Hur mycket sömn behöver en hund?

Mina hundar sover mycket....ibland så undrar man ju hur mycket ska de egentligen behöver sova per dygn? Är det olika för olika raser eller är det bara olika för valp, vuxna och äldre hundar? Om de behöver sova många timmar i sträck eller om de bara kan ta en tupplur lite nu och då? Jag vet ju att valpar och äldre hundar sover mer än unghundar.....
 
 
I en artikel i Hund24 så står det så här om hundars sömn:
 
"Den genomsnittliga hunden sover mellan 12 och 14 timmar per dygn. Valpar, som spenderar mycket energi åt att utforska världen och lära sig nya saker, behöver så mycket som 18 till 20 timmars sömn. Även äldre hundar sover ofta mer, liksom vissa raser tenderar att göra". 
 
Det är otroligt egentligen hur mycket en hund behöver sova per dygn....jag hade aldrig trott att det var så många timmar. Nog för att jag vet att en hund sover mycket, men halva dygnets timmar...det trodde jag aldrig. Det känns ganska skönt att veta också...för då slipper man ha så dåligt samvete när de ligger ner och sover.
 
"Hur mycket hunden ska sova beror inte i första hand på om hunden är stor eller liten till storleken. Såväl mindre som större raser tillhör de hundraser som gärna sover lite extra mycket under ett dygn. Dock tenderar större hundar såsom newfoundlandhundar, mastiffer och liknande att sova längre än andra".
 
 

"Som vi nämnt ovan, tenderar hundar att sova ungefär 50 procent av tiden. 30 procent av dygnet ligger de ner men är vakna och blott 20 procent av tiden är de aktiva. Till skillnad från oss människor, som vilar enligt ett regelbundet schema, är hundar dock mer flexibla med sin sömn. Hundar kan utan problem vakna upp så fort det händer något, till exempel att brevbäraren kommer och sticker in post genom brevinkastet. De kan också somna när de är uttråkade. Hundar sover också mindre när de har mer att göra. Arbetande hundar, såsom fårhundar och polishundar, sover mindre än de rasfränder som inte har mycket mer att göra än att ta det lugnt i bostaden hela dagen".

Att hunden bara är aktiva 20 % per dygn...det tycker jag låter oerhört lite. Jag har faktiskt många gånger önskat mig att jag kunde vara mer lik en hund....hahhah. Då menar jag att de kan från sovandes till superpigg på nångra nanosekunder, det hade varit något det.

 
I en artikel i Härliga hund så står det detta:
 
"Men precis som vi behöver de en god sömn för att må bra och hålla sig friska. Det sägs att en vanlig anledning till stress hos hundar är just brist på sömn. Sömnbrist kan leda till att immunförsvaret försämras, att hunden blir känslig för beröring, överreagerar på smärta, blir extra känslig för ljud, har svårt att koncentrera sig och blir lätt irriterad och aggressiv".
 
Det är ju välkänt att man ska låta en valp sova i lugn och ro...och en valp sover ju i stort sett dygnet runt den första tiden. Även unghunden behöver mycket sömn (16-20 timmar)....så har man småbarn eller annat som kan störa hundens sömn så måste man nog fundera på om man kan göra något för att hunden ska få ugn och ro. Det kan vara bra att bestämma att om hunden ligger i den korgen/buren så får den ABSOLUT inte störas. Så med andra ord så betyder sömnen oerhört mycket för en hund....likaså för människan. 
 
Jag funderar också på hur hunden reagerar på semestrar och sommarlov? Jag menar att då är det ju oftast mer aktiviteter under dagar och kvällar än vad det brukar vara på vardagen. Visst, sover mina hundar mycket under semestern också, men absolut inte lika mycket som annars. Hunden vill ju vara med....det är ju ett flockdjur! Som människa kanske man inte alla gånger tänker på hundens behov utav sömn under dessa underbara fyra veckor i juli....eller vad tror ni?
 
 
Men, om hunden får sova alldeles för många timmar per dygn utan att få någon som helst stimulans....det är inte heller bra. Då kan hunden blir stressad....och det vill man ju inte. För det är ju trots allt under valp perioden man präglar sin hund.....på det bästa sätt man kan.
 
Ni kan gå in på denna sida och själva läsa artikel från Härliga Hund.....på de olika tecken på att hunden är understimulerad. För än om en hund behöver mycket sömn....så behöver den också stimulera sin hjärna.
 
 
Nu känns det mycket bättre....nu vet jag att det INTE är synd om hunden som sover mycket - utan att det bara är helt som det ska. Det gäller bara att även aktivera hunden på dess vakna timmar så gott man kan...
 
Allt om hundar | |
Upp