Tiken löper?

 
Jag känner att jag verkligen är utanför min komfort zon just nu. Vi har haft hund i vår familj sedan 1979 och vi har ALLTID haft hanhundar. Nästan hund som kommer att flytta hem till oss är en tik.....en tik! Jag har så många frågor gällande detta?
 
Att vi valde en tik denna gång var för att våra hanhundar kissar ihjäl allt som växer på gården, allt från granhäckar, träd och blommor + att det bara bor tikar där jag bor så när de löper så är det jobbigt att ha hanhundar. Tack och lov så är den värsta tikälskaren i vår familj kstrerad och är 12 år gammal (1/5). Jockes förra hund (en golden) var en tik så han har ju en del erfarenhet gällande löp och annat som man kanske måste tänka på....
 
  1. När löper de för första gången (en storpudel)?
  2. Hur länge löper dom?
  3. När är de som mest mottaglig att para sig - hålla borta från andra hanhundar?
  4. Hur ofta löper en tik?
  5. Vad måste man tänka på?
  6. Vad ska jag köpa hem inför ett löp?
  7. Hört att man borde para en tik en gång så minska risken för juvertumören/livmoderinflammation - är detta rätt?
 
 
Just nu är lillstumpan bara 1 vecka gammal - så jag har gott om tid att läsa på....hahahah!
 
När jag läser om när en tik löper så verkar det variera nåt otroligt - allt från 6 månader upp till 1 år. Jisses amalia. Hur vet du när en tik löper - förutom det mest självklara...blodet? Åhhhhh......rycker mitt hår just nu! Men, ack så jag längtar att kunna mysa med en gp valpmage utan att ha en pillesnopp i vägen...hahhaha.
 
Dogzone skriver dom att:
  • Även om hon inte blöder men hanhundarna står och klapprar med tänderna och är alldeles till sig – då löper hon. Vissa tikar kan lukta väldigt "gott" året runt även när de inte löper. (Får verkligen hoppas på ett lilla Misty inte tillhör den kategorin tikar...pust).
  • Våra hundar löper mellan 1 till 4 gånger per år beroende på individ och storlek men de flesta löper 2 gånger om året. (1 - 4 gånger per år? Oj!!!)
  • En löpperiod är ungefär tre veckor och består av två olika delar: förlöp och höglöp. (3 veckor!.  Jaha....då finns det alltså olika löpningar i samma löp....voinevoine).
  • Oftast blöder hunden och man räknar löpet från blödningens första dag – då inträder den första perioden som kallas förlöp. Vissa hundar blöder mycket, speciellt större raser, då kan det vara bra att ha tikskydd på. (Glöm inte att ta av det när ni går ut bara, det är lätt att glömma!). (Måste nog skaffa ett färgglatt tikskydd...annars kommer jag garanterat att glömma det på stackarn...hahah).
  • Ofta kan hon dricka och kissa mer än vanligt den här perioden. Vissa blir väldigt förändrade i humöret överlag. Och vissa tikar har också precis som hos människan väldigt ont under löpet.
    (Jag träffade på en tjej idag som sa att hennes hund verkat deprimerad under senaste löpet...stackarn. Det klart, att ha mens som kvinna är ju inte heller en dans på rosor).
  • Förlöpet övergår gradvis till höglöp. Nu slutar de flesta blöda och får istället mer en halmfärgad flytning som övergår till att bli  helt klar. Detta inträffar ca 9-14 dagar efter att löpet startade.
    (Jahapp....nu ändrar blodet färg också...jisses).
  • Förlöp: 9-14 dagar från det att tiken börjar blöda. Hanar är intresserade, tiken avvisar dem och är inte mottaglig för parning. Tiken blöder (oftast) mer eller mindre. (Alltså om jag fattat detta rätt - så länge de blöder är det ingen fara...men om färgen ändras...bort med allt vad hanhundar heter). 
  • Höglöp: Blödningen har avtagit och blivit halmgul och till sist en helt klar flytning. Hanarna är mycket intresserade och hon tar emot uppvaktningen, ställer upp sig och viker undan svansen. Parning kan ske. Varar ca 4-12 dagar där några av dagarna är mest intensiva. (Om vi inte hunnit kastrera Kuro innan dess så får han flytta hem till mina föräldrar under den tiden - annars lär det ju bli olidligt här hemma). 
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
(Bilden kommer från denna sida). Nu lär jag ju iallafall inte glömma ta bort tikskyddet när man går ut ;)
 
En annan hundsida (Glanna) jag hittade så står det detta: "Det kan dessutom dröja ett par löp innan balansen har ställt in sig i kroppen och tiken får en regelbundenhet i sina löp. Hur ofta hon löper är ofta ärftligt så inom en ras kan t.ex 3 löp/år vara mer en regel än ett undantag. Oregelbundna löp är inte ovanligt och det ökar inte risken för livmodersjukdomar".
 

Brunstcykeln är indelad i fyra olika stadier:

  • Förlöp (proestrus): Förlöpet börjar räknas från första dagen då man ser en blodig flytning. Ibland kan det vara svårt att upptäcka blödningen men är hanhundarna intresserade av din tik ta en bomullstuss eller toalettpapper och tryck mot vulvan en liten stund. Är papperet det minsta rosafärgat så löper hon.Under förlöpet ökar östrogenhalten och det innebär att vulvan svullnar upp och de blodiga flytningarna börjar. Tiken avger då också speciella feromoner (kroppsdofter) som tilltalar hanhundar. Men trots att tiken under denna tid också är intresserad av hannarna tillåter hon inte parning. Förlöpet varar i genomsnitt 9 dagar men kan vara så kort som 2-3 dagar och även ända upp till 3 veckor.
  • Höglöp (östrus): Straxt innan höglöpet kommer östrogenhalterna att minska samtidigt som progesteronnivåerna stiger. Detta får till följd att ägglossning sker och tiken är villig att para sig. Höglöpet kan vara i 2-3 dagar upptill 3 veckor, men det vanligaste är ca 9 dagar. Under höglöpet tappar ofta löpflytningen sin röda färg och klarnar samtidigt som vulvan mjuknar.Ett bra sätt att kontrollera om tiken är i höglöpet är att försiktigt stryka henne över baken och runt svansroten. Är hon då villig att paras kommer hon att föra svansen åt sidan och höja upp baken.
  • Efterlöp (metöstrus): Efterlöpet varar i 2-3 månader och sker hos såväl dräktiga som icke-dräktiga tikar. Då är dräktighetshormonet progesteron högt i blodet. Under senare delen av efterlöpet sjunker progesteronhalten för att istället ge plats för höjda halter av prolaktin. Prolaktin stimulerar utvecklingen av juvervävnad och spelar en stor roll i att icke-dräktiga tikar blir skendräktiga.
  • Vilofas (anöstrus): Vilofasen varar fram till nästa förlöp. Hur lång denna är beror på hur ofta tiken löper, den som löper 2-3 gånger per år har en kort vilofas medan den som löper 1 gång per år har en lång vilofas. Under denna tid har livmodern en chans att hinna återhämta sig.
 
Jag skulle bli väldigt tacksam om det är någon där ute i cyberspace som har information till mig - tips och råd m.m.

 Tack på förhand!!!
 
Spara
Spara
Spara