Uppmuntrande läsning efter en hjärtinfarkt

Jag försöker både för min skull och Jockes skull hitta positiva saker efter hans hjärtinfarkt. Allt för att kunna se lite ljusare på tillvaron. Så allt positivt vi kan få är bara bra....eller hur.
 
Jag hittade denna sida: Sunt arbetsliv.....och där står de detta: "Risken för att återinsjukna är liten. Bara två av hundra drabbas igen under det följande året. Fysisk ansträngning och att få upp pulsen efter hjärtinfarkten är oftast enbart nyttigt.

– Även om det är en liten nedsättning av pumpförmågan så är det jättebra med fysisk träning, säger Per Gustavsson.

Oftast förbättras riskprofilen och man är i en bättre situation än tidigare efter en hjärtinfarkt, konstaterar Petter Ljungman, kardiolog, docent i epidemiologi och den andre författaren till rapporten".

(Bilden kommer från denna sida)
 

Detta hittade jag på 1177: "Att börja träna är inte farligt om du tar hänsyn till kroppens signaler som till exempel bröstsmärta eller yrsel och illamående. Det är faktiskt tvärtom, din kropp behöver träning för att återhämta sig från infarkten. Med regelbunden träning på rätt nivå mår du bättre, förbättrar din fysiska kapacitet, minskar risk för återinläggning på sjukhus och risk för att dö i förtid".

 
Netdoktorn skriver detta: "Musiklyssnande har visat sig kunna ge personer med tidigare hjärtinfarkt ångestlindring och även ha gynnsam effekt på blodtryck, hjärt- och andningsfrekvens, sömnkvalitet och upplevd smärta".
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
I Land står det detta: "Motion är väldigt viktig, rör du på dig regelbundet gör du hjärtat en tjänst. Det finns stora studier som visar att motion minskar risken för att dö av hjärt- och kärlsjukdom kraftigt. Börja gå måttligt snabba promenader 30 minuter om dagen. Delta i en hjärtskola där man får lära sig om livsstilsrisker som man kan påverka, om vikten av hälsosamma matvanor, fysisk aktivitet och rökstopp". Det står även detta: "25 000 svenskar per år får en hjärtinfarkt och 97 procent under 65 år som sjukhusvårdas överlever, mer än 90 procent under 80 år och nästan 90 procent bland dem över 80 år".
 
1177 säger detta: "Träna efter hjärtinfarkt - och må bättre. Att drabbas av en hjärtinfarkt kan vara chockartat, men det kan också bli början på ett nytt liv, med bättre vanor och högre livskvalitet".
 
Med andra ord så ska han (vi) börja motionera mer, äta hälsosammare, lyssna på härlig musik, kramas mycket, stressa av genom fiske eller annan hobby, ta hjälp när det behövs (tex vid renovering), bli en livsnjutare, ta det lugnt, umgås med personer du verkligen gillar, göra saker man tycker om, sluta med nikotin (allra helst rökning)  m.m. Det är ju egentligen så alla borde leva sina liv....eller hur!
 
När Jocke var hos kranskärlsjuksköterskan så sa hon några ord som fastnat hos mig. Hon hade sagt: "Du är friskare nu än vad du var innan infarkten!" Det stämmer ju.....eller hur? Dessa ord använder jag som ett mantra.....du är friskare nu.....du är friskare nu än innan infarkten. Du är friskare nu!
 
 
Allmänt | |
Upp