Fästingmedel

Jag skrev ett inlägg igår om just fästingar och det känns som om jag bara skrapade på ytan om just fästingmedel som vi kan ha på våra hundar (och katter för den delen). Nu ska jag försöka fördjupa mig lite i alla dessa otroligt många olika fästingmedel....
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Ingen inbördes ordning på medeln - jag tar den eftersom jag hittar på "nätet".
 
 
SKUDO PET - Fästingavissare
 (Bilden kommer från denna sida)
 
Det står så här om denna lilla bricka som man fäster på halsbandet: "Skudo Pet är framtagen för att ge skydd för husdjur och mindre barn. Ultraljudet sträcker sig ca 1.5 meter från enheten. Denna är bevisat effektiv, säker och bekväm. En av fördelarna med Skudo Pet är att man får ett bra skydd utan att bruka produkter som är giftiga mot djur och natur. Om enheten blir smutsig kan man torka av den försiktigt med en fuktad trasa. Skudo Pet tål regn men inte att dränkas i vatten eller bada med".
 
 
FIXODIDA Zx Fästingmedel
 (Bilden kommer från denna sida)
 
Det står så här om detta pulver som man ska strö över hundens mat och denna produkt finns även i tablettform: "Fixodida Zx är ett giftfritt fästingmedel som minskar fästing- och parasitangrepp på hundar och katter. Fixodida Zx är ett pulver som enkelt strös på, eller blandas i, djurets mat. Resultat fås normalt inom en vecka. Regelbundet intagande av Fixodida Zx stimulerar även pälstillväxten samt motverkar dålig andedräkt. Under lågsäsong kan man med fördel ge halv dos för att upprätthålla motståndskraften inför kommande säsong. Rekommenderat intag: Hund under 10 kg: 2 ml/dag. Hund över 10 kg: 4 ml/dag. Katt 1-2 ml/dag.
 
 
BUDDYGUARD Kylspray mot fästingar
 (Bilden kommer från denna sida)
 
Det står så här om denna produkt: "Buddyguard Kylspray är ett effektivt hjälpmedel i kampen mot fästingar som bitit sig fast på ditt djur. Buddyguard Kylspray fryser ned fästingen blixtsnabbt vilket gör att den inte kräker upp patogener som kan ta sig in i ditt djurs blodomlopp. När kraften i deras käftar blivit svag så att det är lättare att ta bort hela fästingen med den medföljande pincetten, så att inte det sitter kvar delar som kan orsaka inflammation i huden".
 

PETWISE FÄSTINGHALSBAND
(Bilden kommer från denna sida)
 
Om denna produkt står det så här: "Fästinghalsband Petwise för katt och hund är ett giftfritt alternativ som används för att hjälpa till att skydda din hund eller katt mot fästingar och andra bitande insekter. Fästinghalsbandet minskar risken för bett i upp till tre månader. Den aktiva ingrediensen är PMD-olja som finns i naturligt i eukalyptusträdens blad. Genom att katten eller hunden rör sig gnuggas fästinghalsbandet mot pälsen och utsöndrar en sötaktig citrusdoft, vilken skapar ett område kring djuret som gör att fästingar och andra bitande insekter inte attackerar. För bästa effekt bör halsbandet bäras dygnet runt. Används ej till kattungar och valpar under 2 månader. Avbryt användandet om djurets hud blir irriterad. Finns i två storlekar; 10-40 cm samt 40-70 cm som motsvarar hundens halsomkrets. Observera att fästinghalsbandet minskar risken för fästingbett men är ej ett 100% skydd!"
 
 
FÄSTING SPRAY
 (Bilden kommer från denna sida)
 
Det står så här om denna produkt: "FästinG är en repellerande spray som sprayas över huden när du vistas i områden där det finns fästingar. Minskar risken för fästingbett i upp till 4 timmar".
 
 
FRONTLINE
 (Bilden kommer från denna sida)
 
Om denna produkt så står det så här: "Medel mot fästing&ohyra. Läkemedel. För hund upp till 10 kg. Lösning som droppas på huden mot fästingar, löss och loppor. Effekten varar i ca 4 veckor. Även till dräktiga och digivande tikar samt valpar från 8 veckors ålder. Läkemedel. Läs bipacksedel noga före användning". Det finns även störreförpackningar till större hundar....
 
Denna produkt har jag använt på mina tidigare och den har fungerat som den ska!
 
 
BRAVECTO
(Bilden kommer från denna sida)
 
 Denna produkt är även receptbelagd...så vill du ha den så måste din veterinär skriva ut ett recept.
 
Det står så här om denna produkt: "Detta veterinärmedicinska läkemedel är en systemisk insekticid (medel mot insekter) och akaricid (medel mot kvalster) med: omedelbar och varaktig avdödande effekt på loppor (Ctenocephalides felis) under 12 veckor, omedelbar och varaktig avdödande effekt på fästingar Ixodes ricinus, Dermacentor reticulatus och D. variabilis under 12 veckor, omedelbar och varaktig avdödande effekt på fästingar Rhipicephalus sanguineus under 8 veckor. Loppor och fästingar måste sätta sig fast på värddjuret och via intag exponeras för den aktiva substansen. Effekten sätter in inom 8 timmar för fastsittande loppor (C. felis) och inom 12 timmar för fastsittande fästingar (I. ricinus)".
 
Har även testat denna produkt på mina tidigare hundar - och den har fungerat superbra.
 
 
SCALIBUR Vet.
 (Bilden kommer från denna sida)
 
"Receptfritt läkemedel till hund i form av halsband. Är effektivt mot fästingar i 5-6 månader. Full effekt efter en vecka. Engångsbehandling – enkel användning utan kladd. Halsbandet kan tas av under del av dag vid behov. Bad utan samtidig schamponering försämrar inte effekten. Kan ges till valpar från 7 veckors ålder samt till dräktiga och digivande tikar".
 
 
EXPOT
(Bilden kommer från denna sida)
 
"Enligt tillverkaren är Exspot verksamt mot både fästingar, loppor, löss och mjällkvalster. Exspot verkar oftast utan att parasiterna behöver bita. Medlet fördelar sig av sig själv över hela hundens yta inom 24 timmar. Undvik dock att beröra det behandlade området 3-6 timmar efter behandling och låt inte små barn ha intensiv kontakt, t.ex. sova, med hunden direkt efter behandlingen".
 
 
PROTECT LINE
(Bilden kommer från denna sida)
 
Om denna produkt står det: "Är enligt tillverkaren ett långtidsverkande naturmedel baserat på vegetabiliska oljor. Efter appliceringen fördelar sig medlet över hela djurets hud och omsluter fästingar, loppor, löss, kvalster och deras ägg och larver så att de kvävs och dör inom 12 timmar. Ska ge ett effektivt skydd i 4-6 veckor".
 
 
HOP-OFF
 
 (Hittar ingen bild...hmmm?)
 
 
"Hop-Off är egentligen ett fodertillägg tillverkat av enbart naturmedel med inga som helst kemiska tillsatser. Hop-Off blandas i hundens mat. Det uppges vara verksamt mot loppor, fästingar och andra blodsugande insekter. Genom att det blandas i maten kommer det ut i blodomloppet och effekten blir att de skadeinsekter som redan bitit sig fast, ramlar av och nya angriper inte".
 
 
 FÖRSVINN
 (Bilden kommer från denna sida)
 
På sida Svensk Jakt skriver de detta om denna produkt: "Försvinn innehåller naturliga ingredienser samt doften från en myrmarksväxt som skrämmer bort fästingarna, enligt tillverkaren Skogsapoteket.
Produkten stryks tunt över hundens päls en till två gånger i veckan. Så länge doften känns verkar medlet, enligt Cecilia von Braun, Skogsapoteket. – Jag och många med mig vill inte utsätta djuren för gifter och biverkningar, säger hon i ett pressmeddelande.
 
Försvinn innehåller tre ingredienser: KRAV-godkänd rapsolja, ekologiskt bivax samt eterisk olja från myrmarksväxter. Produkten finns som salva, spray och roll-on. Den kan användas av både människor och djur. Den ska även fungera mot loppor, löss, älglusflugor, skabb med mera.
Företaget marknadsför även andra naturliga, giftfria hudvårdsprodukter".
 
 
PET WISE - FÄSTING SPRAY för hund
 (Bilden kommer från denna sida)
 
"MOT FÄSTINGAR, FLUGOR OCH BITANDE INSEKTER, ANVÄNDS VID BEHOV, 1 eller flera ggr i veckan beroende på aktivitet, bad, regn, träning osv. Spraya bara på, borsta eller massera in för bästa resultat, EFFEKTIV, Testad, kontrollerad och GODKÄND av kemikalieinspektionen, Med utvalda oljor från växter i naturen, välkända för att avvisa insekter

Använd sprayen endast för att avvisa insekter. Ta bort all smuts och damm. Spraya på torr päls och borsta lätt.Används endast i väl ventilerad miljö.Tvätta händer och exponerad hud efter användning. Förvaras i stängd originalförpackning. Förvaras utom räckhåll för barn. Tvätta av och skölj varje kontakt med hud och ögon omedelbart. Innehåller Citral - kan ge upphov till allergisk reaktion. Om irritationen uppstår, avbryt användning".

 

SHOO! Tag

(Bilden kommer från denna sida)
 
"Shoo!Tag är ett helt nytt revolutionerande insektsskydd för människor och hundar.  Shoo!Tag är ett giftfritt, luktfritt och naturvänligt alternativ när man vill skydda människor och djur mot insekter. Shoo!TAG™ är en amerikansk produkt som till en början var avsedd att användas professionellt som insektskydd, främst inom boskaps- och hästskötsel. Produktserien omfattar separata insektskydd för människor, hundar och hästar".
 
"Shoo!Tag kortet har en liten magnetremsa som innehåller ett unikt, tredimensionellt, elektromagnetiskt och statiskt fält som tillsammans med användarens naturliga, elektriska fält skyddar mot insekter. Kortet förstärker alltså bara användarens eget elektriska fält (som användaren själv sänder ut naturligt) genom att lägga till några frekvenser, som insekterna i studier har visat sig undvika. Kortet tar inte energi från användaren, utan förstärker endast den energi som redan finns. Eftersom kortet endast använder sig av jordens egna energier, har det inga negativa följder för användaren".
 
 
FÄSTINGOLJA/VÅROLJA
 (Bilden kommer från denna sida)
 
"Helt naturligt och 100% kemikalie- & giftfritt fästingmedel för hund, katt & människa . Håller även mygg, knott & bromsar borta! De verksamma örterna är bl.a. myrra & lavendel. Gör så här: För korthåriga raser går det att blanda ut oljan med vatten 1/10 och spruta på pälsen med t ex en blomspruta. (prova er fram för era förutsättningar, sänk blandningen vid behov t. ex. 1/5) För långhåriga raser smörjer man in på de hårfria ställena under magen och benen. Oljan sprider sig i hela kroppen och avskräcker både fästingarna och övriga insekter. Prova dig fram själv hur mycket olja just din hund behöver på grund av storleken. Oljan appliceras ca: en gång i veckan".
 
 
INSECT SHIELD - refelxväst hund
 (Bilden kommer från denna sida)
 
"En praktisk reflexväst för hundar som ger skydd mot flertalet insekter såsom myggor, knott, fästingar, loppor, myror, flugor och kvalster vid utomhusvistelse eller skogspromenad. Materialet är behandlat med pyretin, utvunnet ur krysantemumblomman, vilket har en naturligt avstötande funktion på flertalet insekter medan det är helt ofarligt för människor och djur. Insektsmedlet är så pass integrerat i materialet att skyddet håller i princip hela plaggets livslängd. Insektsskyddet klarar 70 tvättar medan UV-skydd och vattenavvisande förmåga håller ca 25 tvättar. Plagget klarar inte kemtvätt. Du får skyddet av insektsmedel nära hundens hud men slipper applicera det direkt på huden vilket innebär ett mer skonsamt skydd och avsevärt lägre risk för hundens hälsa".
 
Jag såg att den även finns som Insect Shield - refelxscarf....
 
 
MEKU
 (Bilden kommer från denna sida)
 
"Dofthalsband med citrondoft för att avskräcka fästingar och annan ohyra. Halsbandet kan kapas till lämplig längd. Max 56cm. Full effekt i ca 60 dagar, och byts sedan till ny".
 
 
BÄRNSTENSHALSBAND - hund
(Bilden kommer från denna sida)
 
"Ett relativt okänt fästingskydd på marknaden är bärnstenshalsband. Anledningen till att det är så okänt bottnar nog i att det inte finns några vetenskapliga undersökningar på vem det verkligen fungerar. Tydligen är detta skydd väldigt individanpassat då ras, ålder, hund, katt, lång- eller korthårig päls är faktorer som inte verkar spela in. Man får helt enkelt prova det på sitt husdjur och se om det fungerar på just den individen. Men för de allra flesta verkar det faktiskt fungera! Jo, bärnstenar blir elektrostatiskt laddade då dem grinds mot vissa material, t.ex. päls. Den lilla spänningen i pälsen gillar inte fästingar och biter därför inte fast på husdjuret. Halsbandet får, för att behålla den elektrostatiska spänningen, därför inte sitta för hårt runt djurets hals. Spänningen är dock inget som varken djurägaren eller djuret känner av".
 
 
CENATURA
 (Bilden kommer från denna sida)
 
"Centaura är ett nytt insektspray som är godkänt till både häst och ryttare! Hästen skyddas mot flugor och mygg i upp till 24 timmar och mot fästingar i upp till 14 timmar. 0 timmars tävlingskarens, skadar inte läderutrustning, missfärgar inte kläder, behaglig doft och kladdfri formula. Spraya Centaura på 10-15 cm avstånd och fördela produkten försiktigt med en svepande handrörelse. Spraya i handflatan och fördela över hästens huvud".
 
Denna produkt har jag också testat och är helnöjd med den, men då använde jag den mest mot knott och mygg när vi fjällvandrade en sommar.
 
AKLA NO BITE
 (Bilden kommer från denna sida)
 
"Mygg- och fästingservett. Minskar risken för bett av fästingar, mygg, knott etc. Verkar effektivt och långvarigt även i tropiska klimat. Skonsam mot kläder och syntetiskt material och saknar skarp doft. Bör ej appliceras mer än 2 ggr/dag och är ej testat på barn under 3 år".
 
Jag vet inte hur denna servett fungerar på hundar, men jag vet att vanliga myggservetter har jag använt på insidan låren och på magen på tidigare hundar jag haft. 
 
Nä....nu ger jag mig....det finns ju hur mycket som helst där ute. Det finns många olika sorter av de jag nu tagit upp som tex, kylsprayer, halsband pulver och tabletter m.m.
 
Det skulle vara så roligt och höra vilken sort ni använder till era hundar och även hur ni tycker de fungerar....just mot djävulens avkomma....Fästingarna!