}
Hittade en sida om hundallergi eller allergi i största allmänhet....den heter kort och gott 6 myter om hundallergi och det är Allergia som skrivit den.
 
Att vara pälsdjursallergiker är en tung sten att bära genom livet....jag vet exakt vad jag talar om. Jag har hemska minnen när det kommer till min egen pälsdjursallergi och andras urbota dumma kommentarer. Jag kommer ihåg en incident för en herrans masa år sedan, när min klass (2-3:an) skulle besöka en bondgård. Alla i klassen fick gå in, men jag blev stoppad av min fröken som skulle ge mig en allergitablett....detta minne sitter så djupt i mig och den orättvisa jag kände just då.
 
Har blivit så förkyld och har ont i halsen så jag har anmält mig sjuk nu i kväll. Ett tydligt tecken på att jag är på väg/eller är sjuk är att jag känner av min allergi....just nu så känner jag alltså av Maya. Det rinner ur näsan, jag nyser och det kliar i mina ögon....suck! Så fort jag känner mig bättre från förkylningen så blir det bad för Maya, jag känner av allergin mindre om de är rena i pälsen.
 
Men, nu till Allergias sex myter - deras text i fet och mina kommentarer/bilder i vanlig texk:
 

Myt 1: ”Det finns väl allergifria hundraser som alla tål?”

 
Det finns inga helt allergenfria hundraser. Mängden allergiframkallande ämnen från hundar varierar mellan raser, men ny forskning visar att det är större skillnader i halten allergen mellan olika individer än mellan olika hundraser.
 
Exakt, det finns INGA allergifria raser....men det finns allergivänliga, som tex Pudeln för mig! Jag klarar pudeln bättre genom att de inte fäller hår...de måste klippas. Det finns även andra raser som inte löser päls och behöver klippas/ryckas....men det finns bara PUDEL för mig!
 
 
Jag vet också att det kan skilja från pudel till pudel....jag kände betydligt mindre utav den vita storpudeln King och betydligt mer av den svarta storpudeln Kuro.
 
 

 

Myt 2: ”Men det finns ju ingen hund här nu – då kan du väl inte reagera?”
 
Allergiframkallande ämnen kan finnas kvar länge efter att djuret är borta (upp till flera år). Det finns personer med pälsdjursallergi som reagerar även vid indirekt kontakt med pälsdjur, exempelvis då det finns allergiframkallande ämnen från hunden kvar i en lokal eller i djurägares kläder eller hår.
 
Jag vet att jag hade otroligt jobbigt när jag pluggade i Härnösand för en massa år sedan. Vi skulle då sitta en massa människor tillsammans i en aula på föreläsningar och det finns vissa som har katt eller hundhår på kläderna...och det räcker för att det ska börja klia i mina ögon. Har också varit med om när man var yngre och var ut på krogen....då råkade jag alltid få en kram av någon som kramat sitt katt eller hund precis innan de gick ut....suck....där försvann mitt smink i ett nafs.
 
De som själva inte är allergisk tänker inte på detta....att djurets päls följer med i kläder och hår!
 

Myt 3: ”Ta bara lite medicin så ska du se att det går bra!”

 

Allergimedicin kan ofta lindra symtom tillfälligt hos personer med lättare allergibesvär. Men för personer med svårare pälsdjursallergi hjälper inte enbart medicin utan de behöver vistas i så djurfria miljöer som möjligt.

Allergimedicinerna har verkligen blivit bättre och bättre. De allergimediciner jag fick ta när jag var mycket yngre måste ha haft sömnmedel i sig. Det var så hemskt att ta denna lilla bruna tablett....jag orkade ingenting efter ett tag utan satt och halvsov i ett hörn....hur kul är det? Men, jag gillar inte att ta tabletter, men de hjälper verkligen om jag måste hem till någon som har just hund eller katt.

 

 

Myt 4: ”Lite får man väl tåla.”

 

Ju högre halt pälsdjursallergen och ju oftare man utsätts – desto större risk för reaktioner. Det gäller speciellt för personer med svår pälsdjursallergi. Allergi mot pälsdjur är en av de vanligaste luftburna allergierna och de som har astma som utlöses av pälsdjur bör inte i onödan utsättas för att träffa djur – särskilt inte i offentliga miljöer inomhus.

När jag är sjuk (som jag är just nu) så känner jag av min allergi så mycket mer och är mycket mer känslig. Jag har tack och lov inte en svår pälsdjursallergi...jag kan ju ha pudel...praise the Lord! Jag har även fått astma på äldre dar...men det var helt enkelt mitt eget fel. Jag har fortfarande väldigt svårt att acceptera min allergi, trots mina snart 50 år. Izabell fick ha råttor hemma och så skaffade vi även en kanin = astma på direkten, det blev helt enkelt för mycket för min kropp att tåla..

 

Myt 5: ”Jag har hört att ha hund kan skydda mot allergi.”

 

Forskningen är inte entydig om pälsdjur i spädbarnsåren kan innebära en skydd eller en risk att utveckla allergi. Men för de personer som redan utvecklat pälsdjursallergi rekommenderas att ha ett djurfritt hem och att inte i onödan träffa djur eftersom djurkontakt kan förvärra besvären och risken ökar att utveckla astma.

Jag vet av egen erfarenhet att om jag inte är omkring tex en pudel på väldigt lång tid...ja, då känner jag av den på direkten. Det tar ca 3-4 veckor innan kroppen har vant sig med de allergiämnen som hunden har på sig. Men, redan som barn var jag mycket hos min farmor/farfar och de hade både hund och katt....och jag visade tydliga tecken på allergi redan då.

 
 

Myt 6: ”Men vi har ju städat, då kan du väl inte bli sjuk?”

 

Städning kan minska halten pälsdjursallergen förutsatt att man städar på rätt sätt och upprepar om det behövs. Det behövs då en dammsugare med filter som klarar att avskilja små partiklar från pälsdjur, att alla ytor fukttorkas där djuret varit och att alla skrymslen görs rent eftersom hundallergen kan spridas via luften. Vatten och fuktig trasa bör bytas mellan varje rum. Städning med dammsugare utan bra filter kan snarare förvärra då den sprider runt djurallergen.

Städa är det värsta en person kan göra innan en med allergi kommer....det kan vara svårt att förstå. Men, om man inte har en dammsugare som tar hand om de små partiklarna som virvlar ut ur dammsugaren så kan men helt enkelt låta bli. Att vårtorka golven är betydligt bättre...då virvlar det inte omkring så mycket i lägenheten/huset.  På tal om dammsugare så önskar jag mig en allergidammsugare när jag fyller år eller till julklapp.

 (Bilden kommer från denna sida)
 
Ja, nu har både Allergia och jag slagit hål på några myter om just allergi. Dessa myter gäller naturligtvis inte bara pälsdjur, det gäller alla som är allergiska mot päls och dofter som sprids via luften.
 
Hoppas ni tänker efter lite extra när ni tex kramar om hunden eller katten när ni ska vara tillsammans med en massa olika männsikor på trånga utrymmen....som tex en lektionssal eller på krogen....tack!
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress