Allt jag fått lära mig

(13 tim 6 min)
 
Boken är den amerikanska författaren Tara Westovers internationella bästsäljare om en uppväxt där hon lär sig att förbereda sig för domedagen istället för att plugga matte och historia och umgås med andra barn. Hennes storebror blir den som kommer hem med nyheten om att det finns en annan värld bortom gårdens värld som kan ge henne ett helt annat liv.
 
På en gård vid bergets fot i Idaho bor Tara Westover med sina föräldrar och sex syskon. På somrarna hjälper hon sin mamma att koka örter och på vintrarna arbetar hon i sin pappas skrotverkstad. När hon får ett stålrör genom benet, eller när hennes storebrors ben börjar brinna, åker familjen inte till sjukhuset, hennes mamma behandlar såren med örtomslag. Familjen är mormoner och survivalists de lever helt avskärmade från samhället. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Hon har aldrig hört talas om Förintelsen, Kennedy, Martin Luther King.
 
Boken får en 4:a av mig! Boken är skriven av Tara och är en självbiografi - den handlar om ett liv utanför samhället i en liten by i Idaho.
 
Tara bor med sina föräldrar och sina sex syskon i Idaho.....de är mormoner. Hennes pappa vill inte att barnen ska gå i skola överhuvudtaget...han menar att de är så "djävulen" får fatt i människorna. De ska själva lära barnen allt de behöver veta. Men, att det inte blir så mycket skola beror på att pappan i familjen gör allt för att förbereda sig för domedagen. Barnen får arbeta och slava på hans skrotupplag och säkerhet exixterar inte alls. Pappan menar att det är GUD som tar hand om dom och om något händer så är detta en mening.
 
När en av hennes börder bryter sig lös från familjen och börjar plugga så öppnar sig en helt ny värld för Tara. Hon bestämmer sig själv för att göra ett försök, men hon har ju aldrig någonsin gått i en skola och vet bara det hennes föräldrar lärt henne om världen. Men, som 17 åring komemr hon in efter ha pluggat inför ett högskoleprov....en helt otrolig bedrift av henne. Hon blir förskjuten av sin familj...och de menar att djävulen tagit henne.
 
Väldigt intressant bok....och visar också att man aldrig ska ge upp!