Hur Maya fick sitt namn!

Allt började med att jag slängde ut en fråga på FB....om varför deras hundar heter som de gör och så satte allt igång.
 
Jag, hur kommer det sig egentligen att Maya heter just Maya....eller rättare skrivet - Vitterklippens Maya! Jo, uppfödaren sa till oss att kullen valpen fanns i skulle börja på M....hon hade fått M-kullen med andra ord. Vi satt och funderade ett bra tag och namnet Misty dök upp, men det kändes inte helt rätt genom att harlekin strorpudeln vi hade bokat skulle ha hetat Misty Breeze (den uppfödaren ville att kullen skulle heta alkohol namn). Och som ni kanske redan har förstått så blev det ingen Misty som flyttade hem till oss av många olika anledningar...så det namnet gick bort ganska omgående. Vi ville inte bli påminda om den hund vi aldrig köpte...
 
Nystart med ett namn på M.....och så kom Jocke på namnet Maja. Men, jag ville ändå att namnet skulle betyda mer än bara ett människornamn....så vi sa till uppfödaren att Maya...med ett Y, exakt så skulle vår nya stjärna få heta.
 
 
Maya förknippar jag med Maya Indianderna och den första kontakt jag fick med dessa var när jag och Angelina läste till lärare i Härnösand. Vi fick till uppgift att lära ut Mayafolkets räknesätt - deras talsystem.....till elever på Technichus i Härnösand. Där och då blev jag helt fascinerad över detta folkslag....Maya indianerna.
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Hua...nu när jag kollar på dessa snäckor, punkter, streck och riskorn så måste jag erkänna....jag kommer inte ihåg någonting alls just nu. Jag måste leta reda på dessa papper.....kan ni föörstå hur nervös vi var att lära ut detta (året var 2002 eller 2003) till helt okända barn i varieranade åldrar.
 
I Wikipedia så står det detta bland annat om Mayaindianderna:
 
"Ett ursprungligt mayafolk hade under århundraden kommit att isoleras i olika stammar, som ofta levde under i övrigt skiftande betingelser. Maya hade sin storhetstid under åren 250–950. Då hade man uppnått ett storslaget civiliserat samhälle med mäktiga tempel och pyramider".
 
"Mayakulturen syftar på den historiska Mayacivilisationen, som ibland går under beteckningen Mayariket. Denna högkultur hade redan börjat förfalla före spanjorernas ankomst, men mayaindianerna finns kvar i samma område i dag om än under förändrade livsvillkor. Detta Mesoamerikanska område sträckte sig genom norra Centralamerika från nuvarande södra Mexiko (delstaterna Chiapas, Tabasco, och på Yucatánhalvön, Quintana Roo, Campeche och Yucatán) till staterna Guatemala, Belize, västra Honduras och El Salvador."
 
Från denna sida så står det att: "Under åren 250-950 hade Maya indianderna sin storhetstid. Det var då de hade byggt upp ett storslaget civilicerat samhälle, men mycket mäktiga byggnader som pyramider och tempel".
 
"Enligt Maya indianderna var världen uppdelad i fem huvudriktningar. Fyra riktningar var knutna till olika färger. Nord var vitt, syd var gult, öst var rött och väst var svart. Sedna var även jordens mitt som var associerad med Whack Chan, jordens träd. Allt had sin egen gud i naturen, alla planeter, stjärnor, siffror och olika tidsperioder och kalenderna alla olika dagar".
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
...och så en bild på ett av de mest berömda tempel - staden där den finns heter Chichén Itzá.
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Ja, det är inte för intet som Maya har fått ett sådan storslaget namn och så fick ni en liten historielektion på köpet....inte illa...eller hur?
 
Min/vår lilla Mayaindian.....klok, vis, uppfinningsrik, följer moder jord, gillar att vara på höga höjder och strävar efter harmoni. Det är Maya i ett nötskal det...eller kanske mer korrekt i en snäcka :)
 
 
Tänk var intressant ett namn kan bli...bara man funderar lite längre på dess innebörd. Vad trist det hade varit om hon hade fått heta Maja....
 
 
Vad heter era hundar och vad har dess namn för betydelse för er?
 
Maya | |
Upp