Lucia

 
Idag är den dagen vi firar Lucia - en gammal tradition i Sverige. Men, vi firar inte det kristna helgonet Lucia - som dog martyrdöden år 304, den 13 december. I Sverige firar vi mer att Lucia kommer som en ljusbärare som kommer med ljusare tider (vintersolståndet).
 
"Enligt folktron var den 13 december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka lite extra. Även husdjuren fick extra foder. Under 1300-talet, då Europa hade den julianska kalenderräkningen, inföll luciadagen samtidigt som vintersolståndetnorra halvklotet."

Här nedan kommer lite bilder på mig och Izabell som Lucior när vi var små :) Tänk så roligt det är att kunna bläddra i gamla fotoalbum och minnas tillbaka. Vad fin vi var som Lucior med ljus i hår!

Jag

 
Izabell
 
(Den första Lucian till vänster i bild - det är min brors dotter Johanna....vad kul att hon var med på denna bild också!)
 
Lite mer fakta om Luciatraditionerna i Sverige:
  • Den 13 december är magisk på något sätt. Då firar svenskarna minnet av en kvinna från den sicilianska staden Syracusa som blev kristen martyr redan år 304. För denna Sankta Lucia är en av grunderna till våra dagars ljusfest.
  • Lucia är en historisk person. En ung kvinna som levde i staden Syracusa på Sicilien. Hennes familj var förmögen och redan som barn blev hon mycket påverkad av kristendomen.
  • Men dagen, eller dygnet var speciell långt innan seden med Lucia kom. Dagen räknades länge som årets längsta  och mörkaste natt även om kalenderreformen år 1753 flyttade vintersolståndet till den 21 eller 22 december.
  • Men man ändrar inte så lätt på gamla seder och bruk. Den 13 december skulle det vara extra festligt, samtidigt som man ansåg att den här speciella natten också var extra farlig. Övernaturliga krafter var aktiva och alla djur kunde tala.
  • Grunden till vårt moderna Luciafirande skapades i västra Sverige. Den ljusprydda Lucia som kommer med sin kaffebricka i tidig morgon dök först upp på herrgårdarna och slotten.
  • Den tidigaste skildringen av ett svenskt Luciafirande som finns bevarad är från 1764 på Horns boställe som ligger norr om staden Skövde.
  • Det dröjde dock länge innan den här seden spreds vidare och blev populär. I slutet av 1800-talet lanserades Lucia på Skansen i Stockholm men det skulle dröja ända tills 1927 innan Lucia blev riktigt folklig.
  • Luciaseden har blivit en symbol för Sverige helt enkelt. Inget annat land förutom de övriga nordiska länderna har denna tradition med en ljusdrottning som kommer med ljuset två veckor före jul.
  • Lucia är faktiskt en av Sveriges mest lyckade "exportprodukter". Ju fler svenskar som flyttar utomlands ju fler Lucior dyker det också upp runtom i världen.
Tacksamhetsdagboken:
  • Är så tacksam över alla minnen som finns bevarade i fotoalbumen
  • Är så tacksam över att vi snart går mot ljusare tider igen
  • Är så glad att det snart är jul