Växter som håller insekter borta

Är det någon som har testat att använda sig utav växter för att hålla insekterna borta nu under sommarhalvåret? Det skulle vara så intressant och se om det fungerar.....istället för att använda sig utav giftiga sprayer och dyligt.
 
Hittade en sida på Youtubeklipp - som beskriver detta så här:
 
 
 
Nu ska jag se om jag ka få någon rätsida på detta....och även hur man sköter om dessa underbara växter på bästa tänkbara sätt.
 
LAVENDEL  - håller mal, loppor, flugor och myggor borta....
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Plantagen så säger man detta om hur man ska lyckas med sin lavendel: "Lavendel mår bäst på en öppen plats som badar i solsken. Använd medelhavsjord vid plantering i kruka och rabatt. Vattna regelbundet några gånger i vecka, det är särskilt viktigt vid nyplantering och plantering i kruka. Får den dessutom lite gödsel då och då, blommar den hela sommaren. Övervintrade plantor klipps ner på våren när risken för frost är över.
 
Om du bor i en odlingszon där lavendel inte övervintrar ute, testa att sätta krukan svalt och så ljust som möjligt. Då efterliknar du bäst dess naturliga miljö i Medelhavsområdet. I Sverige är den härdig nog att kunna planteras upp till växtzon 5, om den har gynnsamma former runt sig – men för dig som bor i växtzon 3 och norröver är det att rekommendera plantering i en förhöjd rabatt, pallkrage eller i krukor som förvaras ljust och frostfritt, om du vill ha en chans att lyckas.
 
Några torkade lavendelblommor i en stängd burk med socker ger sockret en söt arom efter en vecka och kan användas i bakverk eller efterrätter"!
 
 
BASILIKA  - håller myggor och husflugor borta...
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
För att lyckas med att ha basilika hemma i en kruka så skriver Odla.nu så här: "Så frön inomhus tidigt på våren. Man kan odla basilika på friland i sydligaste Sverige men då krävs det en solig och varm sommar för att det skall lyckas. Ett vindskyddat läge är också ett måste eftersom stjälkarna är mjuka och ömtåliga. Det är lättare att odla i kruka inomhus, i växthus eller på balkong/terrass med bra förhållanden. Jorden måste vara både fuktig, lätt och väldränerad. Basilikan står gärna i lite mer näringsrik jord än andra kryddväxter.

Du måste vara mycket noga med vattningen. Torkar den en enda gång kan det vara kört. Gassande sol under många timmar är inte heller riktigt bra. Kan man få ljuset indirekt, tex. genom en tunn vit gardin så trivs den bättre. Plocka bort alla blomknoppar efterhand för att befrämja bladtillväxten.

Det finns ett knep du kan prova för att förlänga växtsäsongen för basilikan: Ta sticklingar i slutet av sommaren och sätt dom i ett glas vatten. När de sedan fått rötter planterar du över de små liven i krukor med jord.

Skörda basilikan ovanifrån genom att knipsa av ett eller flera bladpar på stjälkarna. Det är en enkel procedur och gör att inte stjälkarna blir långa och rangliga".

 

RINGBLOMMA  - håller myggor och bladlöss borta...

(Bilden kommer från denna sida)
 
Så här sköter du dina ringblommor på bästa sätt enligt Hasselfors Garden: "Den mångsidiga ringblomman passar som kompletteringsväxt i blomrabatten och de lägre sorterna passar i krukplanteringar. Ringblomman används traditionellt i köksträdgårdar där den med sin starka doft och som färggrann kompisväxt skyddar mot skadeinsekter. På hösten blommar ringblomman länge och den tål de första frostnätterna. Ringblommans blommor och kronblad kan användas som krydda och till färgning.
 
Ringblomman trivs i sol eller halvskugga på en varm växtplats. Ringblomman, som trivs i näringsrik och fuktig jord, är lättodlad. Så direkt i landet eller förodla blommorna i P-jord. Ringblomman frösår sig själv lätt och återkommer på så sätt på samma plats år efter år.

Ringblomman sås direkt på växtplatsen i maj-juni. Några sorter drar nytta av en kort förkultivering. Ringblommorna planteras eller gallras till 10–15 centimeters mellanrum. Ringblomman blommar 9–10 veckor efter sådd.

När ringblomman sås i grundförbättrad jord behöver den nödvändigtvis inte gödslas. Jordförbättra med kogödsel. Vissna blommorna tas bort. Vattna ringblomman efter behov ".

 

KATTMYNTA - håller myggor borta

(Bilden kommer från denna sida)
 
Så här får du din kattmynta att trivas hemma hos dig enligt Nature Gate: "Växtplats: Gårdsplaner, trädgårdar, skräpmark, vägkanter, ruiner, lastningsplatser. Odlingsrest eller inkomling. Blomningstid: Juli-augusti.

Kattmyntan lockar med sina doftande blommor till sig både dag- och nattfjärilar, bin och humlor. Men för katter har den en alldeles speciell dragningskraft – det latinska namnet cataria kommer från latinets ord för katt, catus. Däremot sägs det att kattmyntan skrämmer bort råttor och möss. Artens ursprung är i Mindre Asien, och hos oss förekommer den närmast vid gammal bosättning och ruiner som ett minne av forna tiders örtodling och som sporadisk fröinkomling vid lastningsplatser.

De blommande skotten liksom resten av den ovanjordiska delen av kattmyntan användes tidigare allmänt som ett lugnande medel och för att främja matsmältningen. Den användes också för behandling av sår, värk och gynekologiska besvär. Historien förtäljer om ytterligare användningsformer: man rekommenderade den för bödlar för att de skulle hålla nerverna i styr under avrättningen och under hippiekulturens dagar testade man om kattmyntan skulle ha haft några hallucinogena verkningar.

Nuförtiden odlar man kattmynta närmast för att glädja sällskapskatter: både katter och andra kattdjur blir nämligen mycket upphetsade av växten. Alla katter reagerar ändå inte på kattmynta".
 
Summa sumarum.....odlar du kattmynta på din gård så kan du räkna med att det kommer förbi en och annan katt.....
 
 
PEPPARMYNTA - håller spindlar, mygg och myror borta...
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Så här gör du för att din pepparmynta skall trivas i din trädgård enligt Shenet: "Pepparmynta överlever vanligen svenska vintrar och kan hittas förvildad på kulturmark - gårdar, åkrar, skräpmark - upp till åtminstone Dalarna och Gästrikland. Bäst trivs den i alkalisk jord (högt pH-värde) men klarar sig på det mesta. Den tål också halvskugga även om mest väldoftande ämnen bildas under långa soliga sommardagar och omild behandling som att trampas på. Förökar sig mycket lätt och snabbt genom utlöpare som kryper strax under markytan och slår rot - den blir lätt ett ogräs. Bäst är att hålla plantorna i kruka eller nedgrävd behållare. Vill man ha bort den måste varenda rotbit upp. Man kan också svälta ut plantorna (hacka ofta) eller kväva dem (täcka jorden med tät svart plast). Bladen drabbas ganska lätt av sjukan myntarost.

Förökas lätt genom rotdelning vår eller höst; det är bara att riva upp lite av utlöparna och lägga på nytt ställe och täcka med jord. Detta är nödvändigt om man vill försäkra sig om att få samma mynta. Frön bildas sällan och är sällan "sortrena", d.v.s. frösådda plantor blir inte likadana som moderplantan".

 

ROSMARIN - håller löss och fästingar borta....

(Bilden kommer från denna sida)
 
Så här gör du för att lyckas med din rosmarin enligt Odla.nu: "Låt den torka mellan vattningarna och vattna den inte mycket sedan heller. Rosmarin kommer från stekheta berghällar runt Medelhavet, där är det ingen som vattnar men den växer så det knakar. Själv gör jag så att jag köper en planta i plantskolan på våren. Planterar den i sandig jord i kruka och ställer krukan ute, solgassigt på sommaren. Vattnar då o då men inte alls varje dag. Ställ den dock inte ut utan avhärdning och inte nu när det är så kalla nätter. Däremot att övervintra rosmarin har jag gett upp med, jag tar visserligen in den och ställer i köksfönstret, men äter upp under hösten och köper en ny planta igen på våren".
 
 
Här kommer ett till Youtubeklipp på samma sak.....växter som håller insekter borta och ger dig glädje både till lukt och matlaktning...