Bergen-Belsen

Onsdag, 25 juli 2018
 
Idag har vi varit och tittat på något fruktansvärt hemskt - men, ändå otroligt viktigt att få ta del av. Vi har varit till minnesplatsen i Bergen-Belsen, som var ett kombinerat koncentrations-, och krigsfångeläger i Tyskland. Lägret började som ett krigsfångeläger, men 1943 blev det mer och mer ett rent koncentrationläger för judar och var det största lägret i Tyskland....fy fan...säger jag bara!
 
 
Maya fick inte heller denna gång följa med, så vi gick i omgångar denna gång också....
 
 
Nu går jag och Jocke in....
 
 
Anne Frank satt i detta koncentrationsläger fram till hennes död 1945...och hon och hennes syster deporterades hit i slutet av oktober 1944. Båda systrarna visade tecken på att de hade fått tyfus och dog ca två veckor senare.....med tusentals andra fångar som fått samma smittsamma sjukdom.
 
 
Nu går vi ut och tittar....det känns ännu värre! Det känns som om man ryser i hela kropen, än fast det är 36 grader varmt ute. Det var riktigt känslosamt att gå där....jag blev riktigt ledsen och arg på samma gång. Hur kan man göra så med andra människor?
 
 
Jocke står vid en av massor av massgravar här....i denna ligger 1000 stycken arma själar.
 
 
Jag har så svårt att förstå hur det kan finnas männsikor som inte tror på att detta verkligen har hänt, helst när det finns så otroligt mycket väldukomenterade artiklar, saker, byggnader och bilder från dessa koncentrationsläger.
 
I April 1945 kom Britterna och befriade lägret och de tror att Anne Frank dog i slutet av februari eller i början på mars.
 
Mår illa!
Husbil & Semester | |
Upp