Tjänarinnans berättelse

(12 tim 22 min)
 
I en nära framtid i det som en gång var USA men som nu är den kristet fundamentalistiska republiken Gilead lever Tjänarinnan Offred. Offred har precis som många andra kvinnor från början levt ett vanligt liv med man och barn men har nu blivit statlig fånge eftersom efterson hon är fertil. Miljöförstöring och promiskuitet har nämligen gjort att antalet fertila kvinnor i Gilead minskat kraftigt och man har utsett de fruktsamma till att bli Tjänarinnor, som genom sina samlag med härskarklassens män. Anförarna, ska säkra människorasens framtid. Tjänarinnorna står under ständig bevakning eftersom de inte saknas statsfiender i Gilead. Muslimer och svarta har redan deporterats till apartheidliknande områden. De Tjänarinnnor som passerat fertil ålder och Okvinnorna, de som inte kan få barn, skickas till Kolonierna. Där får de ta hand om de döda och det giftiga och radioaktiva avfallet på sophögarna. Med jämna mellanrum anordnas ett slags offentliga lynchningar kallas Bärgningar, då Tjänarinnorna sparkar ihjäl en statsfiende med Anförarnas hustrur som åskådare. Offred väntar på den dag då hon ska kunna fly, eller dö, och äntligen bli fri.
 
Boken får en 4:a av mig!
 
Boken handlar om framtiden - i ett land som en gång var USA. I denna bisarra framtid så finns det tjänarinnor.....helt enkelt kvinnor som är fertila och kan föda barn. Genom miljöförstöring har många kvinnor blivit ofruktsamma, så de högt uppsatta och rika människorna (anförarna), har dessa kvinnor som avelsston....för att föra sitt arv vidare till nästa generation. 
 
I denna bok får man följa Offred - vad hon tänker och känner. Hon berättar om tiden innan hon blev tjänarinna och om hennes dotter och man som blev ifråntagna henne. När anföraren har sex med henne så ligger mannens fru och håller om henne samtidigt.....så att hon ska vara en del av akten. Så sjukt på så många olika sätt....
 
 
Böcker, film & musik | |
Upp