Flickan med sju namn - del 1

(3 tim 47 min)
 
Hyeonseo Lee växte upp under Nordkoreas brutala kommunistregim. Efter 1990-talets hungersnöd i landet började hon tvivla på propagandan och insåg att hon blivit hjärntvättad i hela sitt liv. När hon var sjutton år beslutade hon sig för att fly till Kina. Lee kunde inte återvända hem eftersom hon och hennes familj riskerade fångenskap, tortyr och offentlig avrättning. Hon lärde sig snabbt kinesiska och anpassade sig för att överleva. Tolv år senare återvände Lee till den nordkoreanska gränsen för att göra ett vågat försök att smuggla ut sin mor och bror ur landet och till Sydkorea en svår, dyr och mycket farlig resa.
 
Del 1:
Hyeonseo växer upp i Hyesan nära gränsen mot Kina. Sju år gammal bevittnar hon sin första offentliga avrättning. Av nyfikenhet tar hon stegen över den bottenfrusna gränsfloden när hon är sjutton år, och börjar ett nytt liv.
 
Boken får en 4:aav mig!
 
Boken handlar om Hyeonseo och hennes liv i Nordkorea - en berättelse om hur det var/är att bo i det landet med en stenhård diktatur. Hon berättar även hur de blir hjärntvättade redan från späd ålder om att Nordkorea är det bästa landet som finns. Redan som liten så får de reda på att "Jenkarna" är roten till allt ont....och hur deras soldater över prickskytte på barn m.m.
 
Alla familjer får två talvlor på Nordkoreas ledare/fäder (Kim Jong-il och Kim Jong-Un), som alla ska ha uppsatta på väggen. På den väggen tavlorna sitter får inte något annat sättas upp + att de även får en speciell dammtrasa som de ska enbart använda på dessa tavlor. Det finns till och med speciella "soldater" som kommer till familjers hem för att just inspektera tavlorna om de är dammfria. Är de smutsiga....då kan familjen straffas hårt.
 
Jag blir alldeles shockad över att läsa/lyssna på hennes berättelse.....bara att en gång i veckan i skolan så ska lärarna kritisera en av sina arbetskamrater och eleverna en annan elev. Om någon i familjen gjort ett allvarligt brott så straffas tre generationer bakåt i tiden....helt otroligt. Alla anger alla....bara för att de är rädda för att själva bli straffade. När det är offentliga avrättningar så stängs fabriker och skolor för att de ska vara mycket folk som ska se på detta....helt otroligt!
 
Som sjuttonåring går Hyeonseo över den frusna floden in till Kina - hon vill hälsa på sin fars släkt. Men, när hon tagit detta steg så inser hon alldelels försent att hon aldrig kan återvända.
 
Otroligt läsvärd bok....om hur en diktator kan hjärntvätta en hel befolkning. Detta har pågått i många,många generationer och att människorna som lever i Nordkorea inte vet någonting om omvärlden...bara det som "staten" vill att de ska veta via tv och radio.
 
Böcker, film & musik | |
Upp