E330
Alla livsmedelstillsatser har ett identitetsnummer, så kallat E-nummer, till exempel E 330. ”E” talar om att EU har godkänt den. Numret är ett identifikationsnummer som är specifikt för tillsatsen i fråga. Det finns en särskild lista över E-nummer som används i Sverige, den så kallade E-nummernyckeln som finns på www.slv.se.
Alla tillsatser måste enligt lagstiftningen anges med funktionsnamn samt E-nummer eller vedertaget namn. På Coop har vi valt att alltid skriva ut E-nummer på våra egna varumärken. Allt för att underlätta för konsumenten att själv se vad varan innehåller. Om de har långa och krångliga namn är det lättare för exempelvis allergiker att snabbt se i ingrediensförteckningen om just den tillsats man inte tål finns med. Ont om plats på mindre förpackningar gör att man kan få in mycket information på en liten yta. Till exempel anger vi citronsyra på följande vis; antioxidationsmedel (E 330), surhetsreglerande medel (E 330)eller syra (E 330) beroende på tillsatsens funktion i livsmedlet.
Läs mer: Livsmedelsverkets information om tillsatser i mat
https://www.coop.se/Vart--ansvar/Hallbar-konsumtion/Tillsatser-i-maten/
2)
Olika E-nummer: http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=120886
3)
http://en.wikipedia.org/wiki/Citric_acid
Om matallergi, glutenintolerans och laktosintolerans
Tillsatsen E330 (citronsyra) används i många livsmedel i surhetsreglerande och bakteriehämmande syfte. Många allergiker upplever dock att deras symtom blir bättre när de avstår från ämnet.
|
Allt fler allergiker menar att deras besvär minskar eller försvinner när de utesluter livsmedel som innehåller tillsatsen E330. En av dessa är Iréne Hultqvists son Linus i Hässleholm. Han har haft problem med pollen- och pälsdjursallergi sedan tidig skolålder. Mamma Iréne misstänkte dock redan från början att det var något annat som låg bakom sonens symtom. En dag under gymnasietiden åt inte Linus sin normala frukost bestående av sötad yoghurt och juice. När han kom hem berättade han att han inte haft några allergiproblem den dagen, något som flera av hans skolkamrater hade.
– Jag sa åt honom att hoppa över frukosten nästa dag också och inte heller då fick han några symtom. Resten av veckan åt han bara macka och mjölk till frukost och mådde bra. På fredagskvällen drack han dock en liten läsk och på lördag morgon vaknade han med röda, kliande ögon. När jag började titta närmare på vad i maten det var som kunde orsaka problemen hittade jag en gemensam nämnare, E330, som vi då tog bort ur Linus kost, berättar Iréne.
Irritation och ilska
Nu är Linus fri från allergibesvär och behöver inte de mediciner han tidigare tog. Om han får i sig E330 känner han dock av det direkt. Iréne är noga med att poängtera att det bara är tillsatsen E330 som orsakar problem, inte naturlig citronsyra. Vad det är i den artificiellt framställda citronsyran som framkallar allergin vet hon inte, men funderar på om det kan vara spår av mögel eller andra rester från tillverkningen. Iréne har valt att gå ut på en egen hemsida och på Facebook för att berätta om familjens upplevelser och för att höja ett varningens finger till andra. Facebook-gruppen ”Fri från allergi genom att undvika E330 – Citronsyra” har i skrivande stund närmare 3 000 medlemmar, där flera delar Irénes familjs erfarenheter.
– Många vittnar om att det är något som inte stämmer. Flera är irriterade och rent av arga och menar att vi måste få bort detta. E330 finns i mycket, så jag tror att problemet är väldigt stort. Förutom pollen- och pälsdjursallergiker har jag även hört de med atopiskt eksem som blivit bättre av att utesluta E330. Den gruppen måste även se upp med hud- och hårvårdsprodukter. Dessutom har en kvinna berättat att hon kunnat börja äta jordgubbar och kiwi efter att ha tagit bort E330, något hon inte kunde tidigare.
Önskar fler studier
Eftersom det bara är de som redan är allergiska som får problem av E330, tror Iréne att ämnet fungerar som en katalysator som triggar igång besvären. Det finns dock inga vetenskapliga studier gjorda, så det är svårt för den här gruppen att få gehör för sin oro. Iréne har bland annat varit i kontakt med Livsmedelsverket, men upplever att de inte riktigt lyssnar. Hon menar att det som privatperson är svårt att göra sin röst hörd när det finns starka intressen inom såväl livsmedels- som läkemedelsindustrin.
– För livsmedelsindustrin finns det andra ingredienser att använda, men E330 är billigare. Det går givetvis att själv göra kosten fri från E330, till exempel genom att blanda till egen yoghurt med färska bär istället för de färdigblandade. Nackdelen är att det tar mer tid och är dyrare. Eftersom det är så många allergiker som blir bättre när de utesluter E330, önskar jag att det görs fler studier kring detta.
Visa lyhördhet och respekt
Även Astma- och Allergiförbundet har engagerat sig i frågan. Flera medlemmar har rapporterat att deras allergi blir bättre när de utesluter E330 ur kosten. Förbundet har därför tagit kontakt med Livsmedelsverket för att be dem ta initiativ till en studie där man tittar på detta. Livsmedelsverket hävdar dock att det inte är deras uppdrag att utföra kliniska studier om allergi. Däremot använder myndigheten publicerade vetenskapliga data för att besvara frågor om ämnen i maten och allergi. Som det är nu får citronsyra som tillsats användas utan mängdbegränsning.
– Inom Astma- och Allergiförbundet anser vi att det är viktigt att visa lyhördhet och respekt för människors upplevelser och erfarenheter när det gäller allergireaktioner. I samverkan mellan patient, medborgare, myndigheter, forskare och så vidare, når vi snabbare resultat och förbättringar, både rent hälsomässigt och när det gäller livskvalitet för personer med allergisjukdom. Om många individer rapporterar en positiv effekt av att utesluta ett livsmedel, borde det vara både intressant och relevant att studera, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och Allergiförbundet.
Text: Niclas Samuelsson
Niclas är frilansskribent med många års erfarenhet av att skriva om frågor som rör medicin och hälsa.
E330 framställs ur mögelsvampar
Citronsyra E330 är en livsmedelstillsats som sänker PH-värdet, vilket hindrar bakterietillväxten och härskning. Den hindrar också fruktbaserade produkter från att missfärgar (ocidera) och gör så att lättförstörbara vitaminer, till exempel vitamin A,D, E och B2, bevaras bättre. Förutom i mat används E330 också i olika typer av rengöringsmdel.
E330 framställs genom att mögelsvampen Aspergillus Niger får växa i en socker-/saltblandning med god lufttillförsel. Då bildas så mycket citronsyra att den går att fälla ut med kalk. Den färdiga produkten blir genomskinliga kristaller som sälj som ett vitt pilver.
Citronsyra är ett ämne som finns naturligt i bär och frukter. Citronsyra produceras även naturligt i vår kropp, för att ge cellerna energi. Man kan inte vara allergisk mot citronsyra, efterom man vid allergi reagerar på proteiner och citronsyra är inte ett protein.
Källor: Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen
Min son blev frisk när citronsyran försvann!
När Irene Hultqvists son Linus blev pollenallergisk trodde hon inte att det var pollen han reagerade på. Hon var övertygad om att det var någonting han åt, hon visste bara inte vad…
Varför skulle hennes son vara allergisk mot björkpollen, gräs och vissa pälsdjur när ingen annan i familjen var det? Den frågan sysselsatte Hässleholmsbon Irene Hultqvist från det att sonen Linus fick sina allergisymtom som åttaåring tills han blev av med dem som tonåring.
– Under alla år tog han mediciner mot sin allergi. Så en dag i april 2002 kom han hem från skolan och berättade förvånat att han inte hade kli i ögonen som de andra allergikerna, berättar Irene.
Irene gick igenom vad Linus hade ätit, just den morgonen hade han hoppat över frukosten.
– Jag bad honom göra det nästa dag också och det blev samma sak, inga symtom.
Linus brukade äta fruktyoghurt och smörgås och dricka juice. Men utan denna frukost var han symtomfri hela veckan, fram tills lördagsmorgonen när han vaknade rödögd och varig.
– Vi gick igenom vad Linus hade ätit och druckit kvällen innan, enda skillnaden var att han hade druckit en läsk. Så vi läste innehållsförteckningarna och fann att den gemensamma nämnaren var citronsyra, E330.
I dag har Linus inga allergisymtom så länge han undviker E330. Irene har gått vidare med sin teori, hon har bland annat skapat en Facebookgrupp, Fri från allergi genom att undvika E330-citronsyra, som i dag har över 1 100 medlemmar.
– Det är allt fler som testar och blir av med sina allergisymtom och eksem. Än är inte vetenskapen intresserad så det finns inga bevis, men människors erfarenhet gör att det sprider sig.
Kan äta citrusfrukt
Den industriella citronsyran framställs bland annat med hjälp av mögelsvampen Aspergillus niger och Irene är övertygad om att den är boven i dramat.
– Jag tror inte att citronsyran är tillräckligt rengjord från mögel. Kroppen producerar själv citronsyra, därför menar Livsmedelsverket att vi inte kan vara allergiska mot den. Men det är ju inte den naturliga citronsyran som orsakar allergi, Linus kan äta citrusfrukter utan att få symtom.
Citronsyran finns även i hudvårdsprodukter, allergimediciner och kosttillskott. Då kallas det ofta citrat eller citric acid.
– Den som vill ta bort citronsyran måste vara detektiv och läsa innehållsförteckningar noga. Det är inget farligt att testa att ta bort citronsyran, lite dyrare, men för den som blir av med sina allergisymtom är det ju värt det!
Vill du läsa mer? Klicka in på Irenes hemsida.
Irenes bästa tips
Läs innehållsförteckningar och uteslut produkter som innehåller E330–E333, E380, E472c och E1505.
Ät och drick så rena produkter som möjligt och laga maten själv.
Se över dina hudvårdsprodukter. På apoteken finns duschcrème och schampo utan citronsyra, citric acid. Du kan också smörja dig med olivolja eller kokosolja.
Livsmedelsverket är tveksamma
Citronsyra används i mat och dryck för att hindra fett från att härskna och fruktbaserade produkter från att missfärgas, berättar Livsmedelsverket på sin hemsida. Det kan anges som antioxidationsmedel/konserveringsmedel citronsyra eller E330.
Livsmedelsverket menar att citronsyra inte kan ge allergiska reaktioner eftersom vi vid allergi reagerar på proteiner och citronsyra är inte ett protein.
Syran produceras antingen genom jäsning av kolhydrater med hjälp av mögelsvampen Aspergillus niger, eller från frukter som är naturligt rika på citronsyra.
Vill du läsa mer om allergi? Klicka här!
TEXT OCH FOTO: EVA FRIDLäs mer: Anna håller sig frisk med naturens eget virusskydd
Läs mer: Alla prover var bra men jag hade ingen ork
Läs mer: Jag åt mig fri från migrän