kvinnliga gudomars, ära. Disablot firades i det förkristna Norden under vintern för att försäkra en god skörd under det kommande året. Disablot firades i Gamla Uppsala i slutet av februari eller i mars vid samma tid som alla svears ting. Därvid anordnades även en marknad.[1] Anledningen till att hålla ett blot, marknad och ting samtidigt var att det samlades människor till båda, vilket hjälpte både kommers och samspel inom samhället".
Jag läste någonstans (kommer inte ihåg vart just nu), men att just Disablotet är som en slags hedrande av att jorden är gravid och att allt kan återigen skördas i september/oktober....till skördefesten. Ganska fin tanke egentligen - att jorden är gravid.....ja.....faktiskt riktigt tilltalande! Det är även tilltalande att det är självaste kvinnan som hedras..
(Bilden kommer fårn denna
sida)
Vårdagjämningen - 20 mars:
"Vi firar Vårdagjämningen den 20 mars. Då välkomnar vi värmen och början på våren och den kommande sommaren. Då dagen och natten är lika långa".
(Bilden kommer från denna
sida)
Vårdagjämningen har fått en alldeles för liten roll i dagen samhället tycker jag - det är ju verkligen något att fira. Fira att ljuset vinner över mörkret...bara det är ju en stor sak för oss uppe i norr. Nästa vårdagsjämning (om vår eldtunna är fri från snö) - så ska jag banne mig elda in vårdagjämningen...ett ganska enkelt sätt att fira att ljuset återvänder till oss....
Segerblot - Valborsmässoafton
"En dag att minnas sina förfäder och bortgångna familjemedlemmar. Ännu en högtid som reformerats av kyrkan. Våra förfäder firade att våren var på intågande och värmen åter var på väg till vår del av världen. Att vi även hedrar Balder på denna dag är för att han ansågs vara den ljusaste guden av dem alla, han omgavs alltid av ett starkt vitt sken".
(Bilden kommer från denna
sida)
Valborsmässoafton firar vi fortfarnde - men hur och varför vi firar tror jag inte det är många som egentligen vet om. Det enda firandet är: brasor, sånger, fylla och raketer. Detta är helt enkelt en symbol för att elda upp det gamla och ge plats för det nya....en fin tanke!
Jag har läst massor med böcker genom åren om just vikingarna, asatron och de flesta är romaner. Detta är ett axplock av de böcker jag läst genom åren (har länkat böckerna om ni vill läsa vad jag tyckte om dessa):
Estrid, Korpgudinnan, Krigstid, Kungadottern, Stenhuggarens dotter, Blandat blod, Sigrids hemlighet, Tempelbranden, Helenas hämd, Drottningkronan, Ringens gåta, Boken om Vikingarna, Kraften, Odins barn, Röta, Idun, Saga, Freja, Vikingaguld, Vikingasilver, Vikingablot,.
Jocke har även en tatuering.....som har med vikingarna och asatron att göra....Tors Hammare eller Mjölner som den också kallas! Och enligt asatron använder Tor även sin hammare till att slunga den mot molnen på himlen och på så vis skapa åska. Om Jocke skulle göra en tatuering till så skulle han vilja ha en viking på andra armen.....
Enligt
SVT så är detta asatro:
"Asatro är ursprungligen ett något föråldrat samlingsbegrepp för den religiösa föreställningsvärld som folk trodde på innan kristendomen fick fäste i Norden. Begreppet som sådant börjar användas under 1800-talet och bands samman med nationalromantiska föreställningar. Moderna forskare föredrar idag begrepp som fornskandinavisk religion eller fornnordisk religion.
Modern asatro är ett begrepp som refererar till personer som av olika ideologiska och religiösa grunder försöker återskapa den religionen. Oftast baserar man sig på texter som de isländska Edda-texterna och andra beskrivningar av fornnordisk religion. Begreppet är även inom dessa rörelser kontroversiellt och en del föredrar begrepp som ”forn sed” eller ”nordisk hedendom” istället för ”asatro” medan andra ser ”asatro” som den mest genuina termen.
Modern asatro är liksom sina historiska förlagor polyteistisk, i alla fall i praktiken, sedan kan anhängare av religionen ha olika uppfattningar om hur verkliga gudarna är eller om de är en del av ens inre eller en del av en större enhet. De viktigaste gudarna är: Oden, Tor, Freja och Frej. Samtidigt finns det många som intresserar sig för mindre kända gudar och väsen.
I Sverige är de största organisationerna för asatro och nordisk hedendom: Nordiska Asa-Samfundet och Samfundet Forn Sed. Nordiska Asa-Samfundet och Samfundet Forn Sed har enligt egna uppgifter runt 600 respektive 400 medlemmar.
En återkommande kontroversiell fråga inom asatron har varit frågan om kulturell och etnisk identitet och bruket av fornnordiska symboler bland högerextrema rörelser. Samfundet Forn Sed tillhör en tydligt anti-rasistisk gren av nordisk hedendom, Nordiska Asa-Samfundet har varit mer öppna för nationalistiska, och ibland etniska tolkningar, även om det inte handlar om en rasistisk tolkning och man försöker på ett annat sätt än Samfundet Forn Sed förhålla sig neutral i politiska frågor.
Någon större demografisk studie av antalet anhängare av asatro i Sverige har inte gjorts och många ”asatroende” eller hedningar tillhör troligen inte de etablerade samfunden, dock förefaller det vara ett tusental organiserade hedningar i någon form i Sverige".
(Bilden komemr från denna
sida)
När dog asatron ut i Skandinavien - I tidskriften
Populär Historia så står det detta:
"Religionsskiftet i Skandinavien var en minst sagt segdragen process. Redan på 300-talet, när Romarriket blev kristet, kom nordborna i kontakt med den nya läran. Möten med kristna uppstod till exempel i samband med handel eller om man blivit värvad som soldat till den romerska armén. Det kan alltså ha funnits troende katoliker i vårt land långt tidigare än vad man kan tro.
Under vikingatiden blir det tydligt hur den gamla och den nya tron existerar parallellt i samhället. Det är vid denna tid som de första missionärerna dyker upp i det skriftliga källmaterialet. Den mest kända av dem är Ansgar, som missionerade i Birka på ön Björkö i Mälaren under 800-talet. Han kallas Nordens apostel, men sådde bara ett frö; det skulle dröja ännu ett par hundra år innan svenskarna konverterade".
(Bilden kommer från denna
sida)
"Att säga vem som var den siste »asatroende« är omöjligt, däremot stödjer de senaste årens utgrävningar i Gamla Uppsala teorin om att denna plats var en av de sista utposterna för den gamla tron.
Några hundra meter öster om Kungshögarna har arkeologerna undersökt ett gravfält, där de yngsta gravarna är från mitten av 1000-talet. Samtliga var brandgravar, vilket innebär att man kremerat de döda. Det är ett tecken på att de gravlagda inte varit kristna, eftersom dessa ville begravas obrända för att bokstavligen kunna stå upp ur graven på den yttersta dagen".
(Bilden kommer från denna
sida)
"Man måste söka sig en bit in på 1100-talet innan man kan tala om att kristendomen helt slagit igenom i vårt land. På vissa håll kompromissade man. När beslut fattats på Islands Allting år 1000 om att anta kristendomen, gjordes det på vissa villkor. Ett par av dem var att man skulle få blota i smyg och fortsätta äta hästkött, vilket troligtvis var viktigt i de rituella måltiderna.
De gamla asagudarna och asynjorna levde kvar i folks medvetande, långt efter att Skandinavien officiellt var kristnat".
(Bilden kommer från denna
sida)
Jag kan förstå att det finns de som rynkar på näsan åt detta - helst när mycket handlar om att bevara våra seder och vårt nordiska ursprung. Men, är det så fel då kan man tänka?
"Vår religion asatron är baserad på många Gudar, alla med olika egenskaper och dyrkade av olika grupper. Vi baserar våran tro på den poetiska Eddan som består av verser och dikter som härstammar ända tillbaka till 800 talet. Även fast Eddan är skriven senare än den här tiden så är innehållet mycket äldre. Eddan innehåller bland annat texter om den stora folkvandringstiden mellan åren 375-568. Vi är dock inte enbart fokuserade på den poetiska eddan utan även Islänningasagorna är en central del i vår tro. Framförallt är dom viktiga historiska dokument över livet på den tiden.
Den Nordiska asatron har sina rötter tillbaka ända till bronsåldern där man hittat fynd som tyder på dyrkan av blixten och yxor som slungade blixten.
Vi utövar en reformerad och samhällsförenlig asatro utan offer av levande djur eller andra våldsamma inslag.
Dom gamla nordborna ansåg att man skulle dö i strid för att få komma till Valhall och festa sida vid sida med Gudarna. Vi tror dock på den intellektuella striden. Striden för bevarandet av våra seder och bevarandet av vårat ursprung. En modern asatroendes kamp förs på det intellektuella planet. För att stå upp för sina åsikter, sina rötter, för att inte bli nedtryckt eller få sin religion hånad. Samt att sprida ordet om tron och samfundet för att vi ska leva vidare och växa oss starkare.
Den högsta och visaste Guden är Allfadern Oden! Han har många namn och är skaparen av Jorden (Midgård) Han har flera barn varav den mest kända är Tor, Åskguden. Tor är också den mäktigaste Guden.
Centrumet av allt är Yggdrasil. Världsträdet. En Ask som även kommer att stå fast efter Ragnarök.
Ragnarök är domedagen, den yttersta dagen inom asatro. När Ragnarök inträffar kommer allt ställas på ända. Människorna kommer strida sida vid sida med Asarna. Ragnarök är slutet på mycket men inte jordens totala undergång. Efter Ragnarök kommer återstående gudar och människor att börja om igen.
Asatron är byggd runt uppfattningen att Gudarna är våra vänner och följeslagare. Gudarna fördömer oss inte utan hjälper och stöttar oss i vår vardag och när vi behöver deras hjälp.
Asagudarna guidar oss och ger oss vägledning. Dom är oss ständigt närvarande.
Vi är heller ingen bokstavsreligion utan var och en har ganska fria tyglar inom religionen. Vi sätter inga strikta regler för när och hur man i sin vardag ska hänge sig. Utan det får var person avgöra helt själv.
Däremot vid officiella sammankomster ber vi er visa vördnad för de artefakter och gudabilder samt seder som framförs.
En viktig del för oss är bevarandet av våra urnordiska traditioner och vårat ursprung. Så att de inte ska försvinna in i tidens glömska. Det är så mycket omkring oss i vår vardag som kommer från asatron och vikingarna men alldeles för många har glömt varför vi har dessa traditioner eller var dom kommer ifrån. Som varför vi har Julbockar i våra hem. Eller varför vi har en midsommarstång".
(Bilden kommer från denna
sida)