Övningar i skogen...

I Hundsport, Nr 1 2021.....så skriver de om 10 bra övningar för hunden. Bilderna visar hur Annika tränar sin hund i skogen. Hon tränar bland annat bärande muskler, rörlighet, stadga, koordination, styrka och kondition. Ja, detta är helt enkelt friskvård för hunden.....
 
Det står bland annat så här: "Övningarna bygger på hundens medfödda rörelser, de så kallade grundrörelserna. Grundrörelserna är viktiga för att musklerna ska arbeta på rätt sätt och bygga upp en stabil och rörlig kropp. Genom att träna och ha kontroll på grundrörelserna förebygger man till exempel snedbelastning och skador".
 
Då blir jag genast inresserad...för när årstiden tillåter är vi väldigt mycket ute och promenerar i skogen med våra hundar (Maya och Kira). Jag tror att helt omedvetet så har vi tränat hundarnas grundrörelser, genom att våra promenader oftast går över stock, sten och kalhyggen.
 
BÄRANDE MUSKLER
 
Cavaletti - är en teknikövning som berör bärande muskler och även hundens rörlighet. Har man ingen skog att tillgå så kan man lägga ut ca tio tex ribbor (av något slag) med jämna mellanrum som passar till just dins hunds steglängd. Ribborna skall helst inte vara högre än dins hunds "handled". Låt hunden gå sakta så att den lyfter ett ben i taget.....
 
 
 
Gå träning - denna gå träning innebär att hunden måste nu lyfta sina tassar ännu högre. Det kan vara genom högt gräs eller blåbärsris (beroende på vilken storlek din hund är såklart). Se till att hunden är så rak i kroppen som möjligt när den gör denna övning och att den går före dig. Gå ca 50 meter utan att pausa. Denna övning ökar uthålligheten och även styrkan....
 
 
 
RÖRLIGHET
 
Serpentinen - denna övning har jag aldrig gjort. Övningen skall träna hundens rörlighet i ryggen. Här ska man placera ut föremål i en serpentinformad bana som ska ha stora och mjuka bågar. Efter varje höger och vänstersväng skall det vara en kortare raksträcka. Här ska hunden också gå långsamt och man skall hålla extra koll på vart hunden sätter ner det innersta bakbenet. Om hunden inte kan hålla balansen i bågarna och du märker att den ena sida är sämre än den andra....då tränar du lite extra från just det hålllet.
 
Långa gubben - använd dig utav naturliga upphöjningar i naturen (eller en båt...hahah), och placera hunden i stårnde ställning framför. Håll en godis framför hunden så att de verkligen får sträcka ut sin kropp för att nå den. Hunden får inte klättra upp med bakbenen, men den kan lägga ner bröstkorgen mot den upphöjning du valt. I denna övning så får hunden sträcka ut höfterna, ryggen och frambenen.
 
 
Maxlyft - i denna övning bättrar man på rörligheten i hundens skuldror. Övningen hjälper också till att bredda bringan och att koordinera framdelen. Här ska hunden gå över ett hinder som är lika högt som halva benlängden....så att hunden kan göra rejäla kliv med frambenen.
 
 
STADGA
 
Trädstammen - här ska hunden träna sitt balanssinne för att öka stabiliteten runt leder och kotor. Här ska man använda sig utav en välvd trädstam och placera hunden på den. Stammens välvning hjälper till att forma rörelsen. Se till att din hund står rakt på trädstammen och stötta den om det skulle behövas. När hunden hittat balansen så ska du sakta räkna till tio. Här är man ute efter det lilla svajet som hunden gör att hunden spänner sig för att inte tappa balansen. Om man vill öka svårighetsgraden så är det bara att leta upp smalare trädstammar.
 
 
KOORDINATION
 
Klockan - denna övning har jag inte heller testat. Den går ut på att träna hundens kontroll på sina ben samtidigt som den bevarar stabiliteten i ryggen. Tänk att du står på klockan 12 och hunden skall stå framför sig. Flytta sedan olika runt i de olika klockslagen, bakåt och åt sidorna utan att hunden rör ryggen. Hunden ska hela tiden vara rak och stabil i ryggen. Träna hunden först på plant underlag och öka sedan svårighetsgraden på ett mjukt underlag.
 
STYRKA
 
Pansarvagnen - nu ska ska det vara jobbigt för din hund. Gå i ett sträck tills din hund blir trött, håll takten och gör inga stopp.....som en powerwalk. Denna övning syftar till att se hur mycket hunden klarar på mer utmanande underlag.
 
 
Åttan - denna övning har jag inte heller testat. Men, i denna övning kombinerar man både rörlighet och styrka och är en utmaning för hela hundens kropp. Den påminner lite om serpentinen med skillnad att bågarna nu är mycket större. Gå tills hunden är trött....
 
KONDITION
 
Puls Intervaller - i denna övning är det bra om du jobbar i intervaller. Om man är två stycket ute i skogen så kan man låta hunden springa mellan er. Låt den vila en stund mellan varje rusning. Är du själv i skogen så kan du sätta ner hunden och göra en lång inkallning.
 
 
Nu längar i allafall jag ut i skogen för att testa alla dessa grejer + att försöka mig på den övningar jag aldrig gjort med mina tjejer.
 
Allt om hundar | |
Upp