Djurskyddslagen i Sverige och hundlagen i Danmark

Djurskyddslagen i Sverige och hundlagen i Danmark
 
(7/8-13)
 
I gårdagens ÖA så läste jag om att Danmark har förbjudit 13 olika raser att få existera i deras land. Läste lite om de raser de förbjudit och insåg att jag inte ens kände till namnen på över hälften av raserna. Blev så klart nyfiken och ville veta mer om dessa förbjudna raser....och blir samtidigt upprörd och förbannad!
 
(Det står såhär i ÖA den 6/8-13)
 
Djurskyddslagen i Sverige...
 
Djurskyddslagen från 2008 säger bland annat:
 
  • Hundar ska hållas under tillsyn för att förebygga att de orsaker skador.
  • Brister ägaren i tillsyn får polisen meddela föreläggande
  • Polisen får besluta att omhänderta en hund för att hindra skador
  • Omhändertagandebeslut kan överklagas till domstol
  • Om bristerna i tillsynen är allvarliga får polisen besluta om hundförbud, tidsbegränsat eller tills vidare
  • Den som bryter mot förbud kan dömas för överträdelse till böter eller fängelse i högst ett år
  • När en ilsken hund tagits av polisen ska den veterinärundersökas och testas. Därefter beslutas om hunden ska avlivas, omplaceras eller återlämnas.
 
...och hundlagen i Danmark
 
Hundlagen från 2010 i Danmark förbjuder tretton hundraser.
 
  • Det är inte tillåtet att importera, sälja eller avla dessa i Danmark. De som ägde en av de förbjudna raserna i mars 2010 fick behålla hunden - förutsatt att den går kopplad och bär munkorg utomhus
  • Polisen har rätt att avliva hundar som skadat en annan hund eller människa, det krävs dock att såret måste sys
  • Följande hundraser är förbjudna i Danmark:
  1. Pitbullterrier
  2. Tosa Inu
  3. Amerikansk staffordshire terrier
  4. Fila brasileiro
  5. Dogo argentino
  6. Amerikansk bulldog
  7. Boerboel
  8. Kangal
  9. Centralasiatisk ovtcharka
  10. Kaukasisk ovtcharka
  11. Sydrysk ovtcharka
  12. Tornjak
  13. Sarplaninac
 
Jag vet inte vad jag ska tycka om detta....jo, det vet jag! Förbjuda hundrasers existens i ett land.....det tycker jag är fel. Jag menar att det till 99% är det hundägarnas fel att deras hund är farlig och elak - inte hunden. Jag tycker hellre att det borde vara en stenhård lag på hundägande istället. Varför inte visa upp sin hund vartannat eller varje år och få den bedömd mentalt och av en veterinär. Klarar du inte att uppnå målen så får du något straff! Straffa inte huden för att den råkar vara född i fel ras....
 
Om det är en människa som köper tex. Volvo,  kör på och skadar människor ofta och gärna - då ska just den bilen bannlysas och förbjudas och ingen annan får heller köpa en sån bil. Människan kan då bara gå och köpa en ny bil (av annat märke) ....och kanske fortsätta samma beteende! Exakt så känner jag att detta är med hundförbudet i Danmark.  De människor som har aggressiva och farliga hundar kommer ju bara att fortsätta detta beteende - men med en godkänd ras tex, schäfer, dobermann, rottweiler m.m. Eller vad tror ni? Eller så finns det en risk att de icke godkända raserna kommer att öka katastrofalt på den svarta markanden....det om något kommer att bli farligt!
 
Nu kommer lite information om de raser som förbjudits i Danmark.
 
PITBULLTERRIER
 
 
 
Amerikansk pitbullterrier, ofta populärt pitbull eller pitbullterrier, är en hundras från USA. Den är en terrier av molossertyp som härstammar från brittiska Bull and Terriers som immigranter förde med sig på 1800-talet. Rasen har använts som gårds-, sällskaps- och kamphund. Hundkamper förbjöds i USA år 1900 men har fortsatt i illegal form. Rasen är varken erkänd av American Kennel Club (AKC), den internationella hundorganisationen FCI eller Svenska Kennelklubben (SKK) men registreras sedan 1898 av den konkurrerande amerikanska kennelklubben United Kennel Club (UKC) och American Dog Breeders Association (ADBA) sedan 1909. Inte heller i Sverige har rasens företrädare kunnat enas om en gemensam organisation. 1936 urskiljdes american staffordshire terrier (amstaff) som började registreras av AKC. I flera länder är pitbullterriern olaglig.
 
Vikt:
 
Hanhund 13,5 - 27,5 kg
 
Tik           13,5 - 22,5 kg
 
 
TOSA INU
 
 
 

Tosa är en hundras från Japan. Den avlades fram från 1870-talet som kamphund. Grunden var en lokal kamphund från provinsen Tosa (nuvarande prefekturen Kochi) på ön Shikoku, som korsades med västerländska hundar för att få sina egenskaper förbättrade. De raser man vet korsades in var bulldogg (1872), bullmastiff (1874), vorsteh (1876) och grand danois (1926), då hundkamper varit förbjudna sedan 1906. Man tror även att bullterrier och sankt bernhardshund kan ha använts i korsningarna. Under andra världskriget decimerades rasen svårt och fick därefter byggas upp på nytt.

I flera europeiska länder är rasen förbjuden, däribland England, Danmark och Norge[1].

Hane: minst 60 cm

Tik: minst 55 cm

 

AMERIKANSK STAFFORDSHIRE TERRIER

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Amerikansk_staffordshire_terrier

 

American staffordshire terrier, i dagligt tal kallad amstaff, är en hundras från USA. Amstaffen godkändes 1936 av American Kennel Club (AKC). Fram till dess utgjorde american staffordshire terrier och pit bull terrier (amerikansk pitbullterrier) samma hundrastyp, men hade redan då börjat utvecklas till separata raser. Det är bara amstaffen som kan registreras hos AKC och Svenska kennelklubben. Till Sverige kom den 1991 där det under 2006 registrerades 290 amstaffvalpar.

I flera länder hör amstaffen till de populäraste hundraserna; däribland i Frankrike, Belgien, Spanien och Australien. I andra länder, däribland Danmark, Norge, Tyskland och i vissa amerikanska delstater är amstaffen förbjuden. I vissa länder, bl.a. Frankrike, förekommer restriktioner som påbjuder munkorgoffentliga platser.

Blandningen av bulldogg och terrier, som ligger till grund för alla raser av denna typ, avspeglar sig i amstaffens temperament som är en blandning av busighet, hetsighet, nyfikenhet och envishet med mycket bra självförtroende. Rasstandarden beskriver dem som positiva, läraktiga, nyfikna och vänliga individer med ett jämnt och stabilt temperament. Skygga och rädda amstaffar är otypiska och inte önskvärda. Då amstaffen är en hund med stor arbetsvilja behöver den dagliga tillfällen att för att få utlopp för sin energi för att inte bli uttråkad och destruktiv.

Sedan hundkamper förbjöds även i USA under början av 1900-talet har aveln målmedvetet och framgångsrikt inriktats på att dämpa kamplusten (kamplust i meningen "hundslagsmål" dock inte generellt i meningen "arbetslust"), utan att rasen förlorat styrkan, modet och intelligensen.

Amstaffens intresse för tamboskap finns till viss del fortfarande kvar, vilket kan leda till att de hellre håller fast och river vilt och boskap snarare än ställer eller vallar dem. Det är också mycket vanligt att amstaffar jagar och äter råttor.

Den moderna amstaffen utmärks av stabilt lynne och tillgivenhet mot människor. Under sin unghundstid kan den, då den ofta är mycket envis, ställa stora krav på ägarens tålamod och konsekvens, men med god uppfostran och träning blir amstaffen en trevlig hund inom många områden.

Ända sedan rastypens uppkomst har man i aveln utövat intolerans mot misstänksamma och aggressiva individer och helt enkelt tagit bort dessa tidigt. Rasen besitter inte heller någon större misstänksamhet gentemot främlingar och är därför relativt dåliga vakthundar, till skillnad mot andra bruksraser som till exempel avlats för sin vaksamhet.

 

Hanhund     46 - 48 cm

Tik               43 - 46 cm


FILA BRASILIERO

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fila_brasileiro

 

Fila brasileiro, är en hundras av molossertyp från Brasilien. Det är en storvuxen mastifftyp som är känd för sitt mycket skarpa temperament och använd framförallt som vakthund och sällskapshund. Hundens misstänksamhet mot främlingar kallas på portugisiska för ojeriza. Fila står för bita fast eller hålla i fast grepp

Dess temperament gör den lämplig som vakthund. Den behöver inte tränas att vakta, men den kräver en mycket kunnig och ansvarsfull ägare. Dessa hundar är inte lämpade för stadslivet och de är oberäkneliga tillsammans med främlingar. Detta är den enda hundras som domare inte rör på hundutställningar, just på grund av rasens medfödda aggressivitet mot främlingar.

Med familjen är de vänliga och tillgivna. Det finns ett brasilianskt ordspråk som lyder "trogen som en fila".

Hanhund      minst 50 kg och mankhöjden 66 - 75 cm

Tik                minst 40 kg och mankhöjden 60 - 70 cm


DOGO ARGENTINO

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Dogo_argentino

 

 
Dogo argentino är en hundras från Argentina. Den avlades fram på 1920-talet av Antonio Nores Martínez i provinsen Córdoba. Redan 1928 skrev han en rasstandard. Avsikten var först att få fram en kamphund, men inriktningen ändrades till jaktpuma, jaguar och vildsvin (som är inplanterade i Argentina). Senare har rasen framförallt varit vakthund och sällskapshund. Aveln började med en lokal kamphund från Cordoba som korsades med nio andra raser: mastin español, grand danois, engelsk bulldogg, bullterrier, boxer, pyrenéerhund, pointer, irländsk varghund och dogue de bordeaux. År 1947 beskrev Martinez som då blivit doktor den nya rasen i en artikel i en argentinsk tidskrift. 1964 erkändes rasen av den argentinska kennelklubben och 1973 av den internationella hundorganisationen FCI.
 
Hanhund      62 - 68 cm
 
Tik                60 - 65 cm
 

AMERIKANSK BULLDOG

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Amerikansk_bulldog

 

American Bulldog (amerikansk bulldogg) är en stor hundras av doggtyp. Rasen kommer från USA, mycket tyder dock på att den till stor del härstammar från Old English Bulldog som även gett upphov till engelsk bulldogg.

Rasen är mellan 25 och 60 kg tung och har en mankhöjd på 50 till 71 cm. Rasen utmärker sig med stor variation mellan individer. Rasen delas upp i olika typer där huvudtyperna är Classic type (även kallad "Bully" eller "Johnsson"), Standard type (även kallad "Scott" eller "Performance") och Old Southern White alt. Old English White. En hund med härstamning från både rastyperna "Classic" och "Standard" kallas Hybrid.[1][2] I utställningsringen bedöms hybrider enligt den standard som hunden följer bäst.

En amerikansk bulldogg är typiskt en glad och livlig hund som dock kan vara både lugn och tillgiven med sin familj. Rasen uppvisar ofta ett utvecklat vaktbeteende. De binder sig starkt till sin familj. Beroende på typ och avelsinriktning har den amerikanska bulldoggen mer eller mindre jakt- och vaktinstinkt. Rasen är generellt bra med barn och har varierande tolerans gentemot andra hundar. Socialisering med andra djur är att tillråda och hundaggression är en ej önskvärd egenskap. Man bör dock utgå ifrån att en amerikansk bulldogghane inte kommer acceptera en ytterligare ranghög hane.

Den amerikanska bulldoggen är traditionellt en arbetande ras (vakt och jakt) med mycket energi.

Hanhund     25 - 60 kg och mankhöjd 50 - 71 cm


BOERBOEL

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Boerboel

 

Boerboelns tidiga historia är inte helt klarlagd. Den vanligast förekommande teorin är att nederländska (boer), franska och brittiska bosättares hundar av molossertyp, främst den nu utdöda bullenbijter, med tiden korsades med inhemska afrikanska pariahundar. Namnet tros vara bildat efter boer och afrikaans för bulldogg. En annan teori är att det är en förvanskning av boar hound, då jaktmastiffer i Europa använts till vildsvinsjakt.

Den sydafrikanska rasklubben bildades 1983. De byggde upp rasen genom att inventera rastypiska exemplar på landsbygden. Boerboel är inte erkänd som hundras av den internationella hundorganisationen FCI, däremot av den nationella kennelklubben i hemlandet, Kennel Union of Southern Africa (KUSA), som är medlem i FCI. I Sverige finns två rasklubbar för boerboel, Svenska Boerboelklubben och Svenska Boerboelsällskapet.

Under rasens moderna historia har aveln varit inriktad på att få fram en effektiv vakthund.

 Hanhund     50 - 90 kg och mankhöjd minst 60 cm, ideal 66 cm

Tik               40 - 80 kg och mankhöjd minst 55 cm, ideal 61 cm 

 

KANGAL

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kangal

 

Medan anatolisk herdehund är en ras som är internationellt erkänd av den internationella hundorganisationen FCI, så är kangal inte det. Däremot erkänns den av flera medlemsorganisationer: Utöver den turkiska kennelklubben även av kennelklubbarna i Australien, Nya Zeeland och Sydafrika. Först med att erkänna rasen var United Kennel Club, den av de båda största amerikanska kennelklubbarna som inte har något samarbete med FCI. UKC erkände rasen 1998, den amerikanska stammen grundades genom importer på 1980-talet.

Den turkiska kennelklubben Köpek Irkları ve Köpek Bilimleri Federasyonu, KIF bildades så sent som 2001, rasstandard för kangal godtogs 2005. Kangalen pryder KIF:s logotyp och räknas som Turkiets nationalras. Svenska Kangalsällskapet är inte en officiell rasklubb ansluten till Svenska Kennelklubben (SKK), men arbetar efter den turkiska standarden.

Traditionellt har hunden främst använts till att valla boskap, men också för att skydda hjordarna mot varg och andra farliga rovdjur. Hunden är mycket lojal mot sin familj.

Hanhund   50 - 70 kg och mankhöjd 70 - 85 cm

Tik             40 - 55 kg och mankhöjd 65 - 75 cm

 
CENTRALASIATISK OVTCHARKA

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sredneasiatskaja_ovtjarka

 

Sredneasiatskaja ovtjarka (centralasiatisk herdehund) är en hundras från Centralasien. Den har ett oerhört stort ursprungsområde; från Ryssland i väst över Kazakstan till Mongoliet i öster och Iran i söder. I Turkmenistan är rasen utnämnd till nationellt arv, men det är den ryska kennelklubben Russijskaja Kinologitjeskaja Federatsija (RKF) som har det internationella avelsansvaret för stambok och rasstandard

Tillsammans med tibetansk mastiff tros den stå nära själva ursprunget till hundrastypen molosserhundar, som tros ha uppstått någonstans i just Centralasien. Arbetet med att konsolidera rasen inleddes i dåvarande Sovjetunionen på 1930-talet.

Sredneasiatskaja ovtjarka är en boskapsvaktare och vaktande herdehund som traditionellt vistas tillsammans med tamboskap för att skydda dessa från rovdjursangrepp. Sredneasiatskaja ovtjarka har ett skarpt temperament och är vaksam mot främlingar.

Hanhund   minst 50 kg och mankhöjd minst 70 cm

Tik             minst 40 kg och mankhöjd minst 65 cm

 

KAUKASISK OVTCHARKA

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kaukasisk_ovcharka

 

Kavkazskaja ovtjarka (kaukasisk ovtjarka), eller kaukasisk herdehund, är en hundras från Kaukasus mellan Kaspiska havet och Svarta havet i Georgien, Armenien, Azerbajdzjan och Ryssland (Kabardinien-Balkarien, Dagestan, Kalmuckien och Astrachan oblast). Det är den ryska kennelklubben Russijskaja Kinologitjeskaja Federatsija (RKF) som har det internationella avelsansvaret för stambok och rasstandard.

Kavkazskaja ovtjarka är en boskapsvaktare (bergshund), vaktande herdehund och vakthund av molossertyp. Rasen kallas ibland för rysk bergsschäfer efter tyskans Kaukasischer Schäferhund; schäferhund är tyska för herdehund. Namnet bergsschäfer har på senare tid även börjat användas som benämning på blandrashundar bestående av kaukasisk ovtjarka och schäfer, ett exempel på korsning med hundar som har närmast oförenliga temperament: schäfern har ett mentalt behov av utmaningar ifråga om inlärning medan kaukasisk ovtjarka under århundraden har avlats för att vara självständig och opåverkbar - en sådan hund har stora utsikter att bli nervös och det får en kaukasisk ovtjarka aldrig vara.

Rasen skall enligt standarden vara skarp och misstänksam, med en välutvecklad försvarslust, men även harmonisk och lugn.[3] Den har en utpräglad försvarsinstinkt och tenderar att bli en enmanshund, men

försvarar hela sin flock. Den är mentalt och fysiskt stark och tålig.[4]

Rasen är mycket självständig och mindre lämpad att lyda order. Den kräver en tydlig hierarki inom flocken och en otvetydig markering av vem som är ledare. Den kräver vidare att man påbörjar socialiseringen redan i valpstadiet och sedan kontinuerligt fortsätter att arbeta hårt med detta. Hundar som inte socialiserats tillräckligt kan bli svårhanterade och aggressiva. Den bör alltid hållas kopplad eller inhägnad. Miljöträning är mycket viktigt för den här rasen, särskilt om den ska hållas i stadsmiljö. Den är egentligen anpassad till att fungera som herdehund i otillgängliga trakter där den lever ensam tillsammans med boskap. I denna miljö trivs rasen bäst. Rasen anses inte lämplig för ovana hundägare.

Hanhund   ej under 65 cm

Tik             ej under 62 cm


SYDRYSK OVTCHARKA

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sydrysk_ovtjarka

 

Juzjnorusskaja ovtjarka (sydrysk herdehund) är en hundras från Ryssland. Ursprungsområdet är Krim vid Svarta havet där de användes för att driva merinofår som importerades från Spanien. Under 1800-talet var de vanliga över hela Ryssland.

De har mycket gemensamt med andra stora vita herdehundar som finns i olika varianter runt om i Europa, till exempel den ungerska komondoren. Men i sin bakgrund anses de ha såväl borzoi som tibetansk mastiff.

I samband med industrialiseringen minskade behovet av herdehundar och efter ryska revolutionen föll de i glömska. Mot slutet av 1930-talet började Röda armén använda dem som bevakningshundar. Efter andra världskriget fanns endast dussintalet hundar kvar och ett restaureringsarbete vidtog, bl.a. med hjälp av komondor.

Juzjnorusskaja ovtjarka användes traditionellt både som vallande herdehundar och som boskapsvaktare för att skydda mot vargar och tjuvar. Det är en självständig, intelligent och modig hund med framträdande vaktinstinkt. Den är reserverad mot främlingar och kan vara skarp.

Hanhund över 65 cm

Tik            över 62 cm


TORNJAK

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tornjak

 

Tornjak är en hundras från Bosnien och Hercegovina och Kroatien. Den är en boskapsvaktare (bergshund) och vaktande herdehund. Hundar med detta namn är omnämnda i dokument från 1067 och 1374. En inventering i bergstrakterna i de båda länderna inleddes 1972 och 1978 påbörjades systematisk avel. Numerärt är rasen mycket liten, 1997 fanns endast omkring 200 hundar. Sedan 2007 är rasen interimiskt erkänd av den internationella hundorganisationen FCI.
 
Hanhund    63 - 72 cm
 
Tik              58 - 67 cm
 

SARPLANINAC

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sarplaninac

 

Sarplaninac är en hundras från Makedonien, men det är kennelklubben i Serbien, Kinoloski Savez Republike Srbije (KSRS) som har det internationella avelsansvaret. Rasen är döpt efter bergskedjan Šar Planina som sträcker sig från östra Makedonien genom södra Kosovo till östra Albanien. Den är en boskapsvaktare och vallande herdehund av molossertyp som traditionellt använts för att skydda får och getter mot rovdjursangrepp.
 
Rasen har ett stabilt temperament, men den har vaktinstinkt och behöver tidig socialisering och fast uppfostran.
 
Fram till 1968 räknades sarplaninac och kraski ovcar som samma ras, illyrisk herdehund (Illirksi Ovzcar, Illyrian Shepherd Dog). Illyrisk herdehund godkändes av den internationella hundorganisationen FCI 1939. Rasen importerades till Sverige första gången år 1995.
 
Hanhund  35 - 45 kg och mankhöjd 62 cm (ideal)
 
Tik             30 40 kg och mankhöjd 58 cm (ideal)
 
 
Ja....då har jag lite snabbt presenterat dessa farliga raser...många av dessa hade jag aldrig hört talas om alls. Många ser snarlika ut och har haft ett syfte att valla får och boskap.....inte för att vara slagskämpar för vissa sjuka människors intresse och tjäna pengar på hundslagsmål!
 
Hoppas ni har lärt er något - för det har jag!

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Spara