LCHF

Nu jämarns.....
 
 
På måndag så börjar "vi" med Lchf....spännade och lite jobbigt på samma gång. Känenr mig taggad just nu, men hur det känns när jag kommer hem på måndag morgon är en annan femma. Hoppas att allt kommer att gå bra - har ju Izabell som kan peppa mig om det skulle bli alltför plågsamt och jobbigt.
 
Vad är då LCHF?  (Hittade informationen nedan på denna sida)
 
LCHF är samlingsnamnet för hälsosam kost för människan. Att äta LCHF-kost innebär att äta den näring människan ätit under merparten av evolutionen. I praktiken innebär detta naturliga matvaror med lite eller inget innehåll av E-nummer, ofta kravmärkta produkter bra balans mellan omega 6 och omega 3 samt huvudnäringsintaget kommer från fett och protein snarare än kolhydrater.
 

LCHF står för Low Carb High Fat, vår artriktiga föda. Det finns inget däggdjur som blir sjukt, överviktigt eller får diabetes av sin artriktiga föda. Människan är inget undantag.

 

LCHF-kost innebär att man äter mat som är naturlig, inte innehåller främmande ämnen för kroppen samt har en sammansättning mellan näringsämnena som gör att vårt hormon och belöningssystem återfår sin normala balans.

 

(Bilden kommer från denna sida)
 
Från denna sida hittade jag hur mycket man ska äta utav protein, fett och kolhydrader - det står så här:
 
Protein
 
Man bör äta omkring 0,5-1,5 gram – ibland upp till 2 gram – protein per kilo kroppsvikt. Om man tränar och har mycket muskler behövs den högre mängden, om man är mycket överviktig den lägre mängden. Tänk på att 100 gram kött inte är detsamma som 100 gram protein. Kött innehåller endast 20% protein, kyckling 25% och fisk 15% protein. 
 
Fett
 
Man ska äta minst lika mycket fett som protein och kolhydrater tillsammans. Det rekommenderade förhållandet är att 75-80% av energin ska komma från fett, 5-10% från kolhydrater och 10-20% från protein. 
 
Kolhydrater
 
Det varierar från person till person. Vill du gå ner i vikt? Vill du äta LCHF för att må bättre och är nöjd med din vikt? Många brukar äta under 20 gram kolhydrater om dagen för att gå ner i vikt. Ibland äter man ännu mindre, till exempel under fem kolhydrater om dagen (brukar kallas för UFO). Om man inte vill gå ner i vikt utan enbart må bättre kan man vara mer liberal med kolhydratintaget. Man bör dock hålla sig till under 100 gram om dagen för att hålla sig till lågkolhydratskost. 
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Det finns tre varianter av LCHF.....
 
Strikt LCHF

Du äter under 20 gram kolhydrater per dag och fokuserar på att fylla tallriken med protein från kött, kyckling eller fisk samt ovanjordgrönsaker som kål och aubergine.
När det gäller fett är det bäst att välja smör eller kokosolja då de är nästan fria från kolhydrater. Håll dig till mindre mängder mejerier och välj gärna de som innehåller mer fett, som vispgrädde.

 

Måttlig LCHF

Detta är det vanligaste sättet att äta LCHF med en övre gräns på 50 gram kolhydrater per dag. Med måttlig LCHF kan du äta mejeriprodukter, bär och några rutor mörk choklad ibland.
Denna typ av LCHF föredras ofta av dem som äter lågkolhydratskost för att må bra eller tappa några få kilon. De flesta upplever att magen blir lugnare och andra besvär som huvudvärk och trötthet minskar.

 

Liberal LCHF

För den som vill äta en mer liberal kost kan detta vara ett alternativ. Den övre gränsen är 100 gram kolhydrater per dag vilket ger utrymme för både rotfrukter, mejerier och frukt. För dem som är normalviktiga och lever ett aktivt liv är detta ett bra sätt att rensa bort onödigt socker ur vardagen.

 

(Bilden kommer från denna sida)
 
Jag tror att vi kommer att ligga på Måttlig LCHF....till och börja med i allafall, så får vi se hur det går och hur vi mår helt enkelt. Jag hoppas verkligen att jag inte komemr att sakna potatis, pasta och ris allför mycket. Bröd vet jag att jag kommer att sakna, men då finns det ju bröd man kan baka själv med LCHF recept som jag hittat på My Taste - där finns det hur många smarriga recept som helst... och just LCHF är bara en liten del i det hela stora. Så där finns det recept för varje enskilds tycke och smak...
 
På måndag sätter jag igång.....önska mig lycka till :)