Vägen till Jerusalem

(15 tim 21 min)
 
I denna första del i trilogin om Arn befinner vi oss i 1100 talets Västra Götaland. Vid 19 års ålder döms Arn Magnusson, tidigt moderlös som vuxit upp vid Varnhems kloster, att åka som tempelriddare till Jerusalem som straff för en otillbörlig kärleksaffär.
 
Boken får en 5:a av mig!
 
Jag har alltid varit så fachinerad av 11-1300 talet och denna bok handlar ju just om dessa tider....underbart!
 
Boken handlar om Arn och hans två familjer - den han haft som liten i kloster och den familj som han har sin far och bror. När Arn överlevt ett olyckligt fall från ett högt torn som liten så lovade hans mor Gud att om han skulle överleva så skulle han bli Guds redskap....han skulle sättas på kloster. Arn överlevde och några dagar senare så lämnades han på ett kloster - Varnhems kloster.
 
Vid 19 års ålder fick han återvända hem till sin far och bror, men genom att han levt så skyddad i klostret under hela sin uppväxt....ja, han hamnade rejält i knipa flera gånger med sid godtrogna sätt att se på medmänniskan. Denna gång har han hamnat rejält i knipa genom att han haft ett förhållande med två systrar....den ena när han var ordentligt berusad och den andre utan ren kärlek. Men, som straff fick han 20 års tjänstgöring inom Tempelordern.....han skulle börja sin resa mot Jerusalem.  Hans livs sorta kärlek, Sigrid, fick samma 20-åriga straff och hon bär dessutom på hans barn och blev förvisat till ett kloster.....allt pågrund av hennes avundsjuka och bittra syster.