Jag lämnar ekorrhjulet

(4 tim 33 min)
 
När fyrabarnsmamman och gymnasieläraren Åsa Axelsson går in i väggen har hon inget val: hon måste tänka om. Slut på slänga och slösa. Slut på obegränsat med mjölk och evighetsduschar för barnen. Grlnsaksodling istället för greklandsresa. Men det som börjar i ekonomisk nödvändighet blir snart en livsstil och en tillvaro i balans. Livet är roligare, friskare och rikare än på länge. Märkligt nog råder balans även på bankkontot. Lönearbetet och stressen visar sig ha skapat utgifter. En fråga väcks: Varför sliter vi ut oss, borde vi inte försöka leva annorlunda?
 
Åsa Axelsson berättar roligt, dråpligt och trotsigt om sitt tankeväckande ekonomiska experiment. Boken är också ett skarpt provokativt inlägg i debatten om synen på arbete och hur samhället ska se ut. Kanske det är dags att ställa ekorrhjulet på soptippen?
 
Boken får en 4:a av mig...
 
En bok som verkligen ger mig en tankeställare....vad håller man på med egentligen?
 
Men, jag vet inte om jag skulle kunna vara så otroligt ordningssam och ekonomisk som Åsa Axelsson. Men, att bara dra ner på mjölken till hennes fyra barn....att de bara fick dricka två glas mjölk om dagen - det skulle hon spara 6 000 kronor på under ett år. Att odla egna grönsaker och rotfrukter, plocka sin egna bär, använda tygkassar istället för plast, cykla istället för att ta bilen, släcka lamporna i de rum man inte är, köpa på extrapris, laga sina skor och kläder istället för att köpa nya, sälja allt man inte behöver m. m.
 
Denna bok ger verkligen en tankeställare....den enda nackdelen är pensionpotten - den minskar rätt kraftigt. Men, de klarade sig verkligen bara på hennes mans lön och de hade mer pengar nu än när hon jobbade. Då blev det färdigmat, halvfabrikat, köpt bröd, nya kläder och skor, till frissan i tid och otid, bilen gick på högvarv m.m.
 
Läs den....