}
Igår kväll innan jag skulle åka på jobbet (ca 21:15), så upptäckte jag några vattniga blodfläckar på golvet i vardagsrummet och i rummet intill - som vi kallar för "gula rummet". Första tanken var....vem blöder? Är det jag, Jocke eller Maya? Kollade på mig själv...inget blod, kollade Mayas tänder och klor...inget blod och Jocke blödde inte heller. Vad är detta? Kom då på....kan verkligen Maya börjat löpa redan, hon är ju inte ens 6 månader gammal än!  Kollade efter på hennes snippa och till och med torkade henne med papper, men såg nada....ingenting. Men, för att ta det säkra före det osäkra så fick hon ta på sig ett tikskydd genom att hon sover i vår säng + att hon ligger jämt i soffan också. Det var inte så populärt....men, hon fann sig ganska fort.
 
Detta otroligt sexiga leopardmönstrade tikskydd har Margareta gjort (hon som har Mayas mamma och syster), är så glad att jag fick köpa detta av henne - så att jag hade ett hemma när den STORA dagen skulle komma. Jag ska åka i morgon och köpa ett till tikskydd - kan vara bra att ha två om det ena skulle få blodfläckar på sig och behöver tvättas.
 
 
När jag kom hem från jobbet i morse (06:00), så tog jag av henne tikskyddet så hon kunde få gå ut och kissa på gården. Det var inte nånting alls i tikskyddet....inte en enda liten droppe blod. Löper hon inte trots allt? Nu är klockan snart 15:00 och vi har nyss varit ute på gården....rent i tikskyddet fortfarande. Vad är detta? Ska det vara så här?
 
Ute på gården var det full fart som vanligt, med massor av bus och spring. Där är det ingen som helst skillnad på hennes beteende...
 
 
Jag slängde ut en fråga om löpning på FB gruppen Hundar igår kväll och jisses vad det varierar på första löpet på hundarna. Allt från 6 månader upp till 15-16 månader. Men vissa saker de skrev om deras hundars beteenden kring löpet stämmer så otroligt bra in på Maya. Hon har ätit dåligt de senaste veckorna, men nu har hon fått tillbaka sin aptit. Hon slickar på snippan ovanligt mycket den senaste tiden, till och med när vi är ute och går. Maya har också kissat mer än vanligt under promenaderna...kanske 4-5 gånger på en sträcka som hon annars bara har kissat en gång förut. Hon är också mer känslig på olika ljud, tex att det knäpper i huset eller att en presenning som prasslar när en bil med släp åker förbi. Dessa ljud har hon inte reagerat så mycket på tidigare.
 
 
HIttade en superbra sida som heter Livet på hundskola och kennel - den sidan beskriver riktigt bra hur ett löp kan se ut.
 
Det står bland annat detta (texten i fet stil är från Livet på hundskola...sidan och mina kommentaren som vanligt i vanlig text):
 
"En tik löper första gången när den är 6-12 månader gammal, storvuxna raser något senare. Även individuellt och ärftligt när och hur ofta en tik löper. Tikar fortsätter löpa livet ut och kan få valpar när de är mycket gamla. Tikar löper vanligen två eller tre gånger per år". 
 
Åh, vad jag hoppas att Maya "bara" kommer att löpa 1-2 gånger per år. Jag har också hört att mindre hundar börjar löpa tidigare än större raser - så 6 månader kanske är normalt trots allt på lilla tjejen.

 
Generellt sett ska tiken ha uppnått ca 85% av sin slutliga kroppsvikt innan hon är redo för sitt första löp.
Det första och det andra löpet kan vara kortare eller längre än vad som senare räknas som normalt. Detta är vanligt och beror på att könshormonerna inte riktigt har börjat fungera som dom ska.
Många gånger har tiken ingen ägglossning vid det första löpet".
 
Intressant med att de ska ha uppnåt 85% av sin slutliga kroppsvikt. Maya väger idag exakt 5 kilo och skulle då med andra ord väga som vuxen väga 5,9 kilo (5/0.85), det ska bli spännade om se om detta verkligen stämmer. Jag hoppas också att detta första löp (om det är det hon gör nu) kommer att bli kortare än normalt.
 
 
Förlöpet räknas från första blödningsdagen fram till dess att tiken är villig att para sig.
Förlöpet varar i genomsnitt i 9 dagar men kan variera på 4-16 dagar.
Under denna period bildas äggblåsor på äggstockarna. Äggblåsorna innehåller de ägg som släpps vid ägglossningen och producerar löphormonet östrogen.
Hon dricker mycket och kissar oftare än vanligt.
Blir väldigt svullen där bak (vulvan).
Tiken förändras ofta i humöret, blir rastlös och okoncentrerad.
 
Hon har faktiskt kissat ovanligt mycket den senaste veckan....kan det vara förlöpet trots allt? Alltså hur ska jag veta första blödningsdagen om jag inte sett blod på golvet tidigare? Eller var det den första dagen igår kväll, när jag upptäckte blodet?
 
 
Höglöpet är de dagar när tiken är villig att para sig. Perioden varar i genomsnitt 7-9 men kan variera på 4-12 dagar.
Blödningen avtar gradvis och färgen övergår till att bli mer halmgul än röd.
En del tikar kan fortsätta att blöda även under höglöpet men det är inget att oroa sig över.
Tiken är fortfarande svullen i vulvan men betydligt mjukare än under förlöpet.
Ett bra sätt att kontrollera om tiken är i höglöpet är att försiktigt stryka henne över baken och runt svansroten. Är hon då villig att paras kommer hon att föra svansen åt sidan och höja upp baken. Om du planerar för valpar och har utsett en hanhund är det inte säkert att din tik släpper till honom fast hon är i höglöp, hon har också en egen vilja i att bestämma "rätt" partner. Enligt lag är det inte tillåtet att tvångspara hundar, vilket dock tyvärr förekommer!
 
Huvva, det känns lite äckligt faktiskt....att de vrider upp en svullen babianstjärt mot en, men det är väl precis som naturen har skapt tikarna och så ska de vara. Åh, så mycket enklare det är med en hane...på gott och ont. Har som sagt var ALDRIG har en tik förut....bara hanar och åter hanar - åtta stycken totalt... (och ja, alla har varit pudlar...förutom lilla blandisen Royce)och så har vi lilla tösen Maya nu då! Spännade så det förslår med allt det nya....
 
 
Sedan går vi vidare till efterlöpet.
Efterlöpet inträder när tiken inte längre är parningsvillig. Perioden varar i cirka 2 månader om tiken är dräktig, annat fall något längre. Hos dräktiga tikar utvecklas fostren under den här tiden och perioden avslutas med att tiken får valpar.
Under efterlöpet är dräktighetshormonet progesteron högt även om tiken inte är dräktig. Det innebär att tikar som inte är parade ändå kan uppträda som om de är dräktiga och visa tydliga dräktighetssymtom (skendräktighet).
 
2 MÅNADER!!!!! Allvarligt....ännu längre om de inte är dräktiga? Åh, vad jag håller tummar och tår att hon inte ska bli en sådan tik som blir skrendräktig efter varje löp. Jag har hört att det ska vara superjobbigt både för tiken och dess omgivning.
 
 
Vill ni läsa mer om skendräktighet, utebliven löpning, tyst löpning, delad löpning, förlängd löpning och livmoderinflammation så får ni gå in på den här länken för mer information.
 
 
Ska vår lilla tjej ha blivit tonåring nu? Åh.....lilla gumman <3
 
Pratade med uppfödaren Ulla-Britt också idag om just detta med löpningen. Hon sa att hennes kullsyster i Stockholm har redan löpt och att det mycket väl kunde vara att hon börjat så smått. Hon tyckte jag skulle ha lite is i magen och att jag kommer att se när hon är i löpet....då kommer hennes snippa bli stor som på en babianstjärt....hahhah. Hon sa också att en tik löper i ca tre veckor och att blodet kommer att ändra nyans i färg beroende i vilket stadium i löpet de är....allt från rött till beige/gult.
 
Kan hon ha en urinvägsinfektion och blöder man då? Ja, jisses det är inte lätt att vara ägare till en tik för första gången...allt är så nytt och skrämmande på samma gång.
 
 
 
Spara
Spara
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress