Giftiga saker för hunden under julen...

Nu nalkas det snart jul och det finns vissa livsmedel och växter som är direkt skadliga för din hund. Det är så lätt hänt att någon som inte har hund eller ett ovetande barn stoppar åt hunden lite smaskens från julbordet.
 
Nu när julen kommer - berätta då för alla som kommer vad som gäller för din hund....och be dem att följa dessa regler. Regler som tex handlar om att INTE ge hunden något från julbordet, inte ge kakor eller godis, eller leka med med julklappssnören m.m.
 
(bilden kommer från denna sida)
 
Dessa saker ska man se upp för:
 
Mörk choklad
I chokladen så är det ämnena teobromid och koffein som är farliga för hunden. Hur mycket choklad hunden kan äta innan den blir påverkad är individuellt och hur stor hudne är. Om en hund väger ca 10 kilo så kan den äta allt mellan 12-40 gram utan att få några allvarliga symptom - ljus choklad går oftast lite bättre...då kan hunden äta ca 100 gram. Symptomen som hunden kan få är:ökad kroppstemperatur, kräkningar, diarré, vinglar när de går, ökat hjärtfrekvens, ökad törst, de kissar mer, de kan bli rastlösa och även hetsiga. Ckokladbitar/praliner med fyllning klarar hunden bättre av genom att chokladmängden då är mindre.
 
Salt och fet julskinka
Här gäller det att ställa julskinkan på betryggande avstånd för hunden. Skinkan är verkligen en stor frestelse för hunden om de får stå oövervakad för att svalna på köksbänken. Om hunden får i sig stora mängder av julskinkan så kommer den inte att må så bra. HUndens mage fixar inte salt och fet mat i stora mängder. Det är också livsfarligt för hunden om den får tag på skinakn som har nätet kvar runt om....då kommer det med största sannorlikhet bli en akut operation. Nätet fastnar i tarmarna och hunden blir snabbt dålig.
 
Tillagande ben
Undvik att ge hunden ben från fågel, fisk elelr fläskben. Dessa ben kan göra så att hunden får stopp i tarmarna.
 
Jäsande degar
Om hunden äter en jäsande deg så komemr degen att fortsätta jäsa i hundens mage - det kallas för bulldegsförgiftning. Syptomen liknar alkhoholpåverkan och även medvetslöshet. Detta är oftast inget livshotande, men hunden kan göra sig illa om den är "full" + att den kan bli aggressiv utan att fatta vad den egentligen gör.
 
Nötter
Nötter kan innehålla en mögelsvamp som växer på nötter (aflatoxin), som hundar är väldigt känsliga för. Det räcker med en liten mängd för att orsaka hunden förgiftning. Macadamianötter är extra giftiga - dessa nötter kan orsaka magproblem och även vara direkt giftigt för hunden. Tänk också på att de saltade nötterna kan leda till saltförgiftning hos hunden. Om hunden skulle svälja hela nötter, med skalet kvar så kan även de fasta i tarmen och då kan hundens allmäntillstånd ändras fort. Nötterna kan också fastna i hunden strupe....så att den inte får något luft.

Russin
Vindruvor/russin kan orsaka akut njursvikt och hjärtsvikt hos hunden - detta är också väldigt individuellt...vissa klarar flera vindruvor medan andra klarar bara ett fåtal innan njurarna och hjärtat påverkas. (Det ska visst ha dött en hund av att "bara" ätit fyra stycken vindruvor).
 
Rå lök
All lök är giftigt för hunden - löken innehåller ett ämne som kallas för allicin. Detta ämne finns i alla sorts lök...både rå, tillagad och torkad. Lök kan orsaka hunden blodbrist och även leverskador - så tänk på att inte ge hunen matrester som innehåller lök. Vissa hundar är känsligare än andra. I västa fall kan en känslighund till och med dö utav detta.
 
 
Det finns också en massa olika julblommor som hunden kan bli förgiftad av - räkanr upp en antal giftiga växter nedan....
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Se upp med dessa växter:
 
Amaryllis
Hela växten är giftig...til och med vattnet i vasen. Hunden (och katten) kan få kräkningar och diaréer som symton.
 
Hyacint
Här är det framförallt hyacintens lök som är giftig och kam orsaka kräkningar och diarée.
 
Julros
Hela växten är giftig
 
Julstjärna
Hela växten är giftig och kan ge hunden kräkningar och diarée och syptomen i de flesta fall är relativt lindriga. Men, vissa hundar (katter), kan svälla upp och få svårt att svälja om de ätit utav denna växt.
 
Lilja
Liljan är ofarlig för hundar, men är väldigt giftig för katter av någon anledning. Det kan till och med leda till njursvikt och även död.
 
Mistel
Denna växts blad och dess bär är giftiga för hunden och de kan kräkas och få diareér.
 
 
Det finns andra saker också som inte är mat som kan vara lite extra farligt för hunden under julen - så som:
 
Var fösiktig med dessa:
 
Julklappssnören & glitter
Om hunden äter upp julklappsnörena så kan de faktiskt skära sönder tarmarna eller trassla in sig så hunden får förstoppning.
 
Julgranskulor av glas
Om hunden råkar vifta ner en kula med svansen eller försöka leka med den...då kan den gå sönder. Dessa vassa glasskärvor kan de skada sig både inne i munnen och på trapdynorna.
 
 
Du kan med andra ord själv försöka skydda din huden så gott det går under julhelgen. Du kan göra detta:
  • LÅT INTE JULMATEN SÅ FRAMME OBEVAKAD
  • UNDVIK INSLAGNA CHOKLADASKAR UNDER JULGRANEN
  • VAR EXTRA UPPMÄRKSAM PÅ GÄSTERNA (STORA SOM SMÅ) - SÅ ATT DE INTE GER NÅGOT OLÄMPLIGT
  • TA REDA PÅ VILKEN KLINIK SOM HAR JOUR UNDER JULHELGEN
 
 
Allt om hundar | |
Upp