Kyla och hund...

Kylan som nu är på väg in över vårt avlånga land kan även den vara ett hot mot hunden. Just vinter, snö och kyla kan göra att våra hundar drabbas av kylskador. De små raserna och de med lite päls drabbas oftast hårdast + äldre hundar och små valpar. Kylskador hos en hund drabbar oftast svanstippar, öron, tassar, nosen och pungen. Många tikar kan också få urinvägsinfektioner när det är mycket snö och kallt - genom att de hukar sig långt ner när de kissar. Detta hände min hund förra året när hon bara var en liten 9 veckors valp....
 
 
Hur hunden klarar kylan
Vissa hundar är avlade för att klara kylan, men de som inte är det behöver din hjälp och omvårdnad. Hundar med lång och tjock päls klarar sig betydligt bättre mot kylan och de mindre raserna, gamla hundar och valpar klarar sig oftast sämre. Du får se hur just din hund klarar utav kylan....verkar den tycka det är obehagligt så finns det fina varma täcken och även skor att köpa på djuraffären eller på nätet. När det är riktigt kallt ute så ska ni inte stå stilla....röresle sätter igång blodcirkulationen och håller hunden varm.
(bilden kommer från denna sida)
 
Hundkläder
Men, bara för att det är vinter och kallt så ska ju inte hunden få komma ut och njuta och leka i snön. Det finns som sagt var bra kläder till hundarna idag....varma täcken, overaller m.m.. Jag har overaller till båda mina hundar...och det är så bra. Är det blötsnö/klibbsnö så ser overallen till att det inte bildas små snöbollar i pälsen och är det riktigt, riktigt kallt så kan de även ha på sig overallerna under sitna vintertäcken. Jag har haft många hudnar genom åren och alla verkar klara kylan på olika sätt - vissa klarar -20 graer uten problem och andra verkar frysa redan vid -10. Du märker ganska snabbt vart gränsen på minusgrader går för din hund.
 
 
Hund i kall bil
En annan sak som många inte tänker på....att man INTE får lämna hunden i bilen om det är lägre än -5 grader ute. Om du måste lämna den i bilen en kort stund, se då till att den har täcke på sig och en skönt filt eller fäll att krypa in i. En bil blir lika fort kall på vintern som den blir varm på sommaren...tänk på det!
 
(Bilden komemr från denna sida)
 
Vägsaltet
En annan grej som ni som bor i större städer....det är det otäcka vägsaltet. Detta salt är mycket tuffare på hundens trampdynor än vad kylan är. Detta vägsalt fräter på hundens tassar och om i kombination med kyla så kan det uppstå sprickor i trampdynorna...och det gör ont. Smörj in hundens tassar med någon tassalva innan ni går ut...helst någon timma innan så att salvan hinner tränga in i trampdynan ordentligt. Är det väldigt mycket salt där ni bor så kan det också vara bra att tvätta av hundens tassar när ni kommer hem igen. Det finns även skor till hunden - i en massa olika variationer. Jag har inga skor till mina hundar...jag brukar låta pälsen växa ut på tassarna under vinterns kallaste dagar. Skulle de börja frysa om tassarna så kan jag enkelt lyfta upp dom en stund - detta är fördelen med att ha mindre hundar....
 
 
Glykol
Under vinterhalvåret så fylls glykol i bilens kylare. Glykol kan läka från bilen och även så finns risken att du sölar när du häller i den i bilen. Glykol är GIFTIGT för hunden! Om du misstänker att hunden kan ha fått i sig glykol...då ska du genast kontakta en veterinär. Av någon anledning så tycker huden att glykol smakar sött och gott. Det värsta är att symptomen kan vara svår att upptäcka, men även i små mängder kan det vara riktigt farligt för hunden. Symptomen kan visa sig efter 12 timmar, men det kan även gå mer än ett dygn....det varierar kraftigt och detta gör det så förädiskt. Symptomen är kräkningar, illamående, bli vingliga och få en ökad töst. 
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Tänk på din hund i kylan, men naturligtvis så ska den få följa med på långa härliga vinterpromenader. Det är bara du som känner din egen hunds reaktion på minusgrader + att det finns kläder att ta på om de fryser.
 
 
 
Allt om hundar | |
#1 - - Anita:

Ser så mysigt ut med snön dock :D

Svar: Ja, det är härligt med snö. Men, man måste också se till att vovven inte fryser 😀
CARINA WESTIN

#2 - - Nathalie:

Information som tåls att upprepas :) Många stadsbor som inte tänker på att det även saltas på gångbanor.

Svar: Ja, och att inte lämna i kalla bilar 😮
CARINA WESTIN

Upp