När blev vargen en hund?






Forskarna kunde konstatera att hundraserna är mer genetiskt enhetliga än man tidigare anat. En grupp skiljer sig dock kraftigt från de andra. Den gruppen är äldst, och där finns de raser som är närmast släkt med vargen. Dit hör exempelvis asiatiska spetsar som samojed, lajka, sibirisk husky och akita.
Helt oväntat verkar norsk älghund vara av senare datum trots att den ser ut som de gamla spetsarna. Denna hund har sannolikt tillkommit genom korsningar mellan mer moderna raser.
En annan överraskning är att schäfern är närmast släkt med hundar som boxer och rottweiler".

För en varg gällde det att kunna plocka åt sig godbitar från skräphögarna före de andra. Och det var de vargar som först vågade sig fram till människornas boningar och som kunde stanna längst som fick mest att äta.
Coppinger tänker sig att en lokal vargstam på det här viset långsamt delade sig i två grenar, där den ena gruppen genom naturligt urval blev alltmer anpassad till ett liv som avfallsätare runt människans hyddor och grottor. De djur som bär på egenskapen att tåla stressen från människans närvaro får mer att äta och kan därmed fostra fler ungar. Deras gener sprids alltså i gruppen och arten förändras. De som inte klarade av livet runt lägereldarna fick försörja sig på gammalt hederligt sätt i vildmarken.
När vargarnas halter av hormoner och signalsubstanser ändrades, då började det synas på dem. Och rävexperimentet visar att det kan gå fort. Under kontrollerade former gick det på ungefär 30 generationer. I naturen kan det ta betydligt längre tid, men ändå på ett arkeologiskt ögonblick. De istidshundar som hittats i Ryssland var stora och varglika, men de kunde identifieras som hundar eftersom deras nosar var klart bredare och kortare än vargens. När man väl har fått den här möjligheten att mixtra med arvsanlagen så ligger vägen öppen för alla de raser vi kan se idag.
Men det vore ett misstag att betrakta den här processen som något slags urartning eller ett steg bakåt i utvecklingen. Fenomenet när egenskaper från en individs tidiga utveckling blir kvar hos vuxna individer kallas neoteni. Det är ett vanligt fenomen i naturen och ett viktigt redskap i evolutionens verktygslåda. Det är faktiskt så att människan också har förändrats genom neoteni. Vår ansiktsform, till exempel, är ett tydligt fall. Det mänskliga käkpartiet är en ”barnform” av det framskjutna käkparti som vi ser hos våra närmaste apsläktingar, schimpansen och gorillan. Det är inte helt otroligt att många av våra sociala drag är utvecklade ur barnets tillit till och behov av andra. En följd av det är i så fall vårt behov av ömhet och den unikt mänskliga förkärleken för att ta hand om andra djurarter. Som den gamla kvinnan som begravdes i Ein Mallaha tillsammans med sin valp för 12 000 år sedan".

Analyserna visar också att grönlandshundar och siberian huskies har ett större släktskap med Tajmyrvargen än vad andra hundar har. – Dna är ett otroligt kraftfullt verktyg som på ett direkt sätt kan visa att den siberian husky du ser promenera längs gatan har ett genetiskt släktskap med en varg som levde i norra Sibirien för 35 000 år sedan, ett band som andra hundar inte har, säger Pontus Skoglund vid Stockholms universitet.
