Svälten - hungeråren som formade Sverige

(12 tim 24 min)
 
Vinnare av det Facklitterära Augustpriset 2018.
 
Först kom kylan. Sedan värmen och torkan. Två år i rad slog skörden fel. Folk dog. Till en början barn och åldringar. Därefter även de starka. Det tredje året var alla visthusbodar tömda. I Stockholm anklagade man de svältande för att själva ha orsakat sin nöd. Missväxten under åren 1867-69 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia, och dess effekter förstärktes av politiska felbeslut och misstag. Hungersnöden bidrog till stora sociala spänningar och blev startskottet för massemigrationen, främst till Nordamerika. Genom enskilda människors livsöden berättar Svälten en skakande historia om ett avlägset Sverige, men samtidigt ett som var här alldeles nyss.
 
Magnus Västerbro har bearbetat och anpassat sin text speciellt för ljudboksutgivningen.
 
Boken får en 4:a av mig...enbart för att det är ett stycke svensk historia och det var extra intressant när de pratade om Arnäs socken och Västernorrland (där jag bor).
 
Det började med att kylan slog till redan i maj 1867 med frost nätter som förstörde mycket utav skörden. De värst drabbade blev de som bodde i den norra delen av Sverige. När nöden var som allra störst så bad kommunens överhuvud kungen om hjälp, men som alltid (även idag) så komemr hjälpen alldeles för sent. Det ska pratas om funderas på hur, vad, vem och vilka som skulle få denna nödhjälp och innan allt var klart så hade isen lagt sig över stora delar av bottenviken....
 
1868 var det den söndra delen av Sverige som drabbades hårdast - inte av kyla denna gång, men utav värme. Redan i maj var det 25 grader varmt ute och skörden torkade ut och dog....inget regn föll och det var framförallt Småland som drabbades hårdast denna gång. Samma visa upprepades igen....nödhjälpen dröjde och de var de som hade det bättre ställt som fick ta del av denna hjälp...men, de fick betala tillbaka.
 
1869 var ett bra år för skörden, men människorna var så hungriga så de knappt kunde vänta på att skörden fick växa klart. Många dog under denna tid.....den tid då naturen var på väg att återhämta sig. Många dog utav att de åt för mycket.....magen pallade helt enkelt inte detta.
 
Intressant och läsvärt....
Böcker, film & musik | |
Upp