Resa med hund inom EU!

Pust, suck och stön - det är inte bara att åka inte.....mycket att tänka och ta reda på!
 
I inlägget får ni se hur jag lyckats ta reda på lite mer saker om just att resa med hund inom EU....det är en djungel av lagar och förordningar.
 
Har fixat Mayas EU pass.....check.....ett steg i rätt rikting!
 
 
Nu kommer det krångliga - att få tag i rätt information om vaccinationer och vilka sprutor huden behöver!
 
Jordbruksverket svarar bara på vad som hunden behöver för vaccination och sprutor för att komma IN till Sverige igen...inte vad som gäller i de andra EU länderna vi kommer att passera....suck! Rabiessprutan måste tas minst 21 dagar innan avresa, så att den hinner verka i hundens kropp.
 
Har man hund så ska man enligt Tullverket ALLTID åka i den röda filen. Där skall du kontakta en tulltjänsteman.....och visa upp hundens pass för sällskapsdjur inom EU. Finns det ingen tulltjänsteman när du kommer så ska du göra en anmälan på följade sätt - ringa på telefonen som sitter vid den röda gången, ringa telefonnumret på en affisch eller ta dig till närmsta tullklareringsexpedition. Har läst att de finns en del husbilsresande hundägare som blivit irriterat bemötta av tullpersonalen - oftast åker de den gröna linjen och de flesta blir aldrig stoppade. Men, vågar man chansa?
 
Du kan även göra en anmälan på webben för att förnekla resandet och slippa de röda linjerna hos tullen. Detta måste kollas upp lit mer noggrant....
 
"Du som är bosatt i ett EU-land och ska ut och resa kan anmäla din hund, katt, kontanter och skjutvapen till Tullverket på vår webbplats i god tid inför din resa. När du sedan passerar gränsen behöver du inte kontakta Tullverket, utan väljer du grön eller blå fil eller gång i tullfiltret". "Du gör din anmälan av hund, katt, kontanter eller skjutvapen på datorn eller direkt i mobilen när det passar dig. Du får ett anmälningsnummer via e-post som bekräftar din anmälan. När du sedan passerar gränsen väljer du grön eller blå fil eller gång i tullfiltret. Vid en eventuell kontroll visar du upp anmälningsnumret och de eventuella tillstånd och andra handlingar som krävs för att visa att du uppfyller kraven för införsel".
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Svenska Kennelklubben skriver så här: Att man ska vända sig till landets ambassader för att ta reda på vad som gäller i dessa länder som vi nu kommer att passera. Det kommer att bli Danmark, Tyskland, Holland, Belgien och Frankrike....och så samma resa tillbaka förstås. ALLA hundar inom EU skall vara märkta med ett microchip (och det är Maya).
 
 
CHECKLISTA INFÖR UTLANDASRESAN:
 
Kontrollera införselreglerna för det land du skall resa till.
Kontrollera alltid införselreglerna till Sverige så att din familjemedlem får följa med hem igen.
Reser du inom EU måste din hund vara chipmärkt.
Kontrollera om det finns några sjukdomar eller parasiter du bör känna till på den plats du planerar att resa till.
Kontrollera dina uppgifter i DjurID.se så att du kan kontaktas om din hund springer bort på resan.
Kontrollera att alla uppgifter i hundens pass är korrekta.
 
 (Bilden kommer från denna sida)
 
Här är en länk till Jordbruksverkets Resegiude för hund och katt och vilka regler som gäller för att ta in ett djur till Sverige. Men, detta är ju bara enbart för att föra in hunden igen till Sverige....inte det jag vill veta egentligen. Jag vill veta vad som gäller i de länder vi ska passera. Räcker det enbart med den vanliga vaccinet + rabiessprutan.....eller måste hunden avmaskas mot olika parasiter som kan finnas i andra länder?
(Bilden kommer från denna sida)
 
Statens Veterinärmedicinska Anstalt så säger de att innan du tar med dig din hund på en resa är det en hel del du behöver tänka på. Du måste se till att din hund inte utsätts för olika smittorisker, det är vanligare med olika hundsjukdommar i andra länder än de vi har i Sverige. Det finns sjukdommar som Babesios, Brucellos, Falsk rabies, Fransk hjärtmask, Hepatozoonos, Leishmanios, Leptospiros, Monocytär ehrlichios, Rabies, Salmonella och Tuberkulos.
 
Måste kolla upp det där med Fransk hjärtmask.....genom att vi ska till Frankrike!
 
ANSVARET ligger helt och hållet på hundens ägare...
(Bilden kommer från denna sida)
 
Hittade en blogg som heter Freedomtraveler och där stod lite smått och gott som man kan tänka på.
 
Bland annat detta  om att ha hunden i husbilen: "Många väljer att resa med egen bil eller husbil just för att kunna ta med sig hunden eller katten. Man måste se till att djuret transporteras säkert, till exempel genom att tänka på ventilation, temperatur och att djuret inte tar skada vid inbromsning. Du kan oftast ta med dig hunden på färjan, men du kan behöva boka in den i förväg och det kan finnas specifika regler för var på fartyget den får vistas".
 
Att bo på campingar i andra länder med hund: "På många campingar och ställplatser är hundar och katter tillåtna, men inte på alla, och du bör därför kolla med campingen i förväg. Om du till exempel letar campingar på Eurocampings.se kan du ställa in sökningen så att du endast letar efter campingar som tar emot hund. Observera att vissa campingar tar extra betalt för hunden".
 
 (Bilden kommer från denna sida)
 
Har hittat en sida  på "nätet" där olika länders ambassader och telefonnummer finns. Jag ska kontakta dessa ambassader innan vår resa till Frankrike i sommar för att ta reda på vad som gäller i dessa länder - om det räcker med enbart rabiessprutan eller om det behövs något mer:
 
Jag började med att ringa till den Danska ambassaden....tänkte att det var det lättaste att tackla. Tack och lov så var han väldigt hjälpsam i receptionen. Jag fick reda på att ambassaderna har ingen ordentlig koll på vad som behövs när man reser med hund genom Danmark. Han lotsade mig till deras hemsida som var www.sverige.um.dk och på den sidan fanns det en länk till "Rejse med med dyr till Danmark"och klickade man på den länken så kom man till deras motsvarande av Jordbruksverket...som på danska heter foedevarestyrlesen. Nu ska jag försöka traggla mig igenom danska....pust....tack och lov så hittade jag en engelsk översättning på den sidan. Nu ska vi se vad som står där! Ghhahaaa......varför ska det vara så invecklat att få ta del av den information man letar efter? Jag i min egen lilla värld trodde att det danska skulle vara enklast, men det tog tvärstopp på en gång det....suck!
 
Ringde Jordbruksverket igen....och hon skulle maila mig en lista på dessa länders svar på jordbruksverket som vi ska passera i sommar. Hur i hela friden ska detta vara så hiskeligt svårt att få fram rätt information? Varför görs dessa sidor så svåra att förstå.....vill de att folk ska chansa med sina hundar och smuggla in dom istället? Jisses ammalia alltså! Denna adress skickade hon till mig till Veterinärmyndigheter inom EU och EFTA. Denna adress hjälpte faktiskt mig/oss riktigt mycket.
 
Danmark
 
Vaccination - Rabiesspruta (minst 21 dagar innan avresa), EU-pass och chippmärkt

Tyskland
 
Vaccination - Rabiesspruta (minst 21 dagar innan avresa), EU-pass och chippmärkt - max fem hundar. (Vissa städer kräver att man har på munkorg på sin hund - enbart "farliga raser - som tex doberman och rottweiler").
 
Nederländerna
 
Vaccination - Rabiesspruta (minst 21 dagar innan avresa), EU-pass och chippmärkt
 
Belgien
 
Vaccination - Rabiesspruta (minst 21 dagar innan avresa), EU-pass och chippmärkt - max fem hundar
 
Frankrike
 
När jag/vi gick in på Frankrikes sida som jordbruksverket skickade till mig så gick det inte att få informationen på engelska. Jocke hittade en annan sida som vi hämtade denna information ifrån - France Pet Passport.
 
Vaccination - Rabiesspruta (minst 21 dagar innan avresa), EU-pass och chippmärkt - max fem hundar. Här gäller också munkorg på hunden om du åker med tåg eller buss....eller om du går på människotäta områden. (Vissa farliga raser....se Tyskland).
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Har hittat ännu en blogg som heter Husbilshunden.....där står det också lite smått och gott man bör tänka på infr en resa med hunden genom Europa. Måste kolla med min veterinär igen....denna blogg från 2017 säger att man behöver två vaccinationer mot rabies med två månaders mellanrum.....oooops! Detta sa inte min veterinär någonting alls om, bara att rabiessprutan skulle tas minst 21 dagar innan avresa. I denna blogg så skriver d även att de: "Vi vaccineras årligen även  mot Leptospiros. Detta görs inte enligt standardprogrammet i Sverige, då landet räknas som fritt från sjukdomen. Men den är vanlig i sydeuropa och kan även smitta till människa! Hos hund kan den ge kroniska skador på njurar och lever. Leptospiros smittar tex genom hundens urin eller genom vattensamlingar. Och det vet ni ju alla hur intresserade vi hundar är av just dessa saker.......". Ännu en sak som måste kollas upp då med andra ord....jisses...vilken djungel av måsten!
 
De skriver också att det är lag i de flesta länder att ha hunden fastsatt i husbilen....jamen där har vi det ju fixat till lilla Maya redan. Hon har nu vuxit i sin bältessele....så i den kommer hon sitta fast i sommar efter vägarna. Precis en sådan sele som bilden nedan har vi till Maya...
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
 
Ska nu prata med Lena, en vän till min svägerska Monika som bor i Tyskland och reser lite kors och tvärs inom EU med deras pudlar.....skulle ha pratat med henne först inser jag nu. Har pratat med henne nu och jag verkar ha fått med allt - vaccination, rabiesspruta, chippmärk + EU pass. Men, hon sa också att det finns väldigt mycket fästingar där hon bor (en hade precis krupit över hennes laptop), så fästingmedel är verkligen att rekomendera. Hon vaccinerar även sina hundar mot parvo, strupe och lepodserose.....måste kolla upp detta med Mayas veterinär.
(Bilden kommer från denna sida)
 
Hon berättade också att i vissa städer och länder måste man ha munkorg på sin hund när den vistas på allmän plats. Nähä......allvarligt? Jo, hon sa att det finns listade hundraser som Doberman, Rottweiler och liknande raser m.m.. Hon berättade att i staden München i Tyskland så så måste till och med Rottweiler ha på sig munkorg när de sitter i bilen...någon ny lag som kom till 2017. Vad är detta...hur kul är det att ha en Rottis om den alltid måste ha på sig munkorg? Ska jag måsta ha munkorg på goa snälla Maya.....nä....det kan jag väl aldrig tro! Pudeln kan ju inte klassas som en farlig hund...eller hur?
 
Munkorgstvång - i vissa länder: "Även den snällaste och tryggaste av hundar måste tyvärr ibland förses med munkorg. Åtminstone på resande fot i en del länder". "På tåg i Tyskland och i kollektivtrafiken i många tyska städer, till exempel, säger reglerna att hundar (åtminstone av större storlek) ska bära munkorg. Att de flesta sedan inte bryr sig om regeln är en annan sak – det är åtminstone bra att ha munkorgen med sig och vara beredd att eventuellt behöva använda den. Och just därför är det förstås bra att träna lite innan – göra munkorgen till en trevlig upplevelse".
 
Suck.....nu måste jag köpa en munkorg till Maya för att börja träna henne att ha den på. Om mot förmodan det krävs att hon måste ha en på sig....på vissa ställen eller länder. 
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
Här är några sidor man kan gå in och titta på om man vill:
 
 
Det är fan inte bara att åka inte....suck!
 
Jisses så mycket det är att tänka på....det tar liksom bort glädjen att bila genom Europa på något vis. Det känns som om man bara vill skita i resan.....för jag vill ju inte vara utan Maya i 4 veckor.
 
 
 
 
Allt om hundar | |
Upp