Kastrering av tikar
Ska man kastrera sin tik eller inte...det är det som är frågan? Har kastrerat båda mina änglahundar (hanar), men det var inte i föerbyggande syfte...de fick båda tumörer på testiklarna - de var då 11 repketive 9 år gamla.
Jag vet att jag INTE kommer att använda henne i avel, jag vet att vi har HANHUNDAR i bekantskapskretsen, jag VET att en kastrering skulle minska tumörer i ljuver och att risken för livmodersinflammation försvinner helt, jag VET att det minimerar risken för tumörer på äggstockar. Jag VET också att tiken kan bli inkontinent, jag VET att de kan få sämre pälskvalitet, jag VET att de kan tappa aptiten när de löper, jag VET att de kan rymma när de löper. Men, det jag INTE vet är hur det är att ha en tik som löper? Har aldrig haft en tik tidigare.....och samtidigt så är ju löpningen något naturligt hos tikarna - ska man verkligen ta bort det?
Vad tycker ni om denna fråga?

Jag träffade en tjej (som jobbar på djuraffär) och vi började prata om kastrering av tik....av någon konstig anledning. Hon sa att hon skulle kastrera sin tik nu och hon är 6 månader och har inte löpt än. Hon sa att hon hört på ett veterinärseminarium att om man kastrerar tiken innan hon löpt för första gångern så försvinner chansen att få juvertumörer helt. Om man kastrerar efter de löpt så minimerar man risken, men dock inte till 100%. Nya rön alltså. Jag har alltid hört att man inte ska kastrera en tik före det första löpet....men, men...forskningen verkar gå framåt. Har ni hört något om detta?
På Djurvårdsguiden sida så står det bland annat detsamma som jag alltid trott....att tiken ska löpt en gång innan kastrering. Det står: "Det är en fördel att vänta tills tiken löpt en gång, så att tillväxtzonerna får en chans att slutas. Därmed minskar risken för vissa skelettsjukdomar i framtiden. Det är bra att vänta till efter puberteten, annars kan benväxten påverkas med risk för senare ledproblem. Man ska inte heller göra det för sent. Om tiken har hunnit löpa två till tre gånger, minskar inte risken för juvertumör lika mycket".
Vad ska man tro på?
Djurvårdsguiden tar även upp för och nackdelar med att kastrera en tik...
FÖRDELAR
Minskad risk för sjukdommar
Förhindrar skendräktighet
Kastrerade hundar lever längre
NACKDELAR
Övervikt
Urinläkage
Sämre pälskvalitet
Vill jag utsätta min älskade lilla Maya för detta? Vill jag verkligen att hon ska känna smärta efter en operation...som egentligen inte är nödvändig? Men, samtidigt (lite egoistiskt kan tyckas), så vill jag ju att hon ska leva så länge som möjligt utan sjukdommar. Kastration av en tik är ju en stor operation jämfört med en hanhund som kastrerar....det är ju en invärtes operation på tik och utvärtes på en hane. Åh, lilla Maya...vad ska vi göra? Känner mig så otroligt villrådig just nu!

(Bilden kommer från denna sida)
På Agrias sida så står det att: "Om en tik kastreras före första löpet får hon dessutom ett gott skydd mot juvertumörer i framtiden. Fördelar med kastration är att livmoderinflammation, vilket drabbar nästan var fjärde tik, undviks helt". Här säger det exakt samma sak som tjejen på djuraffären....det kanske stämmer då...eller?
Har även hört att vissa försäkringsbolag ger 10% rabatt på försäkringen om du kastrerat din tik. Men, om detta stämmer låter jag vara osagt. Hanar får inte detta rabatt från försäkringsbolagen, men tiken får det på grund av att just livmodersinflammationer är en kostsam historia för försäkringsbolagen. Detta måste kollas upp mer om vi väljer att kastrera Maya....har inte en aning om detta stämmer. Jag har bara hört talas om detta...
Hur dåligt mår en tik som löper? Är det detsamma som en hanhund - att vissa nästan inte bryr sig om löptikar och vissa blir tokiga, slutar äta, går runt och gnäller och kanske till och med rymmer? Men, självklart måste det ju vara så....alla individer är väl olika...eller?
När jag läser artikeln om kastration i tidningen Härliga Hund så står det ganska klart att den person som skrivit denna artikel INTE tycker det är ok att kastrera sin hund om den inte är sjuk på något sätt. Det står att SKK oroar sig för att genpolen minskas drasktiskt om fler och fler människor väljer att kastrera sina hundar. Det står också att fram till 1989 var det förbjudet i Sverige att kastrera sin hund om det inte var utav medicinska skäl.
Hälsinge Smådjursklinik skriver detta - om för och nackdelar om just kastration av en tik:
FÖRDELAR
"Kastration av tik utförs ibland av medicinska skäl, t ex vid diabetes och livmoderinflammation. Vissa väljer att kastrera sin tik utan medicinsk orsak. Många tikar har problem före, under och efter löp. De kan till exempel känna sig olustiga och vara trötta, hängiga och lättretliga. Risk för tjuvparning eller att tiken drabbas av skendräktighet kan vara andra anledningar till att överväga kastration. En okastrerad tik löper risk att utveckla livmoderinflammation, ett tillstånd som kan bli livshotande. Om kastrationen utförs innan tiken löper för andra gången har det visat sig kunna minska risken för juvertumörer. Efter andra löpet har kastration liten eller ingen effekt för förhindrandet av utvecklandet av juvertumörer. Tikar kan kastreras från det att de börjar bli könsmogna, det vill säga från ca 6 månaders ålder på små raser, upp till 1 års ålder på större raser. Kastrerade tikar får ställas ut".
NACKDELAR
"Tiken kan bli lugnare och mindre aktiv. Jaktlust eller arbetsvilja brukar dock inte påverkas. Vissa blir tvärtom piggare och får lättare att koncentrera sig eftersom de mår bättre. Urininkontinens på grund av östrogenbristen förekommer, detta kan oftast behandlas medicinskt, men behandlingen är livslång. Pälsväxten kan bli annorlunda, oftast blir den då tjockare och mera lik valppäls. Ämnesomsättningen förändras, risken för att hunden går upp i vikt är stor, därför är det viktigt att förebygga med bra foder direkt efter kastrationen, då det är lättare att förebygga övervikt än att banta en hund som redan hunnit bli tjock. Det finns särskilda kastrationsfoder där energimängden är anpassad till kastrerade individer".
Jag tänker på att om vi väljer att kastrera Maya och det skulle hända något allvarligt under narkosen...att hon till och med kunde dö. Jag skulle ALDRIG kunna förlåta mig själv då....att jag valt detta för henne trots att hon är frisk som en nötkärna.

Hur tänker ni?
Har ni kastrerat eran tik i förebyggande syfte?
Känner mig så kluven....
Jag har aldrig kastrerat hund.
Och under min barndomstid så kastrerade vi alltid bara hankatterna, för att minska att de "sprang iväg".
Efter jag flyttade hemifrån och haft egna katter, dock enbart honor, så har jag ALLTID kastrerat dem.
Mest för att jag bor i lägenhet och de inte får gå ut, men även för att löpning är enormt stressande för dem. Det är som våran mens och personligen så är inte det något trevligt för mig att gå igenom.
Så min åsikt är att om djuret ej ska användas inom avel, som du just säger, så tycker jag att man ska kastrera. Det är, som även här du säger, att risken för en hel del sjukdommar minskar avsevärt.
Det hela är ju upp till dig i slutändan, hur du vill göra.
Men man ska tänka på det som är bäst för djuret.
Hoppas ni haft en trevlig jul!