Promenader....för kropp & själ!

Att promenader är bra, det vet väl alla vid det här laget...eller? Visste ni också då kanske att en rask promenad på 30 minuter är det enda som behövs för att kroppen ska bli glad...
 
Jag mår bra av promenader...helst då i skogen och i naturen i allmänhet. Har man hund som jag så blir det promenader i ur och skur....med, undantag då förstås på längden av promenderna. Det är inte alls så roligt att gå ut i isande kalla vindar och snöstorm alla gånger....
 
Men vad gör då promenaderna med vår välbefinande?
 
 
Newsner skriver detta: "Läkekonstens fader, den grekiske läkaren Hippokrates, hade rätt. Enligt honom var promenader ”människans bästa medicin” och vem kan säga något annat?"
 
Enligt tidskriften Må Bra så listar de upp 10 olika hälsoeffekter som en promenad har för ditt välbefinnande. De skriver bland annat detta: "Att kropp och själ hör ihop är en självklarhet numera, och när vi rör på oss utsöndras en mängd må bra-ämnen som gör oss gladare, piggare, lugnare och mer tillfreds, visar studier. Och inte bara det: all fysisk aktivitet tränar hjärnan också. När vi promenerar, eller motionerar på andra sätt, stimuleras bland annat nybildningen av hjärnceller, samtidigt som blodgenomströmningen och syresättningen ökar – vi får bättre minne, blir skärpta och fokuserade och får skydd mot alzheimer och demens".
 
De menar att du: Förbättrar sömnen, Skyddar mot depression, Lindrar smärta, Vässar minnet och inlärningsförmågan, Gör oss piggare, Ökar självkänslan, Bryter ångest- och panikattacker, Höjer arbetsglädjen, Löser upp grubblerier och Ger bra samtal...
 
 
I tidskriften Hälsoliv så listar de upp 19 olika saker som händer i kroppen vid en 30 minuters promenad:
 
HJÄRNAN - minskar demensrisk, Minskar ångest, Antidepressiva, Lindrar Alzheimer, Ökat fokus.
 
BRÖSTEN - minskar risken för bröstcancer....med 20 %.
 
HJÄRTAT - Minskad risk för högt blodtryck, MInskar risk för hjärtkärlsjukdom, Minskad risk för stroke, Minskad risk för diabetes, Läker efter stroke.
 
MAGEN - Minskad risk för tjocktarmscancer...med 20-40 %.
 
CELLERNA - Ger längre liv, Skyddar mot infektion.
 
BENEN - MInskad risk för benskörhet, Minskad risk för reumatism, Minskad risk för ledsjukdomar, Bättre balans, Mer muskler.
 
 
Hälsoliv skriver också om hur långt man bör gå för att uppnå olika hälsoeffekter. Gå in på sidan och läs mer....finns mycket intressant läsning.
 
5000 steg om dagen (ca 40 min) - Om du varje dag tar 5 000 steg extra så har du efter ett år promenerat bort lika många kalorier som finns lagrade i 13 kilo kroppsfett. Det motsvarar 304 halvtimmes joggingrundor på ett år.
10 000 steg om dagen (ca 1 tim och 20 min) - Nu har du nått upp till den dagliga dos som rekommenderas för bättre hälsa. Det innebär att du exempelvis får positiv påverkan på blodsocker- och blodfetthalterna, att blodtrycket sjunker under några timmar och att du troligen kommer att sova gott i natt när du använt kroppen till det den är gjord för: rörelse. Fortsätter du att promenera så här varje dag minskar risken att drabbas av vissa sjukdomstillstånd som diabetes typ 2 och vissa hjärt- och kärlsjukdomar.

15 000 steg om dagen (ca 2 tim) -  Att ta 15 000 steg under en promenad innebär att du har gått cirka 9–12 kilometer, beroende på hur långa steg du tar. Med den här stegmängden har du efter en vecka gått bort runt 5 300 kcal. Det är lika många kalorier som finns lagrade i 0,75 kg kroppsfett. Det kanske inte låter så mycket men om du fortsätter så har du om ett år promenerat bort lika många kalorier som lagras i 39 kilo kroppsfett! Samtidigt har du förbättrat din hälsa avsevärt – både utanpå och inuti kroppen.
 
20 000 steg om dagen (ca 2 tim och 40 min) - Du har nu gett din hälsa en rejäl knuff i rätt riktning. Att ta
20 000 steg i promenadtakt innebär att du går mellan 12 och 16 kilometer beroende på hur långa steg du tar. Fortsätter du att ta så här många steg varje dag under det kommande året så kommer du att promenera bort lika mycket fett som ligger lagrat i 52 kilo kroppsfett!
 
 
 
Att man kan gå ner i vikt med promenader är ju inte heller fel.....eller hur?
 
Steg för Hälsa skriver bland annat detta: "Att gå är fantastiskt om du vill bränna de kalorier du konsumerar. Att gå varje dag ökar muskelmassan och minskar fettreserverna. Mer muskler och mindre fett leder till bättre hälsa. Att regelbundet ta promenader ökar metabolismen och hjälper till att bränna fett, men kom även ihåg att dessa fördelar kräver att du har en bra kosthållning och inte äter för mycket fett, vitt mjöl, bearbetad mat, sötsaker eller läsk… Det handlar om att vänja sig vid sunda livsvanor".
 
Hur länge bör jag gå?: "Om du gör det två gånger per dag snabbar du upp metabolismen, bränner mer fett och bygger muskler. Om du bara vill förbättra din hälsa och ditt humör räcker det att gå en halvtimme per dag, men om du vill gå ner i vikt mer effektivt behöver du komma ut två gånger om dagen, helst när solen inte är så stark".
 
Hur snabbt bör jag gå?: "En normal takt är ca 7 km/h, vilket är ca 1 km var 10:e till 15:e minut. Om du klarar av den rytmen bränner du fett mer effektivt. Anledningen är att hjärtat då arbetar 60% till 70% mer och kroppen bränner då överskottsfett, dvs. det fett vi egentligen inte behöver".  Alltså....det är ju super snabbt ju....pust! 
 
 
Jahapp.....då kanske man ska börja gå lite snabbare helt enkelt om man vill bränna lite fett på kuppen! Då blir det inte en massa stopp för att knäppa vackra bilder i fortsättningen och Maya får inte heller stanna och lukta på goa dofter efter vägen/stigen. Nja.....inte tror jag att det kommer att hända...inte för mig i allafall. Men, det är väl ändå tanken som räknas och de steg du tar under en dag....
 
Dags att köpa nya promenadskor tror jag....