När blev vargen en hund?

Sitter och funderar så här på en lördagskväll medan gubben ser på fotboll (usch så otroligt tråkigt), funderar på hur vargen kan vara stammor/far till dagens hundar. Vad har hunden kvar av vargene beteende? Finns det vissa raser som forfarande är mer "vild" än "tam"?
 
Hur kan lilla Maya vara "släkt" med vargen?
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Hur kom det sig att människan började domesticera vargen och hur gick det till? Var det vargen själv som "själv" domesticerade sig till människan? Såg de människan som en källa till mat när de kastade bort kadaver i närheten av deras boplatser? Hur tror ni det gick till - var det människan som tog sig an vargen eller var det helt enkelt tvärtom?
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
På sidan Happy Tail så står det att: "När de förhistoriska människorna så småningom blev mer eller mindre bofasta hände det unika att vissa hunddjur valde att leva i människors närhet där de kunde hitta och stjäla föda. Det troliga är att människorna tog ungar från varglyor och började tämja dem. Det blev människan som tog över rollen som uppfostrare och flockledare för ungarna. Man kan ungefär datera de första tamvargarna till 13000 f Kr. Dessa första hundar användes till att vakta bosättningar och hjälpa till vid jakt. Det dröjde inte länge förrän människan förstod att egenskaper går i arv och man började med avel. Det gick så till att man lät de bästa hundarna para sig med varandra och på så sätt förstärkte man egenskaper som t ex snabbhet, styrka, vaksamhet osv. Naturen hjälpte även till med en naturlig form av avel beroende på klimat, miljö och föda. Därför finns det tunnhåriga, tjockhåriga stora och små hundar beroende på klimatet. Detta har lagt grunden för de hundraser som vi har idag".
 
På sidan Forskning & Framsteg så står det att: "Hunden är förmodligen det djur som människan har förändrat allra mest genom avel. Tänk bara hur olika hundar kan se ut. Med hundens arvsmassa kartlagd får vi facit i hand när det gäller sambanden mellan generna och olika rasers egenskaper, säger Peter Savolainen".
 
På sidan Hundstunden står det att: "Detta har varit den vanligaste uppfattningen, men teorier om prärievarg och schakal har också varit aktuella ibland. Nu kan vi dock med bestämdhet säga att alla hundraser härstammar från gråvargen och inget annat". Det står också att: "Hos dagens hundar förekommer sex olika moderslinjer, vilket tyder på att kanske endast sex varg-tikar är stam-mödrar till dagens hundar. Denna siffra är dock mycket osäker eftersom några tiklinjer kan ha dött ut m.m och att en at tik-linjerna förekommer endast i Europa och Turkiet och är betydligt yngre, man tror att linjen uppstått genom att korsa han-hund med en tik-varg".
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Om du går in på denna sida från Gefle Dagblad så kan du själv testa dig om du kan se skillnade mellan hund och varg! Det var inte så svårt tyckte jag.....
 
På Naturhistoriska Riksmuseet så står det bland annat dessa saker: "Förklaringen till varför hunden och människan har utvecklat denna intima relation finns i deras biologiska förutsättningar som sociala varelser. Hunden härstammar från vargen och fortfarande pågår den domesticeringsprocess som kanske startade för mer än 100 000 år sedan".
 
"Denna nära och ständiga kontakt skapade en god ömsesidig kännedom om varandras vanor och förtjänster. Ganska snart kom människan att ta hand om vargungar och inlämmade dessa i sitt eget samhälle som en nyttig resurs, antingen det nu var som mat, lekkamrat, pälsdjur, varnare och väktare, jaktkamrat eller sällskap. Då både människan och vargen är flockdjur har de anpassningar för att leva tillsammans".
 
"En del av de viktigaste förändringarna är neoteni, med vilket menas att ungdomskaraktärer hos de vilda anfäderna består även i vuxen ålder hos de domesticerade. Det gör att hunden inte utvecklar vargens vuxenbeteende, vilket gäller både de fysiska och mentala egenskaperna. Med andra ord, hunden är en barnslig varg".
 
"Ordet  "hund" har förekommit i svenskan sedan 1520, och kommer från fornsvenskan "hunder" som har gemensamt ursprung med grekiskans "kyon" och latinets "canis". Latinets "canis" är det som givit namn åt släktet Canis".
 
 (Bilden kommer från denna sida)
 
På sidan Forskning & Framsteg har de kommit fram till detta: "Den mest omfattande studien någonsin av hundars genetik har just slutförts av den amerikanska forskaren Elaine Ostrander och hennes medarbetare. I tidskriften Science rapporterar de sina undersökningar av 414 hundar av 85 olika raser.

Forskarna kunde konstatera att hundraserna är mer genetiskt enhetliga än man tidigare anat. En grupp skiljer sig dock kraftigt från de andra. Den gruppen är äldst, och där finns de raser som är närmast släkt med vargen. Dit hör exempelvis asiatiska spetsar som samojed, lajka, sibirisk husky och akita.

Helt oväntat verkar norsk älghund vara av senare datum trots att den ser ut som de gamla spetsarna. Denna hund har sannolikt tillkommit genom korsningar mellan mer moderna raser.

En annan överraskning är att schäfern är närmast släkt med hundar som boxer och rottweiler".

 (Bilden kommer från denna sida)
 
På sidan Allt om Vetenskap så står det bland annat dessa intressanta saker. "Raymond Coppinger är en amerikansk beteendeforskare och han tror att det var vargarna som tämjde sig själva. De lockades till männi­skornas mer eller mindre tillfälliga­ boplatser redan under stenåldern. Gammal mat, slaktavfall, fiskrens och avföring måste ha varit lockande för många vilda djur som ständigt är på jakt efter näring. Det uppstod en ny livsmiljö, en ekologisk nisch, där ett av de viktigaste kraven för överlevnad var att kunna leva i människans närhet. I den här nischen lever idag till exempel möss, råttor, duvor och många insekter utan några större svårigheter.

För en varg gällde det att kunna plocka åt sig godbitar från skräphögarna före de andra. Och det var de vargar som först vågade sig fram till människornas boningar och som kunde stanna längst som fick mest att äta.

Coppinger tänker sig att en lokal vargstam på det här viset långsamt delade sig i två grenar, där den ena gruppen genom naturligt urval blev alltmer anpassad till ett liv som avfallsätare runt människans hyddor och grottor. De djur som bär på egenskapen att tåla stressen från människans närvaro får mer att äta och kan därmed fostra fler ungar. Deras gener sprids alltså i gruppen och arten förändras. De som inte klarade av livet runt lägereldarna fick försörja sig på gammalt hederligt sätt i vildmarken.

När vargarnas halter av hormoner och signalsubstanser ändrades, då började det synas på dem. Och rävexperimentet visar att det kan gå fort. Under kontrollerade former gick det på ungefär 30 generationer. I naturen kan det ta betydligt längre tid, men ändå på ett arkeologiskt ögonblick. De istidshundar som hittats i Ryssland var stora och varglika, men de kunde identifieras som hundar eftersom deras nosar var klart bredare och kortare än vargens. När man väl har fått den här möjligheten att mixtra med arvsanlagen så ligger vägen öppen för alla de raser vi kan se idag.

Men det vore ett misstag att betrakta den här processen som något slags urartning eller ett steg bakåt i utvecklingen. Fenomenet när egenskaper från en individs tidiga utveckling blir kvar hos vuxna individer kallas neoteni. Det är ett vanligt fenomen i naturen och ett viktigt redskap i evolutionens verktygslåda. Det är faktiskt så att människan också har förändrats genom neoteni. Vår ansiktsform, till exempel, är ett tydligt fall. Det mänskliga käkpartiet är en ”barnform” av det framskjutna käkparti som vi ser hos våra närmaste apsläktingar, schimpansen och gorillan. Det är inte helt otroligt att många av våra sociala drag är utvecklade ur barnets tillit till och behov av andra. En följd av det är i så fall vårt behov av ömhet och den unikt mänskliga förkärleken för att ta hand om andra djurarter. Som den gamla kvinnan som begravdes i Ein Mallaha tillsammans med sin valp för 12 000 år sedan".

 (Bilden kommer från denna sida)
 
Och så sist men inte minst.....en artikel i Expressen om Människans bästa vän - Hunden! Det står bland annat att: "I dag tar vi hunden för given, men dess ursprung är kontroversiellt. Att den kommer från vargen är alla överens om, men när hunden blev hund, så att säga, råder det delade meningar kring.
 
De flesta studier pekar på ett ursprung för cirka 16 000 år sedan. Men nu visar forskning vid bland annat Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet att hunden är betydligt äldre än så, mellan 27 000 och 40 000 år gammal. Detta tack vare en liten benbit som Love Dalén på Naturhistoriska riksmuseet hittade under en expedition på Tajmyrhalvön i norra Sibirien. – Det verkar som om hunden domesticerades mycket tidigare än man hittills trott, säger han.
 
Men även om hunden började skiljas från vargen för minst 27 000 år sedan, tror forskarna att det tog sin tid – innan hunden blev människans bästa vän.

Analyserna visar också att grönlandshundar och siberian huskies har ett större släktskap med Tajmyrvargen än vad andra hundar har. – Dna är ett otroligt kraftfullt verktyg som på ett direkt sätt kan visa att den siberian husky du ser promenera längs gatan har ett genetiskt släktskap med en varg som levde i norra Sibirien för 35 000 år sedan, ett band som andra hundar inte har, säger Pontus Skoglund vid Stockholms universitet.

 
Har nu bara skrapat på ytan...det finns hur mycket som helst att läsa om detta.....