Rörgast

(17 tim 39 min)
 
Äntligen är den här, den fjärde romanen i Johan Theorins Ölandssvit!
 
Solen steker den kalkvita ön. men semesterparadiset kommer snart att få en mörk sorgkant. "Spökskeppet kom glidande i mörkret, över blänkandesvart vatten, och väjde inte för något eller någon. De höjde sig över honom. Det var rostigt, som om det seglat på havet i århundranden. Ingen rörde sig på däck, men djupt inne i skeppet dunkade en motor, som ett levande hjärta. Gummibåten hade börjat sjunka, så pojken hade inget annat val. Han sträckte upp händerna mot relingen och klättrade ombord."
 
Den gamle skepparen Gerlof Davidsson väcks mitt i natten av en pojke som bultar på hans dörr. Pojsken stapplar in från stranden och berättar om ett skepp fyllt av döda och döende sjömän, och en galen man med en yxa. Det är början på en tryckande högsäsong på norra Öland, när tiotusentals turister anländer för att fira midsommar. Men en av besökarna har vänt hemåt från ett annat land för att kräva betalning för en mycket gammal skuld, och han lämnar död och skräck efter sig i sommarnatten. I myllret av människor är det bara Gerlof som börjat ana vem hemvändaren är, och varför hans mål är att utplåna en hel släkt. Det är bara han som mött mannen förut, i ungdomen, när de båda stod på kyrkogården och plötsligt hörde knackande ljud från en nugrävd grav...
 
Med Rörgast avslutar Johan Theorin sin romansvit om de fyra årstiderna på Öland. Theorin har alltsedan debuten med Skumtimmen 2008 etablerat sig som de mest orginella och hyllande författarna på den svenska spänningshimlen. Hösten 2013 går filmatiseringen av Skumtimmen upp på biodukarna.
 
Boken får en 3:a av mig!
 
Boken börjar med att Gerlof bryskt blir väckt mitt i natten av att en ung  vettskrämd pojke står utanför han dörr. Denne pojke berättar att han varit ombord på en stor båt och sett döda sjöman och även bevittnat ett yxmord.
 
Boken handlar om familjen Kloss eller egentligen om en gammal man som hamnade i det forna Sovjetunionen (det nya landet), med sin styvfar när han var ung. Boken handlar om hämd....en hämd på familjen Kloss. Hur denna familj har påverkat den gamle mannen....mest bara på ont. Intrigerna bygger på varandra genom hela boken....och även hur känslokall två av medlemmarna i familjen Kloss är. Det enda de tänker på är deras hotell/camping verksamhet här på Öland....obekväma människor vill de helst se till att de försvinner.