Skumtimmen

(14 tim 11 min)
 
Det är en dimmig sensommardag i början av sjuttiotalet på norra Öland. En liten pojke bestämmer sig för att ta reda på vad som finns på andra sidan stenmuren till morföräldrarnas trädgård. Han klättrar över muren och försvinner i dimman, utan några som helst spår. I dagar leta familjen, polisen och frivilliga efter pojken, men till slut tvingas de ge upp. Kanske har han irrat sig ner till den steniga stranden och svepts med vågorna i Kalmarsund. Tjugo år efter denna tragedi lever pojkens mor Julia instängd i sin lägenhet i Göteborg, deprimerad och alkoholiserad. Då får hon ett oväntat telefonsamtal från sin far, den åldrige sjökaptenen Gerlof Davidsson, som numera är bosatt på ett servicehem på norra Öland. Trots att han är skröplig han han börjat bedriva privata efterforskningar kring dottersonens försvinnande. Nu anser han sig ha funnit nya ledtrådar som förstärker en teori han har krig vad som har hänt. Han berättar om en mytomspunnnen ölänning, Nils Kant, som under många år spred skräck i bygden. Denne våldsman dog visserligen under oklara omständigheter tio år innan Julias pojke försvann, men vissa saker tyder på att han fortfarande lever. Vandrar Nils Kant fortfarande omkring ut på det öde alvaret i den öländska skymningen, i skumtimmen? Var det han som förde bort Julias son? Det finns personer på Öland som inte har glömt Nils Kant, och någon verkar vara redo att döda för att sanningen inte ska komma fram....
 
Johan Theorin är journalist och manusförfattare och har publicerat ett tjugotal noveller i olika tidningar och antologier. "Skumtimmen" är hans debutroman.
 
Boken får en 4:a av mig!
 
Boken handlar om Julia....om hennes kamp att överleva det hemska som hänt för så många år sedan. Hennes lille son Jens försvann spårlöst en dimmmig sensommardag på Öland när han gick på upptäcksfärd vid hans morföräldrars stuga. Han hittades aldrig och Julia hamnade i en djup depression och tar till både alkohol och tabeltter för att klara av livet efter hennes lille son.
 
En dag får hon en samtal från sin pappa - han säger att han fått en liten sandal i ett brev med okänd avsändare. Han börjar nysta i detta och Julia vill komma dit och få se om den lilla sandalen kunde vara henns förlorade sons. När hennes pappa och hans vänner börar nysta i detta så sätter de många bollar i rullning...bland de som bor på den norra delen av Öland.
 
Böcker, film & musik | |
Upp