Hundar och allergi...
Hur vanligt är det att hundar egentligen har allergi? Det har ju blivit vanligare och vanligare bland oss människor...är det så med hundar också?
Det finns 10 olika tecken som hunden visar om den har en allergi av något slag. (De 10 tecknen kommer från Virbac.com.)
Kliar sig, biter eller slickar på huden och tassarna
Skakar på huvudet
Skadad hud, sår, utslag, fuktiga områden eller rodnader
Tassar som är svullna, röda och fuktiga
Håravfall, fläckvis eller överlag
Ögon som är röda, rinner eller kliar
Nos som nyser, kliar eller rinner
Kräkningar
Diarré
Snarkningar (till följd av irriterad och inflammerad hals)
Hur vanligt är det då med allergier hos en hund? (Info från samma sida som ovan)
"En del raser drabbas oftare av allergier och hudsjukdomar än andra. Totalt räknar man med att var femte hund har problem med huden, och att ungefär var tionde hund utvecklar allergi mot ämnen i omgivningen. Dessutom finns det hundar som har genetiska anlag för allergi.
Vissa hundar föds med allergier medan andra utvecklar det senare. Allergiska reaktioner verkar särskilt förekomma hos terrier, setter, retriever och raser som mopsar och bulldoggar".

Just öronbekymmer är en väldigt vanlig signal på allergi hos hund skriver Agria: "Återkommande öronbekymmer är nästan alltid det symtom som en allergi startar med. Av alla allergiska hundar har 80-86 procent öronproblem vilket beror på att det bland annat är huden i öronen som har mest allergiceller".
För att komma fram till om hunden är allergisk så måste veterinären först utesluta tex rävskabb, loppor, löss, mjällkvalster eller andra hundinfektioner som är orsakande utav bakterier eller svamp.
Nästa steg är fodret....
"Proteinkällan i fodret ska vara en som hunden inte ätit förut. Om den ätit det mesta tidigare kan man också välja ett specialfoder som har så kallade hydrolyserade (sönderdelade) proteiner som hunden inte kan reagera på.
De första åtta veckorna är en ren transportsträcka. Oftast får man inga svar under diettiden, utan först under provokationen när man ger sådant som hunden ätit tidigare. Blir hunden sämre under provokationen innebär det att den är födoämnesreaktiv.
– För en foderallergisk hund innebär behandlingen givetvis att det eller de ämnen som hunden inte tål ska uteslutas ur dieten".

(Bilden kommer från denna sida)
På Agrias sida står det också att allergi är också ärftligt....så har man en hund som har allergi så ska man absolut inte avla på den hunden. För att föra vidare den allergigenen är inte så roligt för varken hund eller de nya ägarna. "Om bägge föräldrarna är allergiska har det i publicerade studier visat sig att chansen är 65 procent att avkomman blir allergisk. Om en förälder är allergisk är chansen 21-56 procent"
Nedan statistik är skrämmande....jag visste inte att just allergier är så vanliga bland hundar i skandinavien. Jag har haft sammanlagt 10 hundar i mitt liv och 1 utav dom har varit allergisk....två blir det om Kira är allergisk.
80 procent av alla skandinaviska hundar med atopi är allergiska mot dammkvalster.
40 procent av alla atopiska hundar har också födoämnesreaktioner.
Atopi debuterar vanligen när hunden är mellan ett halvt och tre år gammal.
Födoämnesreaktioner kan starta när som helst men vanligast före ett års ålder.

I tidningen Hund så står det så här: "Den vanligaste typen av allergi som drabbar hundar är atopi, vilket innebär att hunden är allergisk mot ett eller flera ämnen som finns i hundens omgivning. Till exempel kan hundar bli allergiska mot dammkvalster, förrådskvalster, mögel och pollen. Man uppskattar att cirka tio procent av hundarna i Sverige är allergiska mot något, och i det ingår både allergi mot något i omgivningen (atopi), allergi mot något i maten och övriga allergier".
Arken Zoo skriver detta:"Många hundar lider av allergier. Det vanligaste är allergi mot dammkvalster. En hund som är allergisk behöver precis som människor behandling, ju tidigare detta sker desto större är chanserna att hunden kan leva ett normalt liv utan besvär. Den sorts allergi som ökar kraftigast är så kallad atopi, vilket är allergi mot luftburna ämnen. Atopi innebär att immunförsvaret överreagerar på ett visst ämne i dess omgivning. Allergin leder till att hunden får en inflammation som ofta utmärker sig i form av klåda i öron, ljumskar, tassar, ansikte och stjärt. Klåda kan även bero på att hunden får fel kost, men om din vän besväras av klåda, rinniga ögon samt biter eller slickar sig mycket på tassarna lider den troligtvis av någon form av atopisk allergi.
"Din hund kan vara allergisk mot ett eller flera ämnen. Dessa ämnen benämns som allergener och är oftast ett protein från exempelvis pollen, mögel eller kvalster. För att ta reda på vilket ämne din hund är allergisk mot kan man göra ett så kallat pricktest hos veterinär. Då injicerar man en rad allergener i hundens hud och dokumenterar vilka som utlöser en reaktion i form av klåda, rodnad och/eller svullnad. När du vet vad din hund är allergisk mot kan du börja behandla allergin korrekt".

(Bilden kommer från denna sida)
En sak som är säker.....förr hörde man aldrig talas om allergier hos hundar. När jag gick i skolan var det bara jag som var allergisk i en klass med 25 elever. Idag är det kanske 15 som är allergisk av något slag i lika stor klass. Hur kommer det sig? Är det all den processade maten både människor och djur stoppar i sig som är boven? Nu skriver de att var tioende hund i Sverige är allergisk mot någnting....helt sanslöst när man tänker efter!
På sidan Doktorn så står det att: "De senaste sju åren har diagnoser hos hundar som har med allergier och hudproblem att göra ökat med närmare 90 procent". Detta är ju så skrämmande.....vart är världen på väg?
På sidan Glanna står det att: "Första gången atopisk dermatit (en sjukdom som innefattar flera faktorer såsom allergi och fel i hudens skyddsbarriärer) rapporterades hos en hund, var redan i början av 1940-talet. Det har ökat kraftigt under senare delen av 1900-talet. Riktigt varför det ökar vet man ännu inte. Men allergier ökar allmänt även hos människor och katter".

Finns det allergimedcin till hundar?
Cetirizin:
"Studien visar att cetirizin effektivt motverkar allergiska reaktioner hos hund. Enbart antihistamin kan räcka vid lättare allergibesvär men oftast behövs en kombination av läkemedel vid mer besvärande symtom". (VeterinärMagazinet)
Allergivaccin:
"Många hundar behandlas även med allergivaccin. Det innebär att ett vaccin som innehåller de ämnen hunden inte tål framställs och djurägaren ger det som injektioner eller en spray i munnen. Många hundar svarar bra på denna typ av behandling som har få biverkningar. Syftet med allergivaccin är att minska behovet av andra mediciner. Ibland räcker det att smörja eller spraya kortison utvärtes som en del i behandlingen eller som ett komplement till allergivaccinering". (AniCura)
Allargenius Schampo:
".....Men för ett par år sedan drabbades han av en ny allergi, mot gräspollen och kvalster. Han ordinerades att äta Atopica varje dag – en medicin för atopiskt eksem hos hund. Det hjälpte mot hudåkomman, men när de trappade ned på tabletterna, blev han sämre igen. Nu har Holger varit utan medicin sedan ett antal månader tillbaka med gott resultat tack vare att familjen använder Allergenius® Dog Specialschampo och Specialbalsam. (Allergenius)
Hyposensibilisering:
"...hyposensibilisering, vilket är injektioner med små mängder av det hon är allergisk mot. Detta gör man för att öka kroppens immunförsvar, och just denna injektion är helt skräddarsydd för Lyra. Jag ger henne en spruta var fjärde vecka året om. För Lyras del innebär hennes medicinering att hon måste göra minst ett återbesök per år hos veterinären, för att se att allt är bra". (Nutrolin)
Kortison:
"Kortison ges ofta som tablett, salva eller injektion. Det kan också ges i sprejform via en inhalator. Med lite träning brukar det gå alldeles utmärkt att låta hunden inhalera medicinen. Kortison påverkar däremot också andra organ, t.ex. kan det ge hormonella biverkningar. Det gäller därför att hitta en så låg dos som möjligt som ändå ger effekt". (Glanna)
Det finns säkert fler mediciner där ute, men dessa hittade jag nu. Ingen hund är ju den andra lik, så om hunden får någon slags allergimedicin så kommer den vara utformad efter just din hund. Jag hoppas verkligen inte att min hund kommer att behöva äta mediciner resten av hennes liv....hon är ju bara 1 1/2 år gammal.