Varmrökt älgstek
Idag har Jocke startat röken.....nu ska det rökas älgstek!
Men, redan på torsdagkväll så la han in den i saltlake. Den är gjord av 1 liter vatten, 1 dl salt (utan jod) och en matsked socker. Där fick älgsteken ligga och dra åt sig salt och gotta sig....tills idag.
Jag och Maya gick först och plockade lite torra grenar från svartvinbärsbusken som ska användas till rökningen.

Nu hänger älgsteken i röken och nu ska det bara börja eldas. Jocke använder alträd, svartvinbärsgrenar och alspån. Jisses så det röker, men det ska det ju i och för sig göra av en rök....hahahah. Maya hjälpte husse att bryta mindre bitar av svartvinbärsgrenarna....hon är ju bara för snäll.





Vi hade tur med vädret....bara en stund tidigare regnade det för fullt....

Till rökningen så drack Jocke en Airborne Öl, som han köpte med sig hem från Bastogne i Belgien. Han tyckte den var riktig god....söt flaska i allafall.


Min äsklingar.....

Fler alträdklabbar måste klyvas och Maya var riktigt intresserad av allt husse gjorde.

Kolla tempen på köttet - den måste överstiga minst 72 grader....då dödas eventuella bakterier som kan finnas i köttet. Vi måste modernisera röken lite....Jocke vill ha ett spjäll på locket och så måste vi köpa en temometer som vi kan ha i köttet utan att behöva lyfta på locket för att kolla.


Klart....köttet har nu en temperatur på 80 grader på den tunnaste biten och den tjockaste kom upp i 75 grader.
Nu ska den in och svalna. En sak som är säker, den ser inte alls så aptitilig ut, men ack så den var rökig och salt...mums! Bra jobbat älskling. Tiden det tog att röka denna älgstek på 600 gram tog ca 3 1/2 timma. Ett tag såg det nästan ut som om Maya drägglade....där hon stod på golvet och tittade på den rökta steken...hahha!


God natt.....den allsmäktige har ett öga på dig!
