Vårdgarantin?

Ja, hur ser det ut egentligen med vårdgarantin i vårt avlånga land? Sådär.....måste jag tyvärr måste jag säga! 
 
Först och främst så sa de på sjukhuset att jag skulle bara behöva ha min stomi i 3-6 månader innan jag skulle återigen få en operation som hävde stomin. 7 juni opererade jag bort en bit av tjocktarmen och fick därför stomi inopererad.....det är den 6 mars idag - alltså det har nu gått nästan exakt på dagen 9 månader. Vad hände med 3-6 månader?
 
Den 4 december fick jag ett brev som stod att jag var uppsatt på väntelista för operation.....3 månaders vårdgaranti har inte gällt här inte.....suck! Men, de är ju "bara" 2 dagar över tiden.....hmmmm!
 
På denna sida står det så här: "Vårdgarantin anger hur länge du som längst ska behöva vänta på att komma i kontakt med vården och få vård som du behöver. Från och med att du erbjuds ett besök i vården ska det till exempel inte dröja mer än 7 dagar innan du får träffa en läkare på en vårdcentral eller 90 dagar för besök på en specialistmottagning, beroende på vad du har för behov. Det är alltid vårdens bedömning av ditt medicinska behov av vård som ligger till grund för vilken vård du får och hur fort du får vård".
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Jag har mailat till operationskoordinatorn i Sundsvall för att kolla hur jag ligger till på operationslistan. Detta svar fick jag av henne:
 
Hej Carina!
 
Vi har tyvärr haft dåligt med kirurger och operationsutrymme, men jag ska försöka få till en operationstid under mars-april. Hoppas det passar dig då. Jag skickar kallelse så snart jag kan.
 
Vad ska man säga?
 
Jag ska försöka få till en operationstid....jag ska försöka! Allvarligt.....jag har nu gått med denna stomipåse på övertid redan....jag skulle enligt läkaren som opererade mig få ta bort den redan i september-december 2017. Sitter och rycker på axlarna.....vad kan man annat göra?
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Jag längtar så tills den dag de kopplar ihop tunntarm och tjocktarmen igen....så att jag får slippa denna påse som hänger på magen. Jag saknar så otroligt mycket att få ligga på mage i sängen och sova.....och att bada utan att ha någonting som guppar.
 
Jag har nu två dagar i rad.....lördag och söndag.....haft så otroligt ont i sidan där jag har stomin. Ett område stort som en halv grapefukt har blivit stenhårt och rikitgt ömt. Vad kan detta vara? Är livrädd att de kan vara någon slags början till tarmvred. Jag mår lite illa, men inte så att jag behöver kräkas och har ingen feber. Det har släppt när jag rört på mig och skakat på benen och stått framåtlutad så att hela magen skakar, då har det onda sakta men säker släppt. Ringde vårdrådgivningen (1177) och hon tyckte jag skulle kontakta min vårdcentral....passde på att fråga vad det heter när man operar bort stomin.....det heter kort och gott Nedläggning av stomi...
 
Hittar nu lite information på denna sida, om vad jag kan vänta mig efter operationen.....
 
"Första och andra dagen efter operation skall du dricka två liter vätska inklusive fyra näringsdrycker, äta mat och vara uppe ur sängen sex timmar. Du kommer att få eventuell ryggbedövningskateter och urinkateter borttagen.

Tredje till femte dagen efter operation är det ofta dags för utskrivning från sjukhuset

Tarmfunktionen skall vara återställd med minst gasavgång innan utskrivning. Trosskydd och skyddande salva kan vara bra de närmaste veckorna.

Planerad utskrivning sker efter samtal med ansvarig sjuksköterska och avdelningsläkare. Tveka inte att ta upp de frågor du funderar på om din sjukdom eller behandling".

Hur lång tid kommer man bli sjukskriven efter en sådan operation? Jag var sjukskriven i 6 veckor när de opererade in stomin.....kan det bli lika länge igen?
 
Tja....det är väl bara att ta dagen som den kommer och hoppas att jag får operera mig så snart som möjligt!