Träna hundens muskler...
Genom att träna upp hundens muskler, balans och smidighet så kommer automatiskt hunden få de allra bästa förutsättningar för ett lång och härligt liv....och det vill ju alla - eller hur! Jag vet ju själv hur skönt det är att gå i skogen när man har ont i ryggen. Kroppen värms upp på ett naturligt sätt och alla muskelgrupperna får arbeta så mycket mer än en vanlig promenad på plant underlag. Den träning mina hundar får är: genom promenader, springa fritt i skog och mark, busa, springa bredvid spark och förhoppningsvis cykel och alldeles nyligen även på gåband. Nu menar jag inte att man ska bygga upp hundens muskler som en bodybuilder...utan att helt enkelt låta hundens alla musker få arbeta och stärkas...så att hundens kropp håller i långa loppet.
Vad är då detta och hur gör man?
I tidningen Hundsport nr 8/2019 så visar de 6 olika skonsamma övningar som du kan göra tillsammans med din hund. Övningarna är till för hela hundens kropp och alla hundar kan göra detta. Börja med att göra 10 repetioner av varje övning till att börja med. När hunden blivit starkare så kan du öka och variera och även utveckla dessa övningar.
Börja ALLTID med att gå en promenad på ca 20 miuter innan då börjar med styrketräningen...så att hundens muskler blir varma.
OBS!!!! Börja aldrig träna din hund före 1-års ålder....genom att innan dess har inte hunden vuxit klart. Det är också viktigt att du motionerar din hund efter ras. Då menar jag att rasens kroppsbyggnad varierar stort...och du ska inte motionera alla hundraser på samma sätt. Om vi tar en chihahua och en siberian husky.....ja, ni förstår själva, dessa kräver helt olika motion och de olika kropparnas byggnad har olika förutsättningar.

Nacken....titta åt olika håll - Låt hunden sitta eller ligga. Ha godis i handen och locka hunden att titta åt sidorna och även uppåt och nedåt några gånger.
Framben....backa - Lockan hunden att backa rakt bakåt. Kasta en godisbit mellan frambenen på hunden så att den måste backa för att komma åt den. Låt hunden backa i ca 1/2 minut åt gången.
Bål....vacker tass - Låt hunden sitta och nu ska hunden omväxlande lyfta höger och vänster tass/framben ca 10 gånger per ben. Du måste se till att hunden inte lutar kroppen i sidled.
Bakben....sitt still och stå - Här ska hunden kunna växla mellan att sitta still och stå utan att kliva fram med frambenen. Gör denna övning ca 10 gånger. Här kan du gärna använda dig utav en handtarget....som menas att hunden sätter nosen mot din hand. Detta gör att du själv kan påverka att hunden inte tar steg framåt med frambenen.
Rörlighet....snurra - Locka hunden att långsamt (till en början) snurra runt sin egen kropp. Växla mellan medsols och motsols ca 5 gånger åt vardera håll.
Explosivitet....rucher - Lämna hunden sittande eller stående. Placera ut något hunden som gillar...tex en leksak , ca 40 meter bort. Gå tillbaka till hunden. När du är halvägs tillbaka mot hunden så kallar du på den och samtidigt springer du själv för glatta livet mot leksaken. Den som kommer först fram vinner leksaken. Gör denna övning ca 2 gånger.
Här nedan kommer ännu mer träningsvarianter till din hund:
Träna hundens muskler (Modernadjurförsäkringar)
Låt hunden springa i ojäm terräng och på mjuka underlag, i skogen kan man även låta hunden kliva över stock och sten. Se till att hunden går...då får den lyfta på benen mer och genom detta måste den använda sig utav muskelkraft för att lyfta på benen.

Träna hunden i en backe....både uppför, nedför och tvärsöver. Denna övning går att variera genom att ändra hastighet och även lutningn på backen.

Att låta hunden bära en klövjeväska är ett sätt att stärka hundens rygg och bål. Träna först med den tomma klövjeväskan innan du lägger ner tyngder i den. Tänk på att en frisk hund kan bära ca 10 % av sin egen kroppsvikt.....du ska aldrig låta hunden bra mer än så. Tänk också på att inte låta hunden bära maxvikten längre sträckor.

Dragträning är en väldigt bra styrketräning. En hund kan nästan dra vad som helst...bara du ser till att det hunden inte drar kan fastna någonstans eller är alldeles för tungt. Tänk också på underlaget...det är lättare att dra en kärra med hjul på alfalt eller om den drar den på gräs. Något som ser roligt ut är de som har sin hund med sig ut i skidspåret....det kan verkligen gå undan.

Kamplek...när hunden har alla fyra tassar i backen ger också styrketräning föe hela kroppen. De flesta hundar tycker det är roligt med dragkamp....kom ihåg att välja en leksak som är skonsam mot hundens tänder.

Mental motion..... (Hundtillhund): "Alla friska hundar bör som sagt motioneras fysiskt på något vis men vikten av mental motion kan inte understrykas nog. Hundar som är unga, gammla, friska, sjuka, överviktiga gynnas alla av mental stimulans. Endast fantasin sätter stopp när det kommer till mental stimulering av hundar, några tips finner ni här eller här. Tryter fantasin så finns det mängder med aktiveringsleksaker och tillbehör som bygger upp hundens förmåga till problemlösning som i sin tur stärker deras självkänsla".

I tidningen Hund så står det detta: "Precis som vi människor har hundar en massa små men viktiga muskler runt mage och rygg. De här musklerna tränas bäst genom kontrollerade, långsamma rörelser, till skillnad från stora muskelgrupper som stärks av bus och spring. Små mikroträningspass i promenaderna är bra för både småmuskler och hjärna: balansera på en stock, hoppa upp på en sten, leta godbitar en bit upp i träd så att hunden måste sträcka ut ryggen, gå slalom mellan dina ben".


Hundens muskelatur....det finns en hel del att träna!

(Bilden kommer från denna sida)
Att träna hunden att stå på en balansboll är verkligen muskelträning på hög nivå - alla muskler i kroppen aktiveras. Just balansboll används ofta vid rehabilitering utav en hund...så att alla muskler i kroppen får arbeta och på så sätt öva upp styrkan och balansen igen. Hjärnan... får även i denna övning jobba för att fokusera att hålla balansen. Har du en balansboll hemma...så tänk på att enbart träna i mycket korta pass, för denna övning tar både fysiskt och psykiskt på din hund. Här kan du läsa mer om hur du kan gå till väga....

Jag hoppas nu att du fått några tips på hur just du och din hund kan variera träningen. När du aktivt tränad upp din hunds mukelatur så betyder det bara bra saker....både för dig själv och hunden såklart. På så sätt håller sig din hund lättare skadefri och en vältränad hund lever oftast också längre och är mer aktiv högre upp i åldern - och det vill vi ju alla, eller hur!