}

12 september 2017

Valptänder...

Allt om hundar Maya

När Maya gäspade idag så såg jag två små vita knölar i tandköttet bredvid hennes valptänder. Blir naturligtvis orolig och ringer direkt till veterinären för att få tid för koll...får komma på torsdag klockan 13:00.
 
Maya har redan börjat att tappa sina mjölktänder. Jag kände på hennes nedre hörntänder och det känns som om de sitter stenhårt fast. Måste det bli en operation eller kan jag själv försöka ha dragkamp och rucka på dom med mina händer? Blir spännande och se vad de säger på torsdag...
 
 
På sidan som heter Glanna så står det såhär om just hundens tänder (fet text från Glannas sida och mina egna ord med vanlig text):
 
"När valpen föds är den tandlös, vilket säkert är skönt för den diande tiken som slipper de sylvassa valptänderna. Men själva tandanlagen har redan bildats i käken tidigt under fosterutvecklingen.

När valpen är ca 3 veckor tittar den första tanden fram och det brukar sammanfalla med att tikens mjölkproduktion börjar avta. Under ett par veckors tid kommer nu totalt 28 mjölktänder att växa ut, 14 stycken i överkäken och 14 stycken i underkäken.

Den vanligaste ordningen på hur mjölktänderna kommer fram är först övre käkens canintand och därefter följer tredje, andra samt första incisiven. Mölkmolarerna brukar komma fram i underkäken först och i ordningen andra, tredje och första molar".
 
M= molarer (kindtänder) C= canin (hörntänder) I= incisiver (framtänder)
 

Detta visste jag inte - att de sylvassa valptänderna har ett syfte:

"Alla som har träffat en valp vet att deras mjölktänder är sylvassa, det gör riktigt ont att bli biten av dem. Men det finns en biologisk orsak till detta – hundar i det vilda stöter upp halvsmält föda till sina valpar. Denna föda innehåller ofta segt kött, muskelhinnor och hud och valparnas sylvassa tänder bearbetar detta till smala remsor som är lättare för kroppen att tillgodogöra sig.

De hundar som vi föder upp får oftast processad mat som inte ens behöver tuggas. Många gånger räcker det med att de pressar ihop maten med tungan för att kunna svälja den och då är deras kraftiga tänder och käkar minst sagt överdimensionerade".
 
Aj, och åter aj....nog har vi alla som stött på Maya känt av hennes sylvassa valptänder - det är inte för intet som hon fått smeknamnet Maya Piraya. Hon har till och med en låt uppkallad efter sig...hahaha.
 
 
Skämt och sido...tillbaka till hundens tänder igen!
 

"När valpen är ca 4 månader börjar bytet mellan mjölktänder och permanenta tänder. Den permanenta tanden växer utåt och pressar bort mjölktanden samtidigt som kroppen absorberar mjölktandens rot. De första tänderna som ramlar ut är de längst fram i överkäken (I1). Underkäkens tänder brukar komma straxt efter.

När hunden är sex månader brukar de permanenta tänderna ha vuxit ut. De är 42 stycken till antalet och är placerade enligt nedanstående bild. Tänderna ska fylla ut tandbågen och inga trångställningar ska finnas. Hos vissa hundar, oftast hos små raser ramlar inte mjölktanden bort utan den permanenta tanden växer istället upp bredvid, se Persisterande mjölktänder."

Maya är nu redan 5 månader gammal och vad jag vet så har hon tappat alla sina små tänder fram (incisiver) i både över och underkäken + två (som jag sett) längre bak i munnen (molarer). Det är alltid en spännande tid när tandlossningen sätter igång på allvar. Man ställer sig fråga om hur kommer deras bett att se ut, kommer alla tänder att lossna, måste man operera bort någon/några tänder....m.m.? Det är just detta sista ord som jag är rädd för att Maya råkar ut för - Persisterande mjölktänder. 

"Persisterande mjölktänder, är mjölktänder som inte ramlar bort trots att den permanenta tanden har vuxit fram. Det är relativt vanligt, framförallt hos små raser där det ofta är canintänderna som blir kvar. Dessa tänder måste tas bort under narkos av en veterinär.

Om mjölktänderna får sitta kvar kan de permanenta tänderna få en felaktig ställning och hunden kan få livslånga problem. Om en del av mjölktanden har lossnat men gått av blir det en öppen kanal för bakterier att ta sig in till de permanenta tandanlagen".

 M= molarer (kindtänder) P= premolarer (främre kindtänder) C= canin (hörntänder) I= incisiver (framtänder)
 

Det är ju just Canintänderna som jag upptäckt sitter stenhårt och den nya tanden kommer upp på insidan...suck! På tordag får jag som sagt var dommen....eller Maya rättare sagt!

Vill ni veta mer om tänderas olika funktioner så gå då in på den sida jag tagit/lånat all denna information ifrån - Glanna.

 

Spara
Spara
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress