Om hunden går igenom isen

Vad gör man om hunden är nedkyld? Nu när vi går mot en kallare årstid - då isen lägger sig på våra vattendrag...då finns det en del saker ni borde veta!
 
Den vanligaste nedkylningen av hunden är när den går igenom isen....hemska tanke. Det är så lätt att hunden springer ut på isen för att jaga en fågel. Jag kommer inte ihåg riktigt vart jag läst detta, men att det är över 100 hundar per år som druknar - och de flesta har gått igenom isen. Nu när isen börjar lägga sig på våra sjöar och vattendrag....tänk er för när ni har hunden lös. Det kan gå så snabbt och kan sluta riktgt illa. Ha hellre på en sele och lång lina om du att hunden ska få lite mer frihet...
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Jag har varit med om detta en gång när min änglahund King var en unghund. Han sprang ut på isen för att jaga några fåglar och gick då igenom isen - alldeles intill strandkanten. Tack och lov så klarade han sig upp för egen maskin...men jag var ganska långt hemifrån och alldels ensamen. Jag försökte torka av honom så mycket som möjligt med den halsduk jag hade på mig och sedan småjoggade vi hela vägen hem för att hålla honom så varm som möjligt. När vi väl kom hem igen så torkade jag honom torr med hårfönen....sedan sov han resten av kvällen. Jag tror han fick en chock genom att han kräktes flera gånger efteråt...stackarn. Han fattade nog inte att isen inte skulle bära honom...eller så trodde han att fåglarna "gick" ju där - då kan jag med.
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
För att vara på den säkra sidan - ha ALLTID hunden i koppel i närheten av svag is! Om du mot förmodan ändå beger dig ut på isen tillsmmans med din hund - se då till att ni har med er isdubb, flytväst till dig själv och hunden, varma kläder i en vattentät påse...likaså handdukar, räddningslina och en ispik.
 
Vad gör man då om hunden nu gått igenom isen? Du absolut inte hoppa i efter hunden om man inte har rätt kunskap och utrustning. Men, jag tror att det är exakt vad man kommer att göra - för man kan ju inte bra stå och se på medan sin älskade hund drunknar. Men, det klart - om isen inte håller för hunden så lär den ju inte heller hålla för dig. Du ska ALDRIG riksera ditt eget liv! Om hunden går igenom isen försök då locka den tillbaka till dig - men, tänk på vilket håll du lockar den. Om du lockar den lite tjockare is....då måste du tänka på att hudne ska kunna ta sig upp också. Detta kan ställa till bekymmer för hanhundar...då snoppen är i vägen. Det bästa är nog att försöka locka den samma väg den sprang ut - då kanske hunden kan bryta upp isen på väg tillbaka mot land.
 
Om hunden skulle gå igenom isen så är det viktigt att försöka få den varm så snabbt som möjligt. En nedkyld hund behöver omgående värmas med kroppsvärme exempelvis från en människa eller med hjälp av filtar. Ljummen dryck kan också lindra. Tänk på att om du bara sveper in hunden i en filt så kan det få en motsatt effekt - filten suger åt sig vatten och gör då att hunden blir ännu kallare. Det bästa är att masera den torr med en handuk eller något klädesplagg. Varm vätska kan också hjälpa till att få tillbaka värmen i den nedkylda kroppen. Att hålla hunden i röresle så att blodcirkulationen i hundens alla kroppsdelar....men, då ska den ju vara så torr som det bara går först.
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Så ett litet sammandrag: HA ALDRIG HUNDEN LÖS I NÄRHETEN AV TUNN IS!
 
 
Allt om hundar | |
#1 - - Petra:

Så bra tips och nu får vi hoppas att inga hundar ska komma till skada usch vad otäckt ,ska verkligen tänka på koppel i vinter när vi besöker sjön.

Svar: Ja, det är så lätt hänt nu när isen är så tunn och har man en mindre hund så hinner de långt ut också 😲.
CARINA WESTIN

Upp