Tomans Huvud

(17 tim 2 min)
 
En invasionsarmé har landstigit på kusten av Tomans huvud. Obarmhärtiga tvingar den land och folk till underkastelse och ett fruktansvärt vapren har den i kvinnor som kan bruka Kraften. Men dessa är viljelösa verktyg för sina härskare. Seanchan, som detta folk kallas, jagar efter nya sådana slavar och aes sedaier har de egenskaper de är ute efter. Egwene av Tufloden tillfångatas av seanchen genom förräderi. Med ett nödrop unkommer Nynaeve och Elayne. De tillhör alla Aes Sedais orden.
 
Valeres horn, som kan kalla döda hjältar åter från skuggorna, stals av Ba´alzamons anhängare i staden Fal Dara. En styrka, där också Rand al´Thor, Mat Cauthon och Perrin Aybara ingick, red de ut för att ta tillbaka hornet och den magiska dolk som förvaras tillsammans med hornet. Utan dolken är Mats liv i fara. Tjuven är Padan Fain, en varelse med en själ som är en legering av all världens ondska. Fainåtrår dolken lika mycket som Ba´alzamon åtrår hornet. Hornet återtas, men nu är det Fain som förföljer, och hornet förloras på nytt. Fain flyr via Vägarna till Tomans huvud med Rand hack i hälarna. Här möter Rand seanchan och blir klar över att Egwene är tillfångatagen.
 
Boken får en 3:a av mig!
 
Boken handlar om Rand, Mat, Perrin, Egwene och deras vänner som försöker ta tillbaka hornet och dolken som Fain tagit. Vägarna dit är slingriga och farliga på många olika sätt, de måste färdas i andra dimensioner via stentavlor som bara en person med Kraften kan öppna för att nå dess Vägar.
 
Rand blir mer och mer indragen i den väv som vävs runt honom...livets väv. Han måste försöka acceptera att han är pånyttfödd...som den sanna Draken, den drake som skall slåss mot den onda Ba´alzamon. Samtidigt som de försöker finna hornet och dolken blir Mat alltmer tärd av att inte få ha dolken vid sin sida...den dolken är ond, men genom att Matt ni inte har den i sin ägo längre så tynar han sakta men säkert bort inför deras ögon.
 
En röd aes sedai får Egwene och Nynaeve att följa med henne för att enligt henne så är de bara de som kan rädda Rand. Men, de blir förrådda och Egwene blir tillfångatagen för att bli slav åt Seanchan, med ett magiska halsband och ett tunt och fint silverkoppel. De bryter sakta men sägert ner sina slavar (som oftast är aes sedaier)...
 
Rand försöker få Egwene fri, samtidigt som Matt blåser i Veleres horn...och så börjar kampen!