"Curlande" av hundar!

Hur gör ni? Curlar ni era hundar?
 
Själva namnet Curla kommer från sporten curling - där man sopar banan framför spelstenarna. Det handlar helt enkelt att man ser till att ingenting otäckt händer och att man tar alla konflikter själv. Hunden får göra som den vill, den bestämmer och ägarna hänger bara på...tex på promenaderna. Som ägare är man helt kort och gott överbeskyddande! Tänker då genast....vad är överbeskyddande av en hund? För mig är helt klart ett överbeskyddande när man lyfter upp sin lilla hund i famnen så fort man möter en annan hund, att man inte låter hunden utforska själv, inte låter hunden få träffa andra hundar (för dom kan vara farliga), får aldrig vara lösa (de kan ju springa bort) m.m. Jag tror att jag själv nog är överbeskyddande av mina hundar, men inte så att det skadar hunden. Jag försöker läsa av situationen innan jag låter Maya klara sig själv. Jag menar tex att jag släpper henne inte lös om jag ser att det finns någon fara i närheten eller om en hund morrar och har raggen uppe...då blir det inget hundmöte med den hunden iallafall. Men är de snälla....why not...
 
 
 
Läste i SVT Nyheter/Väst att det läggs allt mer pengar på hundarna. Var tredje person skulle kunna tänka sig ta sin hund till hundpsykolog. Ja, varför inte...om hunden kan få hjälp och ägaren kanske kanske får tips på hur hon/han kan hjälpa sin hund. Men, när man behandlar sin hund som ett barn och inte ett djur som de faktiskt är...ja, då har det gått lite för långt tycker jag. Jag tycker inte heller om att de finns de som målar klorna på sina hundar med nagellack....eller som bilden nedan....lockar deras päls. Det verkar vara mer extremt i USA, där de små hundarna aldrig verkar få gå själva...de blir burna hela tiden eller så blir de skjutsade omkring i speciella hundvagnar (typ barnvagnar). Det är ett curlande av hundar på hög nivå...
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
I tidningen Må Bra så säger en hundtränare att det kan vara skadligt för hunden att bli curlad. Hundtränaren säger att hunden blir begränsad och får sämre möjligheter att utvecklas. Genom detta så drar man även ner hundens självförtroende och även förmågan att ta egna initiativ. Tex....du är ute i skogen med din hund och hoppas över ett vattenfyllt dike. Hunden står kvar på andra sidan och kommer inte över. Istället för att låta hunden själv komma på en lösning till problemet de ställts inför så hoppar ägaren tilllbaka över diket och tar upp hunden i famnen och hoppas över igen...denna gång med hunden i famnen. Eller som bilden nedan....inte hjälpa hunden med att visa vilken väg den ska gå....låt den klura ut det själv.
 
 
Curlar ni med er hund?
 
Jag vet att jag kan vara överbeskyddande eller om man vill kalla det för curlande med Maya. Om vi är ute på en brygga så håller jag koll på henne så att hon inte ramlar ner i vattnet. Hon skulle nog ha lärt sig en minnesbeta om hon skulle ha ramlat i, men jag vill inte utsätta henne för det....inte när hon var liten i allafall. Men, nu till sommaren om vi går ner till stranden och bryggan där...ja, då får hon ramla i bäst hon vill.
 
 
Det är nog ganska lätt att vara överbeskyddande när hunden bara är en liten valp.....de är ju så små....hahaha! Men, på det hela stora så tycker jag att Maya får vara hund....som har en anings överbeskyddande matte och husse (beronde på situationen förstås).
 
Jag är ett stort fan över socialisering av hunden. Den ska klara av att gå på olika underlag, funka i stadsmiljö och i skogen, klara av olika främmande ljud, möta andra djur och människor, vara med inne på olika djuraffärer, vara med på café, åka hiss, åka bil/buss, helt enkelt vara med i det liv du lever - och ABSOLUT INTE göra någon stor affär av det hela om den skulle bli rädd av någon anledning.
 
När man ser på bilderna nedan så inser jag hur mycket Maya egenltigen har fått varit med om i sitt korta liv. Men, då är hon tuff och framåt också....och kan lösa problem själv och har ett stort självförtroende + att hon bara älskar andra människor.
 
 
Att Maya ska klara av att stå på trimbordet, kunna bli rakad i ansiktet/tassarna, bli badad, fönad, borstad/kammad, tottad, kloklippning och tandvård.....det är bara ett måste när man är en liten pudelfröken....och det fixar hon med bravur idag. Visst var det lite otäckt från början, men nu är det inga som helst problem...träning ger färdighet!
 
 
Oj, så långt detta inlägg blev....men, vad säger ni - Curlas det för mycket mer hundarna idag?
 
#1 - - Jessica Högberg:

Det gör det absolut men jag tycker nog inte att "hålla koll på en valp på bryggan" är att curla... haha

Svar: hahah....vissa kanske tycker det trots allt :)
CARINA WESTIN